to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version
 • Προς μία πολιτιστική άνοιξη

  18.07.2022 - 11:02

  Χρόνια τώρα, κάτω από την ηγεμονία ποικιλλώνυμων τοπικών και άλλων συλλόγων με πρόσημο τον "εκπολιτισμό", τον "εξωραϊσμό" και την " μόρφωση", εννοουμένων σαν απολίτιστων, άξεστων και αμόρφωτων χωρικών ή ιθαγενών της ενδοχώρας κυριάρχησαν στα πολιτιστικά δρώμενα κυρίως της περιφέρειας ο φολκλορισμός, η γραφικότητα και το κιτς.
 • Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός;

  07.04.2022 - 10:50

  Είναι παράδοξο σε μια εποχή που στις επιστήμες αλλά και τις πολιτικές περί πολιτισμού κυριαρχεί η τάση αντικατάστασης του ενικού με πληθυντικό αριθμό, δηλαδή να μιλάμε για πολιτισμούς και όχι για πολιτισμό, αφήνοντας πίσω τις απόψεις περί περίκλειστου, μονολιθικού και ομοιογενούς συστήματος, που χαρακτήριζαν τις εθνοκεντρικές ρητορικές για μια μεγάλη χρονική περίοδο, το υπουργείο πολιτισμού να επιμένει στην ξεπερασμένη διεθνώς αυτή άποψη, προσκολλημένο προφανώς σε μια εθνικιστική προσέγγιση, η οποία δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα αλλά την κατασκευάζει.
 • Η Αποκριά, η μάσκα και μασκάρεμα

  07.03.2022 - 17:36

  Η Αποκριά ως εθιμική εκδήλωση παρουσιάζει στοιχεία τέτοια που την καθιστούν λειτουργική σε κάθε εποχή. Το βασικό της όμως τελετουργικό χαρακτηριστικό που στηρίζει την επιβίωση και αναπροσαρμογή της σε νέες κοινωνικές συνθήκες είναι η μεταμφίεση. Είναι η πράξη εκείνη που επιτρέπει στο άτομο να βγει από καθορισμένα πλαίσια κοινωνικής συμπεριφοράς, να υποδυθεί ρόλους και συνεπώς να ζήσει καταστάσεις ανεπίτρεπτες υπό κανονικές συνθήκες.
 • Επιστήμη και πολιτική

  18.12.2021 - 14:24

  Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν είχαν ήδη καταρρεύσει τα καθεστώτα στις γειτονικές βαλκανικές χώρες, στην Ελλάδα δόθηκε το σύνθημα της πολλαπλής, επιθετικής πάντως, διείσδυσης. Ανάμεσα στα άλλα, το Υπουργείο εξωτερικών αλλά και άλλοι φορείς, επίσημοι και ανεπίσημοι (ανάμεσα σε αυτούς και μια επιτροπή Βλάχων «ακτιβιστών» αποτελούμενη από γνωστά πρόσωπα της πολιτικής και όχι μόνο σκηνής), επιδόθηκαν σε έναν ξέφρενο αγώνα προσεταιρισμού πληθυσμιακών ομάδων, που μια αλυτρωτική αντίληψη τις θεωρούσε ελληνικές ή δυνάμει ελληνικές. Κατεξοχήν τέτοια ομάδα ήταν οι Βλάχοι της Αλβανίας και της τότε πΓΔΜ.
 • Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός;

  27.10.2021 - 15:27

  Η πολυμορφία στους κόλπους ενός έθνους, οι τοπικές, περιφερειακές και εθνοτικές ιδιαιτερότητας και ετερότητες είναι πλούτος και ευλογία. Με τον ίδιο τρόπο που είναι πλούτος και ευλογία η βιοποικιλότητα στη φύση. Η αντιμετώπισή τους σαν κατάρα, σαν επικίνδυνες πραγματικότητες για τη συνοχή του έθνους δεν συνιστούν απλά φοβική στάση αλλά μια αντιμετώπιση αρνητική και καταστροφική της πολυμορφίας, που προκύπτει από συναντήσεις διασταυρώσεις και συνθέσεις στο διάβα της ιστορίας.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)