to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

0:11 | 26.06.2023

Πολιτική

Αυτοδυναμία της ΝΔ, οι ακροδεξιοί «Σπαρτιάτες» στην 8κομματική Βουλή

Η εκλογική βραδιά όπως την κατέγραψε το Left.gr - Αυτοδυναμία της ΝΔ με 40,5%, 8κομματική Βουλή με τους ακροδεξιούς «Σπαρτιάτες», τη «Νίκη» και την «Πλεύση Ελευθερίας» να επιτυγχάνουν την κοινοβουλευτική τους εκπροσώπηση, αντίθετα από το ΜέΡΑ25- «Η ανάδειξη στη Βουλή τριών ακροδεξιών κομμάτων, ενός εκ των οποίων με φασιστικές προεκτάσεις και διασυνδέσεις, σε συνδυασμό με την πλειοψηφία της Δεξιάς του κυρίου Μητσοτάκη, αποτελεί αρνητική εξέλιξη» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας


Νέα Δημοκρατία πρώτο κόμμα με ποσοστό 40,5%, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αξιωματική αντιπολίτευση με ποσοστό 17,9%, δυσάρεστη «έκπληξη» η είσοδος των ακροδεξιών «Σπαρτιατών» στην Βουλή: Αυτή είναι η κατάσταση όπως διαμορφώνεται μετά το κλείσιμο της κάλπης των βουλευτικών εκλογών. Επιπλέον, η Ελληνική Λύση, η «Πλεύση Ελευθερίας» και η «Νίκη» επίσης μπαίνουν στη Βουλή, ενώ το  ΜέΡΑ25 δεν μπόρεσε να περάσει το κατώφλι του 3%.

Τα ποσοστά των κομμάτων στο 98% της Επικράτειας - Επισημαίνεται ότι η συμμετοχή έπεσε στο 52,8%, περίπου 7 μονάδες κάτω σε σχέση με τις εκλογές της 21ης Μαϊου - Εδώ όλα τα αποτελέσματα

Με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα, η ΝΔ επιτυγχάνει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 158 εδρών, οπότε δρομολογείται από τη Δευτέρα η σχετική διαδικασία με την ορκωμοσία Μητσοτάκη, την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης (εδώ τα πιθανότερα ονόματα των νέων υπουργών). Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση με ποσοστό 17,83% και 48 βουλευτές (εδώ οι αλλαγές στις έδρες και τους βουλευτές σε σχέση με την 21η Μαϊου), ενώ το ΠΑΣΟΚ αύξησε κατά τι τη δύναμή του σε 11,86%, εκλέγοντας 32 βουλευτές (και αυτοαποκαλείται «ανερχόμενη δύναμη»). Το ΚΚΕ αύξησε το ποσοστό του, χάνοντας ωστόσο σε απόλυτο αριθμό ψήφων, σε 7,67% και εκλέγει 20 βουλευτές.

Η ακροδεξιά

Τρεις καθαρά ακροδεξιοί σχηματισμοί μπαίνουν στη Βουλή: η Ελληνική Λύση καταφέρνει να ξαναμπεί στο Κοινοβούλιο με 12 έδρες, η ...χριστιανόπληκτη «Νίκη» εκλέγει 10 βουλευτές, ενώ η μεγάλη «έκπληξη» είναι οι «Σπαρτιάτες» του Β. Στίγκα που σε ελάχιστο διάστημα, χάρη στη στήριξη του καταδικασμένου νεοναζί Ηλία Κασιδιάρη, προπορεύεται μεταξύ των ακροδεξιών σχηματισμών, πήρε 4,68% (240 χιλιάδες ψήφους) και εκλέγει 13 βουλευτές.

Διαβάστε ακόμα: Οργισμένη η Μάγδα Φύσσα για την είσοδο των «Σπαρτιατών»: «Να τους χαίρεστε - Θα μας βρουν απέναντι» // «Ευχαριστώ» σε Κασιδιάρη από τον πρόεδρο των ΣπαρτιατώνΔ. Νατσιός («Νίκη»): Με ...φόβο θεού θα πορευθούμε  - Κυρ. Βελόπουλος: Η Ελληνική Λύση είναι πολύ δυνατή για να πεθάνει // Ποιοι εκλέγονται από «Σπαρτιάτες», «Νίκη» και «Πλεύση Ελευθερίας»

Η «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που μετακινείται ολοένα και δεξιότερα, κατάφερε επίσης να μπει στη Βουλή με 3,17% και εκλέγει 8 βουλευτές.

Εκτός Κοινοβουλίου έμεινε το ΜέΡΑ25, με τον επικεφαλής του Γιάνη Βαρουφάκη να τονίζει πως «δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε τη μετατροπή της οργής σε ακροδεξιό ρεύμα».

Αλέξης Τσίπρας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ βασική δύναμη απέναντι σε Δεξιά και ακροδεξιά»

Η νέα κατάσταση «απαιτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ σωστή, νηφάλια εκτίμηση, δημοκρατική εγρήγορση, ενότητα, αλλά και γρήγορες αποφάσεις για τις αναγκαίες αλλαγές», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος, για το εκλογικό αποτέλεσμα. Όπως επισήμανε ο ΣΥΡΙΖΑ παρότι παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση έχει υποστεί σοβαρή εκλογική ήττα και υπογράμμισε ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα είναι κυρίως αρνητικό για την κοινωνία και για τη δημοκρατία». Σημείωσε ότι «η Δεξιά και η άκρα Δεξιά προελαύνουν» και πως «οι δυνάμεις της δημοκρατίας οφείλουν να οργανώσουν τις αντιστάσεις τους», για να τονίσει ότι αυτό αποτελεί προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ποτέ στα χρόνια της μεταπολίτευσης δεν υπήρξαν συσχετισμοί τόσο αρνητικοί για το προοδευτικό χώρο», τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι απαιτείται «να σταθούμε στο ύψος του ρόλου που παρά την ήττα μας, μας ανέθεσαν εκ νέου οι πολίτες με την ψήφο τους», δηλαδή, «της βασικής δύναμης που μπορεί να σταθεί απέναντι στη Δεξιά και την άκρα Δεξιά και να ασκήσει αποφασιστική προγραμματική αντιπολίτευση».

(αναλυτικά η δήλωση του Αλ. Τσίπρα)

Όλες οι εξελίξεις σε liveblog (περιμένετε ελάχιστα μέχρι να φορτώσει):

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)