to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:49 | 03.06.2023

Πολιτική

Nάσος Ηλιόπουλος για την απόπειρα έξωσης σε οικογένεια με ΑμεΑ: «Πόσο κοστολογείται η ανθρωπιά;»

«Σε μία χώρα που πετιούνται στο δρόμο οικογένειες με ανάπηρα παιδιά, το πρώτο ερώτημα είναι πόσο κοστολογούμε την ανθρωπιά», τόνισε ο υποψήφιος βουλευτής Α’ Αθήνας και υπεύθυνος στρατηγικής επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στο «Attica TV».


«Πριν λίγες ώρες βρέθηκα στα Πετράλωνα όπου, με κινητοποίηση της γειτονιάς, αποτράπηκε η έξωση μιας μονογονεϊκής οικογένειας με ανάπηρο παιδί μετά από πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας. Ανάλογες εικόνες βαρβαρότητας είδαμε πριν λίγο καιρό, με έναν ανάπηρο άνθρωπο 80 ετών να πετιέται έξω από το σπίτι του, γιατί πλέον στη χώρα δεν υπάρχει καμία προστασία της πρώτης κατοικίας με ευθύνη της ΝΔ. Τέτοιες καταστάσεις δεν ζήσαμε ούτε το ‘12-’14, στις πιο δύσκολες μέρες της χρεοκοπίας», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.


Αναφερθείς στο ζήτημα της φορολογίας, τόνισε: «μόνο το 2022 η κυβέρνηση της ΝΔ, που υποτίθεται ότι μειώνει φόρους, εισέπραξε 4 δισ. παραπάνω φορολογικά έσοδα από ΦΠΑ». «Όταν σε συνθήκες ακραίου πληθωρισμού, εισπράττεις 4 δισ. παραπάνω από τους πολίτες, μέσω του ΦΠΑ, αυτό είναι λεηλασία. Ήδη τα πρώτα στοιχεία για το φετινό προϋπολογισμό, δείχνουν ξανά υπερέσοδα από ΦΠΑ στο 1,5 δισ. Αυτή είναι η σημερινή κατάσταση. Οι έμμεσοι φόροι, αυτά που πληρώνουν οι πολίτες μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής, η ακρίβεια στα τρόφιμα, έχουν “γονατίσει” την κοινωνία», ανέφερε.


«Πριν λίγες μέρες, η Κομισιόν είπε ότι ένας σημαντικός παράγοντας που οδήγησε στην αύξηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα, είναι τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας και καυσίμων. Εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι στις συγκεκριμένες εταιρείες, στους παρόχους ενέργειας και στις εταιρείες διύλισης και εμπορίας πετρελαίου, πρέπει να υπάρξει έκτακτη εισφορά», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.


«Την ίδια στιγμή, μιλάμε για αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και για όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους», πρόσθεσε.


«Πολλές φορές στο δημόσιο διάλογο αισθάνομαι ότι μιλάμε για άλλη χώρα. Με βάση τα στοιχεία, το 55% των πολιτών έχει ακίνητη περιουσία έως 50.000 ευρώ, το 72,5% των καταθετών έχει λιγότερα από 1.000 ευρώ στην τράπεζα, οι μέσες μηνιαίες αποδοχές είναι στα 1.000 ευρώ και το 1/4 εξ αυτών είναι με τον κατώτατο μισθό», είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος, συμπληρώνοντας ότι «σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το πραγματικό εισόδημα των πολιτών έχει μειωθεί στη χώρα». «Και έχουμε καταλήξει να μιλάμε για τα μερίσματα άνω των 100.000 ευρώ. Ένας εκπαιδευτικός για να βγάλει 100 χιλιάρικα πρέπει να δουλέψει 10 χρόνια…», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Όσον αφορά την κατάρρευση της Τράπεζας Θεμάτων στις ενδοσχολικές εξετάσεις, υπογράμμισε: «τις προηγούμενες μέρες, μετά την ταλαιπωρία που έζησαν οι μαθητές, ακούσαμε με μεγάλη ευκολία μία γραμμή της ΝΔ, να ξεκινά από το “μην απευθύνεστε σε εμάς, δεν είμαστε κυβέρνηση” και να φτάνει μέχρι το ότι δεχτήκαμε μία παγκόσμια, σχεδόν διαγαλαξιακή επίθεση, και γι’ αυτό έπεσε το σύστημα». «Είδαμε όμως και την ανακοίνωση της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας, η οποία ακυρώνει αυτό το αφήγημα και εξηγεί τα δομικά προβλήματα και το έλλειμμα θωράκισης που έχουν τα ελληνικά πληροφοριακά συστήματα. Μετά απ’ αυτό αναρωτιέμαι αν ο κ. Ψαριανός, που αποκάλεσε “καθάρματα και αλήτες” τους εκπαιδευτικούς, θα παραμείνει στα ψηφοδέλτια της ΝΔ…», τόνισε.


«Δουλειά δικιά μας τις μέρες που απομένουν μέχρι τις εκλογές είναι να μιλήσουμε με τον κόσμο που απομακρύνθηκε από κοντά μας, να απευθυνθούμε σε όλους τους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες. Να κάνουμε ξεκάθαρο ότι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι μία θετική ψήφος. Θετική ψήφος για το δημόσιο σύστημα υγείας. Δεν μας αξίζει να ζούμε σε μια χώρα με υπερβάλλουσα θνησιμότητα στο 12% ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο -2,3%. Δεν μας αξίζει τα κεντρικά νοσοκομεία της Αθήνας να έχουν αναλογία 50/50 σε μόνιμο και έκτακτο επικουρικό προσωπικό. Δεν μας αξίζει να ζούμε σε μια χώρα που δεν λειτουργεί η επιθεώρηση εργασίας και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας καλύπτουν μόλις το 20% των εργαζομένων, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να είναι στο 60%», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.


«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα αποκλίνει από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Γινόμαστε μια πιο “βαλκανική” χώρα σε πολλούς τομείς, και στους θεσμούς και τη Δημοκρατία», σχολίασε. «Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει ένα νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους σε 120 δόσεις με διαγραφή μέρους της πανδημικής οφειλής, έτσι ώστε να μην βλέπουμε τη σημερινή κατάσταση που μερικές χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες μένουν ανασφάλιστοι λόγω οφειλών στον ΕΦΚΑ –και ευτυχώς ισχύει ακόμα ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ που προβλέπει ότι και οι ανασφάλιστοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», σημείωσε.


«Ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι θετική ψήφος για την εργασία, για τα κοινά δημόσια αγαθά, για τη Δημοκρατία. Πατάμε στα πόδια μας, ξέρουμε ότι έχουμε πίσω μας ένα δύσκολο αποτέλεσμα. Αλλά αναλαμβάνουμε την ευθύνη της ανατροπής», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)