to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αντιδράσεις πολιτών για την κοπή 314 δέντρων στην Ακαδημία Πλάτωνα από Μπακογιάννη

314 δέντρα θα απομακρυνθούν άμεσα από το πάρκο της Ακαδημία Πλάτωνα δηλώνει ο δήμος Αθηναίων. Η Πρωτοβουλία Αγώνα για το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα καλεί τους πολίτες σε νέα διαμαρτυρία υπεράσπισης του πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνα, την Κυριακή 7 Μάη.


Συνεχίζονται οι κοπές δέντρων ανά την Ελλάδα από τους Δήμους υπό το πρόσχημα της αστικής ανάπλασης, παρά τις έντονες  αντιδράσεις από ομάδες και πρωτοβουλίες πολιτών που έχουν δραστηριοποιηθεί με σκοπό την προστασία των δέντρων της πόλης. 314 δέντρα θα απομακρυνθούν άμεσα από το πάρκο της Ακαδημία Πλάτωνα δηλώνει ο δήμος Αθηναίων, ενώ την Πρωτομαγιά διοργάνωσε πικ νικ στο χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνα σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει τις κοινωνικές αντιδράσεις. Παράλληλα πολίτες διαμαρτυρήθηκαν για τα επικείμενα σχέδια του Δήμου και πραγματοποίησαν συμβολική δράση, σηματοδοτώντας με κόκκινη κορδέλα τα μελλοθάνατα δέντρα. Η Πρωτοβουλία Αγώνα για το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα καλεί τους πολίτες σε νέα διαμαρτυρία υπεράσπισης του πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνα, την Κυριακή 7 Μάη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Αγώνα για το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα:

Την Τετάρτη 3 Μάη ξεκίνησαν οι εργασίες ανάπλασης στο αρχαιολογικό άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνα. Οι εργασίες σύμφωνα με δηλώσεις του δήμου Αθηναίων περιλαμβάνουν σε 1η φάση την απομάκρυνση 314 δέντρων από το πάρκο και αυτή η παρέμβαση αφορά μόνο τη χάραξη των μονοπατιών και την ενοποίηση των σκαμμάτων. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι παραδέχτηκαν το αναπόφευκτο της κοπής στον συγκεκριμένο σχεδιασμό. Στις 4 Μάη συνεργείο εργοληπτικής εταιρείας με εκσκαφέα επιχείρησε να ξεκινήσει τις εργασίες, όμως αναγκάστηκε να διακόψει μετά από επίμονες αντιδράσεις των κατοίκων. Σύμφωνα με τον εργολάβο του έργου εντολέας είναι το Ίδρυμα Ωνάση και υπήρξε από μεριάς του καθολική άρνηση στην προσκόμιση οποιασδήποτε άδειας εργασιών. Το ΑΤ Κολωνού -κατά την προσφιλή του τακτική- αρνήθηκε να ελέγξει τη νομιμότητα των εργασιών και κανένας σχετικός έλεγχος δεν έγινε για την παραμονή των μηχανημάτων εντός του αρχαιολογικού χώρου. Υπάρχουν τεχνολογικές μέθοδοι εντοπισμού πιθανών αρχαιολογικών ευρημάτων με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και αρχιτεκτονικοί και πολεοδομικοί σχεδιασμοί συνυφασμένοι με τις ανάγκες των κατοίκων. Η πρώτη αντίδραση των κατοίκων ήταν καθοριστική και ενδεικτική της αποφασιστικότητας τους να μην αφήσουν τα δέντρα να κοπούν, τα πνευμόνια τους να αδειάσουν από οξυγόνο, τα ρουθούνια τους από χαμομήλι, τα μάτια τους από ορίζοντα.

Πρωτοβουλία Αγώνα για το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα
Λαϊκή Συνέλευση Σεπολίων, Κολωνού, Ακ. Πλάτωνα

Θα είμαστε εκεί, Οι κάτοικοι της πόλης με τα 0,96 m2 πρασίνου ανά κάτοικο*

* 10 φορές κάτω από την ελάχιστη αναλογία.

Κυριακή 7 Μάη ημέρα υπεράσπισης του πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνα

Στην προγραμματιζόμενη ανάπλαση του αρχαιολογικού άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνα αφαιρούνται 30 στρέμματα ζωτικού χώρου ελεύθερης χρήσης του πάρκου και αθλητικές εγκαταστάσεις λαϊκού αθλητισμού.

Συγκεκριμένα το έργο χωρίζεται σε 2 μέρη:


Α) Διάνοιξη-διαμόρφωση μονοπατιών και τμηματική ενοποίηση των αρχαιολογικών σκαμμάτων.
Β) Ανέγερση του νέου αρχαιολογικού μουσείου της Αθήνας εντός του πάρκου.

Α) Για τη διάνοιξη των μονοπατιών και την ενοποίηση των σκαμμάτων -και μόνο στην πρώτη φάση- θα απομακρυνθούν άμεσα 314 ώριμα δέντρα από το πιο πυκνό τμήμα του αρχαιολογικού άλσους. Θα ακολουθήσουν κι άλλα μαζί με εκτεταμένες αποχωματώσεις. Στην τελική φάση αυτού του τμήματος του έργου θα πραγματοποιηθεί η ενοποίηση των αρχαιολογικών σκαμμάτων, αποδίδοντας έναν χώρο αποκομμένο από τη δημόσια χρήση, μη προσβάσιμο και πλήρως αποψιλωμένο.
Β) Το νέο μουσείο χωροθετείται εντός του αρχαιολογικού άλσους αποστερώντας πολύτιμο δημόσιο χώρο, δέντρα και αθλητικές εγκαταστάσεις. Καμία δημόσια διαβούλευση δεν έγινε από το δήμο, παρά τις επιτακτικές εκκλήσεις των κατοίκων και της Πρωτοβουλίας Αγώνα για το πάρκο της Ακ. Πλάτωνα.

Οι κάτοικοι διεκδικούν:

  • Mια ήπια ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων όπου η βλάστηση θα συνυπάρχει και θα εμπλουτίζει τα ευρήματα.
  • Tην επαναχωροθέτηση του μουσείου δίπλα στο πάρκο και όχι μέσα σε αυτό. Η ανέγερση του μουσείου στην γειτονιά μας να γίνει με γνώμονα και την ευημερία των κατοίκων και όχι μόνο για την εξυπηρέτηση του τουριστικού κεφαλαίου και του real estate.
  • Απαλλοτριώσεις στην πρώην βιομηχανική περιοχή, νέες φυτεύσεις και επέκταση του πάρκου προς τα δυτικά.

Να σημειωθεί οτι τον προηγούμενο μήνα ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Αττικής κατήγγειλε τα σχέδια για την κοπή εκατοντάδων δέντρων, προκειμένου να χωροθετηθεί το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών ως  ένα εγχείρημα που αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων στους κλάδους του τουρισμού και των ακινήτων.

Συγκεκριμένα: «Είναι σαφές ότι η ανάπλαση που επιχειρείται, δεν γίνεται με στόχο την εξυπηρέτηση των κατοίκων και των σημερινών χρηστών του άλσους και της ευρύτερης πόλης, αλλά για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων στους κλάδους του τουρισμού και των ακινήτων», επισημαίνουν οι αρχιτέκτονες και προσθέτουν ότι «μεγάλες εταιρείες έχουν ήδη τοποθετηθεί στον υποβαθμισμένο σήμερα περιβάλλοντα χώρο, διαθέτοντας μεγάλα αχρησιμοποίητα οικόπεδα πλησίον του πάρκου και περιμένουν την “αναβάθμιση” και την τουριστικοποίηση. Ο Δήμος Αθηναίων έχει ήδη προχωρήσει σε προγραμματική σύμβαση για την ανάπλαση της Ακαδημίας Πλάτωνος, με την γνωστή πλέον μέθοδο της δωρεάς εφοπλιστικού ιδρύματος».

Ο πράσινος εξευγενισμός ενισχύει τον κοινωνικοπολιτισμικό αποκλεισμό και τον εκτοπισμό μέσω του αυξημένου κόστους στέγασης, των νέων μορφών χρήσης και των νέων κανόνων που εφαρμόζονται στους νέους χώρους πρασίνου. Η αποψίλωση των αστικών δασών ως αποτέλεσμα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων δεν επηρεάζει μόνο την ποιότητα ζωής στις πόλεις, αλλά μεγιστοποιεί επίσης τον κίνδυνο φυσικών καταστροφών, όπως πλημμύρες, ξηρασίες και καταιγίδες, συμβάλλει στη συσσώρευση αερίων του θερμοκηπίου και στην απρόβλεπτη κλιματική αλλαγή, καθώς το μικροκλίμα κάθε περιοχής αλλάζει και οι θερμοκρασίες αυξάνονται. Τέτοιες ενέργειες οδηγούν σε επιδείνωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής κρίσης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)