to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:04 | 18.12.2014

Πολιτική

Τα διεθνή ΜΜΕ για την πρώτη ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή (ενημέρωση)

Ψηλά στην ατζέντα των διεθνών ΜΜΕ η πολιτική ήττα της συγκυβέρνησης στην πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του Σταύρου Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας (η δημοσίευση θα ενημερώνεται διαρκώς)


 Διαβάστε επίσης: O ιταλικός Τύπος για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα

H Wall Street Journal αναφέρει ότι «τις ερχόμενες εβδομάδες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα προσπαθήσει να πείσει τους αναποφάσιστους βουλευτές, πολλοί από τους οποίους κινδυνεύουν να χάσουν τις έδρες τους, αν προκηρυχθούν εθνικές εκλογές». Συμπληρώνονται ακόμη οι χθεσινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού ότι παραμένει αισιόδοξος πως θα εκλεγεί πρόεδρος και πως είναι βέβαιος ότι οι βουλευτές θα κατανοήσουν ότι η χώρα δεν θα πρέπει να μπει σε νέες περιπέτειες. 

Οι New York Times μνημονεύουν την πρόσφατη ομιλία του «ηγέτη του αριστερού κόμματος» ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στην Κρήτη και την αναφορά του στις χρηματοπιστωτικές αγορές που «έχουν αναγκάσει την Ελλάδα να χορεύει στους ρυθμούς τους» και στο ότι τώρα θα σέρνει εκείνος τον χορό και οι αγορές θα ακολουθούν. 

«Οι Έλληνες βουλευτές απέτυχαν να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Σταύρο Δήμα κατά την πρώτη ψηφοφορία, αλλά το αποτέλεσμα αφήνει ελπίδες ότι μπορεί να εκλεγεί στην τελική ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου», αναφέρουν σε σημερινό δημοσίευμά τους οι Financial Times. Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι «ο Δήμας έλαβε 155 ψήφους από τον κυβερνητικό συνασπισμό» καθώς και «πέντε ανεξάρτητους βουλευτές». Φιλοξενεί, μάλιστα, δηλώσεις αξιωματούχων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, χωρίς ωστόσο να αναφέρει τα ονόματά τους. «Λάβαμε αρκετές ψήφους ώστε να έχουμε ακόμη πιθανότητες αν και θα χρειαστεί να πείσουμε αρκετούς να μας ακολουθήσουν», φέρεται να δήλωσε αξιωματούχος της Νέας Δημοκρατίας. «Είναι δύσκολο έργο να αλλάξουμε άποψη σε 20 βουλευτές, ιδιαίτερα με το πολιτικό κλίμα να χαρακτηρίζεται από μεγάλη πόλωση. Ίσως πρέπει να ετοιμαζόμαστε για εκλογές σε ένα μήνα», σημείωσε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τους FT.

Η αποτυχία της Βουλής να εκλέξει Πρόεδρο πιθανόν να προκαλέσει εθνικές εκλογές που θα φέρουν την Ελλάδα σε τροχιά σύγκρουσης με τους πιστωτές, σημειώνει η Ε. Smith στην ανταπόκρισή της για τον βρετανικό Guardian.

Σύμφωνα με το Associated Press οι βουλευτές που ψήφισαν υπέρ του Σταύρου Δήμα απέχει πάρα πολύ από τους 200 που απαιτούνταν και προσθέτει ότι πλέον απαιτείται η υποστήριξη της αντιπολίτευσης ή των ανεξάρτητων βουλευτών για να εξασφαλιστεί η ψήφιση του υποψηφίου της Ν.Δ

 

Στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου FOX σημειώνεται ότι «κατά την ψηφοφορία στον πρώτο γύρο των κρίσιμων προεδρικών εκλογών, η κυβέρνηση δεν συγκέντρωσε αρκετές ψήφους», υπογραμμίζοντας ότι «η ψηφοφορία πραγματοποιείται εν μέσω αδιέξοδου στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές της». Το τηλεοπτικό δίκτυο ABC αναφέρει ότι «το Κοινοβούλιο απέτυχε να εκλέξει νέο Πρόεδρο στην Ελλάδα κατά τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας», προσθέτοντας ότι αν δεν συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των ψήφων στις επόμενες δυο ψηφοφορίες, «θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές». 

Στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNBC, μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, εξασφάλισε την υποστήριξη 160 βουλευτών στον πρώτο γύρο για την προεδρική εκλογή, απέχοντας πολύ από το ποσοστό της ενισχυμένης πλειοψηφίας που χρειάζεται για να κερδίσει τον τελικό γύρο, αργότερα στο τέλος του τρέχοντος μηνός».

Bloomberg: Η Ελλάδα απέτυχε να συγκεντρώσει υποστήριξη για την εκλογή νέου Προέδρου

Στο ίδιο μήκος κύματος η αγγλόφωνη  Deutsche Welle και το France 24:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)