to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ειδική Δικαιοσύνη

Σχόλιο στη σημερινή Εφημερίδα των Συντακτών


Η δολοφονία του 42χρονου κρατούμενου, που έμεινε 17 χρόνια στη φυλακή (από τα 25 του) ύστερα από ληστεία όπου απείλησε με σπασμένο γυαλί ένα ζευγάρι το οποίο, επιστρέφοντας σπίτι του τον βρήκε μέσα, είναι γεγονός. Γεγονός είναι επίσης ότι πρόσφατα είχε απορριφθεί το αίτημά του για αποφυλάκιση -όπως ορίζει ο νόμος- μια και είχε συμπληρώσει τα 3/5 της ποινής του. Τραγικό γεγονός, τέλος, ότι η απόγνωση και η οργή τον οδήγησαν στην άγρια δολοφονία του σωφρονιστικού υπαλλήλου. 

Ισως αν η Δικαιοσύνη είχε φερθεί και στον Καρέλι με την προβλεπόμενη νομική επιείκεια που ορίζει ο Ποινικός Νόμος, ο άτυχος υπαρχιφύλακας να ήταν σήμερα ζωντανός στην οικογένειά του και ο κρατούμενος στο σπίτι του ή σε κάποια άλλη εμπλοκή με τον νόμο. Θυμίζουμε ένα μόνο πρόσφατο παράδειγμα όπου οι δύο Ελληνες «σατανιστές» μόλις συμπλήρωσαν τα 3/5 της ποινής τους (με δύο φόνους) έκαναν αίτηση αποφυλάκισης και (ορθώς) έγινε αμέσως δεκτή. 

Τα πράγματα όμως εξελίχτηκαν δυστυχώς εντελώς διαφορετικά και όσο κι αν αδίκησε η ελληνική Δικαιοσύνη τον Καρέλι, τίποτα δεν του έδινε το «δικαίωμα» να ξεσπάσει την οργή του σε έναν άνθρωπο που απλώς έκανε τη δύσκολη δουλειά του. Ολα αυτά είναι τραγικά και έξω από τη λογική. Ο φόνος όμως ενός κρατούμενου από όργανα της τάξης, την ώρα που αυτός βρίσκεται στην ευθύνη τους, είναι άκρως επικίνδυνο φαινόμενο, που δεν μπορεί να οδηγήσει παρά στη ζούγκλα της χειρότερης βαρβαρότητας. 

Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο επικίνδυνα όταν βλέπουμε ότι μετά το «πάρτι», δηλαδή τη μικρή δόση ανθρωπιάς που επέδειξαν οι φύλακες στον Κορυδαλλό τα Χριστούγεννα, 10 από αυτούς οδηγήθηκαν σε διαθεσιμότητα χωρίς να γίνει απολύτως τίποτα το μεμπτό μέσα στη φυλακή, ενώ για τους τωρινούς φόνους μέχρι και σήμερα δεν έχει ανοίξει ρουθούνι. Μία απλή παραβίαση άδειας οδήγησε, με τρόπο σχεδόν εκδικητικό, ένα ολόκληρο υπουργείο Δικαιοσύνης στις απάνθρωπες αποφάσεις δημιουργίας ειδικών ποινών, συνθηκών απομόνωσης και ειδικών φυλακών, ακόμα και για ανθρώπους που δεν έχουν σκοτώσει ή τραυματίσει κανέναν, αλλά μοιάζει να «απειλούν» (ακόμα και με απλές επιστολές) τη... Δένδεια Τάξη. 

Μια «Τάξη» που στο σύνολο των 610 καταγγελιών σε βάρος αστυνομικών, το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων το 2012 (μια και για το 2013 δεν υπάρχει ακόμα ετήσια έκθεση...) καταγράφει 43 ποινικές διώξεις και μόνο 2 από αυτές αφορούσαν καταγγελίες για βασανιστήρια και προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Οι υπόλοιπες κατά κανόνα στο... αρχείο των ΕΔΕ. 

Σήμερα θα γίνουν (αναγκαστικά) ΕΔΕ και ανακρίσεις, με μια μαύρη σκιά να απλώνεται πάνω στην ελληνική Δικαιοσύνη, που ίσως και πάλι «παραχώσει» απλά τα δύο φέρετρα στη γη. Οσο για τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, πλην εκείνων που ήδη διαμαρτύρονται για όλα αυτά, απασχολούνται με το να προετοιμάζουν τους προεκλογικούς αγώνες τους. 

Α.Ψ. 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)