to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22 Δεκεμβρίου 1942: Η μεγάλη απεργία, η διαδήλωση, οι συγκρούσεις με αστυνομία και Ιταλούς - Οι 2 πρώτοι νεκροί

Το σημείο στο οποίο σκοτώθηκε από τους κατακτητές, ο φοιτητής Μ. Κωνσταντινίδης


 

Στις 22 Δεκεμβρίου 1943 κηρύχθηκε απεργία από 40.000 εργάτες σε Αθήνα και Πειραιά, με τα ίδια αιτήματα (Ψωμί και Συσσίτια) που είχε πραγματοποιηθεί η μεγάλη απεργία του Πειραιά και διαδήλωση 7.000 ατόμων, λίγες μέρες πριν, στις 17 Δεκεμβρίου 1942.

Ήδη στις 17 Νοεμβρίου 1941, είχαμε τη νικηφόρα παμφοιτητική απεργία στην Αθήνα, απέναντι στον Τσολάκογλου, την πρώτη στην κατεχόμενη Ευρώπη.

Επίσης για να δώσουμε καλύτερα το κλίμα που επικρατούσε, ήταν ήδη γνωστα στους Αθηναίους από τις αρχές Νοεμβρίου 1942 η συμμαχική νίκη στο Ελ Αλαμέιν και η μετέπειτα πρώτη αντεπίθεση του Κόκκινου Στρατού στο Στάλινγκραν, ενώ ήδη είχε επιδράσει καταλυτικά η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου στις 25 Νοεμβρίου -  ξημερώματα 26 Νοεμβρίου 1942.

Στις 22 Δεκεμβρίου 1942, οι 40.000 χιλιάδες εργάτες, δημόσιοι υπάλληλοι, φοιτητές και μαθητές κατευθύνθηκαν προς το Υφυπουργείο Εργασίας (Τοσίτσα και Μπουμπουλίνας), της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Λογοθετόπουλου, της δεύτερης διορισμένης από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής κυβέρνησης της Ελληνικής Πολιτείας μετά την Κυβέρνηση Τσολάκογλου, η οποία μόλις είχε αναλάβει, στις 2 Δεκεμβρίου 1942.

Τα πλακάτ έγραφαν “Ψωμί και Συσσίτια” όμως τα συνθήματα ήταν πια πιο πολιτικοποιημένα όπως “Κάτω η Τρομοκρατία” και “Λευτεριά στους κρατούμενους”.

Πριν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στην πρώτη σύγκρουση, το πλήθος κατάφερε να διαλύσει το μπλόκο των Ελλήνων αστυνομικών που ήταν μαζί με τους Ιταλούς καραμπινιέρους.

Μπροστά στο Μουσείο οι συγκρούσεις έγιναν πιο έντονες, με χαρακτηριστική σκηνή την επίθεση προς τους αστυνομικούς και τους καραμπινιέρους των υφαντουργών της Ν.Ιωνίας, με τούβλα και πέτρες, τους οποίους και έτρεψαν σε φυγή

Με τον υφυπουργό να το σκάει, οι διαδηλωτές έφτασαν στο Υφυπουργείο Εργασίας, όμως υπήρξε πλέον κινητοποίηση από τους Ιταλούς μελανοχίτωνες, οι οποίοι συγκρούστηκαν με το πλήθος. Από σφαίρες Ιταλού φασίστα, επάνω σε τζιπ, σκοτώνεται στην οδό Ζαΐμη επί τόπου ο φοιτητής Νομικής Δημήτρης Κωνσταντινίδης και τραυματίζεται σοβαρά ο φοιτητής Ιατρικής Γιώργος Φίλης, ο οποίος πέθανε λίγες ημέρες αργότερα. 

Ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης και ο Γιώργος Φίλης είναι οι πρώτοι νεκροί φοιτητές σε διαδήλωση στην χώρα και σύμφωνα με πολλούς, σε όλη την σκλαβωμένη Ευρώπη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)