to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:19 | 16.06.2021

Κοινωνία

Για την υπεράσπιση του 8ώρου: Μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα (ενημέρωση - φωτογραφίες)

Με σχεδόν ολοήμερες δυναμικές κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι απάντησαν την Τετάρτη στην απόπειρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη να «τελειώνει» με το 8ωρο θέτοντας σε ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο Χατζηδάκη που διαλύει τα ωράρια, τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και συνολικά τις εργασιακές σχέσεις


Απάντηση στους δρόμους έδωσαν στο αντεργατικό νομοσχέδιο εργαζόμενοι και συνδικάτα, φορείς και συλλογικότητες.  Από τις τις 6 το απόγευμα της Τετάρτης ξεκίνησε το νέο συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος με τη συμμετοχή του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. 

(το άλμπουμ του Left.gr από το συλλαλητήριο της Τετάρτης 16 Ιουνίου)

Στην Σύνταγμα μαζικά και οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της Νεολαίας του κόμματος:

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Στο Σύνταγμα βρέθηκαν από νωρίς το απόγευμα και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, εκεί βρέθηκαν και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιήθηκαν το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, όπως και οι συγκεντρώσεις στην πλατεία Κλαυθμώνος από την ΑΔΕΔΥ, που έχει κηρύξει σήμερα απεργία στο Δημόσιο τομέα εξαιρώντας εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και όσους άλλους σχετίζονται με τις Πανελλαδικές. Καθώς και διαδηλώσεις από πρωτοβάθμια σωματεία, μαζί με πολιτικά σχήματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. 

Συνεχής ενημέρωση από τον δρόμο:

Ώρα 19:30, σε εξέλιξη η μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα:

Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, στέκεται και εξωτερικοί χώροι

Μουσικό δρώμενο στο Σύνταγμα - «Λαός ενωμένος, ποτέ νικημένος»

Η συγκέντρωση σε εξέλιξη, ώρα 18:10:

«Κάτω τα χέρια από το 8ωρο, δεν είναι για παζάρια και για διάλογο», ακούγεται στο μεγάλο απογευματινό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα. Χιλιάδες διαδηλωτές έχουν κατακλύσει τον χώρο γύρω από την πλατεία Συντάγματος και την Βουλή:

  • Το Bella Ciao από τα πρωτοβάθμια σωματεία το πρωί στο Σύνταγμα που νωρίτερα συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια. 

(Η συγκέντρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων στα Προπύλαια)

  • Και στην Θεσσαλονίκη σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του νομοσχεδίου του υπ. Εργασίας με εργατικά σωματεία, φοιτητές, συλλογικότητες στο Άγαλμα Βενιζέλου και την Καμάρα. Και οι ντελιβεράδες διαδήλωσαν σήμερα το πρωί στην Θεσσαλονίκη δίνοντας ισχυρό μήνυμα εναντίωσης στο νομοσχέδιο - έκτρωμα. 
  • Σε εξέλιξη είναι στην πλατεία Κλαυθμώνος το συλλαλητήριο, στο οποίο έχει καλέσει η ΑΔΕΔΥ, που προχωρά στην απεργία στο Δημόσιο τομέα εξαιρώντας εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και όσους άλλους σχετίζονται με τις Πανελλαδικές εξετάσεις και την ομαλή τους πραγματοποίηση. Οι Δήμοι (ΠΟΕ-ΟΤΑ) και η κρατική ραδιοτηλεόραση (ΠΟΣΠΕΡΤ) επίσης στηρίζουν τις κινητοποιήσεις.

απεργία ΑΔΕΔΥ

απεργία ΑΔΕΔΥ

(φωτ. από avgi.gr και το σχετικό θέμα)

  • Σε εξέλιξη είναι η μεγάλη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ, που πραγματοποίησε πορεία στο κέντρο της Αθήνας προς την πλατεία Συντάγματος με συνθήματα «Κάτω τα χέρια απ' το 8ωρο, δεν είναι για παζάρια και διάλογο», «Τέρμα πια στη σύγχρονη σκλαβιά, σταθερή δουλειά ζητάει η εργατιά». Το απόγευμα, το ΠΑΜΕ θα «επανέλθει» έξω από τη Βουλή.

  • Τα ραντεβού της ημέρας:

  • 10.30 στην πλατεία Συντάγματος είναι προγραμματισμένη η πρώτη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, που θα «επανέλθει» το απόγευμα στον ίδιο χώρο.
  • 11.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος καλεί η ΑΔΕΔΥ, που προχωρά στην απεργία στο Δημόσιο τομέα εξαιρώντας εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και όσους άλλους σχετίζονται με τις Πανελλαδικές εξετάσεις και την ομαλή τους πραγματοποίηση. Οι Δήμοι (ΠΟΕ-ΟΤΑ) και η κρατική ραδιοτηλεόραση (ΠΟΣΠΕΡΤ) επίσης στηρίζουν τις κινητοποιήσεις.
  • την ίδια ώρα (11.00) στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου σε συγκέντρωση καλούν τα πρωτοβάθμια σωματεία, μαζί με πολιτικά σχήματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Και σε αυτή την περίπτωση, είναι προγραμματισμένη δεύτερη συγκέντρωση το απόγευμα.
  • 17.00 είναι προγραμματισμένη η δεύτερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ στην πλατεία Συντάγματος.
  • την ίδια ώρα (17.00) στην πλατεία Κολοκοτρώνη είναι προγραμματισμένη η δεύτερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των πρωτοβάθμιων σωματείων και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.
  • 18.00 προστίθενται στο Σύνταγμα οι κινητοποιήσεις στις οποίες καλεί το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Το βράδυ της Τρίτης: Έβγαλαν «παράνομη» την απεργία της ΑΔΕΔΥ ως τις 10 το πρωί - Δεν αλλάζει κάτι επί της ουσίας

Παράνομη έκρινε αργά το βράδυ της Τρίτης το Πρωτοδικείο της Αθήνας την αυριανή απεργία της ΑΔΕΔΥ αναφορικά με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών και των σωματείων των Μέσων Μεταφοράς - Είχε προηγηθεί κατεπείγουσα αγωγή της υπ. Παιδείας - Η ΟΛΜΕ ωστόσο είχε εξαρχής δηλώσει πως στην αυριανή απεργία θα συμμετάσχουν όσοι εκπαιδευτικοί δεν εμπλέκονται στις διαδικασίες των πανελλαδικών (διαβάστε αναλυτικά)

  • «Παράνομη» ξανά κατά το δικαστήριο η απεργία της ΠΝΟ - Δεν πτοούμαστε, απαντούν οι ναυτεργάτες

Παράνομη κρίθηκε από το Πρωτοδικείο Πειραιά η νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, που έχουν εξαγγείλει τα 13 σωματεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), αντιδρώντας στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο. «Να μην λείψει κανείς από την περιφρούρηση της αυριανής απεργίας, όλοι στους καταπέλτες των πλοίων», η απάντηση των ναυτεργατών - Ν. Σαντορινιός: Στεκόμαστε δίπλα στις κινητοποιήσεις των Ναυτικών (διαβάστε αναλυτικά)

Τα ραντεβού της ημέρας

Εκτός από το ΕΚΑ, στο Σύνταγμα θα βρεθούν ξανά εργατικά κέντρα από περισσότερο απομακρυσμένες περιοχές της Αττικής, όπως αυτό της Ελευσίνας. Κινητοποιήσεις έχουν προκηρύξει επίσης λίγο νωρίτερα πρωτοβάθμια σωματεία και υγειονομικοί, ενώ 24ωρη απεργία προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος και Ακροάματος (ΠΟΘΑ) η οποία καλεί όλους τους εργαζόμενους να δώσουν δυναμικά  το «παρών» στις συγκεντρώσεις της Τετάρτης στις 16 Ιουνίου:

Στις 11:00 π.μ., στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Στις 17:00μ.μ., προσυγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια θα ανηφορίσουμε, όπως και το πρωί,  στην Πλατεία Συντάγματος.

«Το νομοσχέδιο επιδιώκει να ακυρώσει οποιαδήποτε συλλογική διεκδίκηση, επιβάλλοντας ατομικές συμβάσεις, πρακτική που καταστρατηγεί βασικά συνταγματικά δικαιώματα των εργαζομένων, όπως ανέδειξε και η έκθεση-καταπέλτης της Εθνικής Επιτροπής για τα  Δικαιώματα του Ανθρώπου», τονίζει η ΠΟΘΑ.

Απεργία έχουν κηρύξει και τα 13 ναυτεργατικά σωματεία, εναντίον της οποίας έχουν προσφύγει δικαστικά οι ακτοπλόοι.

Η ηγεσία της ΓΣΕΕ σύρθηκε σε στάση εργασίας μετά την πρώτη απόφαση του ΕΚΑ (το οποίο όμως τελικά προχωρά σε 24ωρη απεργία) και δίνει ραντεβού στο Σύνταγμα, στις 4 το απόγευμα. 

«Εμείς παρά την σύγχυση και την απογοήτευση που δημιουργούν οι γραφειοκράτες της Γ.Σ.Ε.Ε., σας καλούμε να δώσετε μαζικά το παρών σε κάθε πόλη, σε κάθε άκρη της χώρας», καλεί τους εργαζόμενους η παράταξη ΕΜΕΙΣ/ΑΡΚΙ:

2 συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ

Από την πλευρά του το ΠΑΜΕ καλεί στις 10.30 π.μ. και στις 5 το απόγευμα στο Σύνταγμα, τονίζοντας ότι, βασικό είναι να μην περάσει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, ενώ, στην περίπτωση που ψηφιστεί, τα συνδικάτα που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε να μην εφαρμοστεί.

Στο χορό των απεργιακών κινητοποιησεων και οι δάσκαλοι οι οποίοι αποφάσισαν 24ωρη απεργία για την Τετάρτη 16 Ιουνίου. Ειδικότερα το Δ.Σ. της ΔΟΕ αποφασίζει 24ωρη απεργία για την Τετάρτη 16 Ιουνίου με απεργιακή συγκέντρωση στις 12μμ στο Σύνταγμα στην Αθήνα και σε όλες τις απεργιακές συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα.

Αλλαγές στα ΜΜΜ ένεκα πανελλαδικών

Κατά τη συζήτηση της προσφυγής Κεραμέως στο Μονομελές Πρωτοδικείο, εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ επιβεβαίωσαν ότι - εκτός της εξαίρεσης εκπαιδευτικών και υπαλλήλων του ΥΠΑΙΘ από την αυριανή απεργία κατά του ισοπεδωτικού νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας - τροποποιούνται και οι κινητοποιήσεις στις αστικές συγκοινωνίες, προκειμένου να διευκολυνθούν στις μετακινήσεις τους μαθητές και εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Συγκεκριμένα, ενημέρωσαν το δικαστήριο ότι:

  • Τα αστικά λεωφορεία της Αθήνας μετέτρεψαν το 24ωρο απεργιακό αίτημα σε στάση εργασίας από τις 13:00 μέχρι τις 17:00.

  • Στο μετρό και τα μέσα σταθερής τροχιάς (ηλεκτρικός τραμ), τα οκτώ από τα εννέα Σωματεία προχωρούν σε στάση εργασίας από τις 10.00 μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

Σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ αναφέρουν:

Η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας τους μαθητές και τις μαθήτριες που δίνουν Πανελλαδικές Εξετάσεις, επιχειρεί να κάμψει τον αγώνα των εργαζόμενων ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιό της. Η δήθεν ευαισθησία της κυβέρνησης για τα παιδιά είναι εντελώς υποκριτική, διότι ενώ εμφανίζεται να αγωνιά για τις μετακινήσεις τους, την ίδια ώρα με το αντεργατικό νομοσχέδιο, που έχει καταθέσει στη Βουλή, ετοιμάζει για αυτά και για όλες τις επόμενες γενιές ένα εργασιακό μεσαίωνα, με ανασφάλεια και χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα.

Οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑ.ΣΥ δεν θα υποκύψουν σε εκβιασμούς και πιέσεις αλλά ούτε και χρειάζεται να αποδείξουν σε κανέναν την ευαισθησία και το ενδιαφέρον τους για τα παιδιά. Είναι οι ίδιοι γονείς, γνωρίζουν πολύ καλά τις αγωνίες των νέων και είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν, με όλες τους τις δυνάμεις, για να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης και των εργοδοτών.

Για αυτό το λόγο παίρνουμε μέρος ακόμα πιο δυναμικά και αποφασιστικά στις κινητοποιήσεις όλων των εργαζόμενων και διευκολύνουμε τα παιδιά μας στις μετακινήσεις τους. Πραγματοποιούμε την Τετάρτη 16/6 στάση εργασίας από 10πμ έως τη λήξη της βάρδιας. Παίρνουμε μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Συντάγματος, έξω από τη Βουλή.

4ωρη στάση εργασίας στα ΜΜΕ

Στο μεταξύ, τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, «εμμένοντας στις ουσιαστικές διαφωνίες τους με τις διατάξεις του κατάφωρα αντεργατικού νομοσχεδίου  αποφάσισαν να στηρίξουν τις πρωτοβουλίες των Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών σ’ όλη τη χώρα (ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ),  με 4ωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 16 Ιουνίου  (14.00-18.00 ) σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά), στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ΕΡΤ, ΓΓΕΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δημοτικά Ραδιόφωνα, Γραφεία Τύπου».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)