to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:58 | 07.05.2014

Διεθνή

Νιγηρία: Προειδοποίηση ΟΗΕ προς ισλαμιστές να μην πουλήσουν τις μαθήτριες ως σκλάβες

Απαγωγή οκτώ ακόμα κοριτσιών από την ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία. Δεν υπάρχει παραγραφή προειδοποιεί ο ΟΗΕ αν εκτελέσουν την απειλή του ηγέτη τους και πουλήσουν ως σκλάβες περισσότερες από 200 νιγηριανές μαθήτριες.


Τα οκτώ νέα θύματα φέρονται να είναι ηλικίας 12 έως 15 ετών και απήχθησαν από χωριό στο ταραχώδες βορειοανατολικό τμήμα της Νιγηρίας, παραδοσιακό προπύργιο της Μπόκο Χαράμ.

Η νέα απαγωγή έρχεται μία ημέρα αφότου ο επικεφαλής της ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης ανέλαβε την ευθύνη για την απαγωγή εκατοντάδων κοριτσιών στα μέσα Απριλίου, προειδοποιώντας μάλιστα πως προτίθεται να πουλήσει τα κορίτσια με εντολή του Αλλάχ. (βίντεο)

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε την Τρίτη τους μαχητικούς ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ πως δεν υπάρχει παραγραφή αν εκτελέσουν την απειλή του ηγέτη τους και πουλήσουν ως σκλάβες περισσότερες από 200 νιγηριανές μαθήτριες τις οποίες απήγαγαν τον περασμένο μήνα.

«Προειδοποιούμε τους δράστες ότι στο διεθνές δίκαιο υπάρχει απόλυτη απαγόρευση της δουλείας και της σεξουαλικής δουλείας. Υπό ορισμένες συνθήκες μπορεί να αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ρούπερτ Κόλβιλ.


«Αυτό σημαίνει πως οποιοσδήποτε υπεύθυνος μπορεί να συλληφθεί, να απαγγελθούν σε βάρος του κατηγορίες, να δικασθεί και να φυλακισθεί ανά πάσα στιγμή στο μέλλον. Έτσι, μόνο και μόνο επειδή πιστεύουν ότι είναι ασφαλείς τώρα, δεν σημαίνει ότι το ίδιο θα ισχύει και σε δύο, πέντε ή δέκα χρόνια», τόνισε.

Ο εκπρόσωπος κάλεσε επίσης τις ομοσπονδιακές και τις τοπικές αρχές της Νιγηρίας να συνεργασθούν για να διασώσουν τα κορίτσια.

Ομάδα ειδικών θα στείλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη Νιγηρία, προκειμένου να βοηθήσουν στην απελευθέρωση των 223 κοριτσιών. Η ομάδα θα περιλαμβάνει στρατιώτες, και διαπραγματευτές ειδικευμένους σε ζητήματα απαγωγών.

Η προσφορά βοήθειας από τις ΗΠΑ έγινε στο πλαίσιο τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι και του προέδρου της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν μια μέρα μετά την δήλωση του αρχηγού τηε ισλαμιστικής ομάδας για την πώληση των κοριτσιών.

Σύμφωνα με την κ. Ψάκι, ο κ. Τζόναθαν «χαιρέτησε» την πρόταση, χωρίς όμως να αποσαφηνίζεται το πότε θα μεταβούν στη Νιγηρία οι αμερικανοί ειδικοί.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)