to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:11 | 04.01.2023

Πολιτισμός

Το Βρετανικό Μουσείο διαψεύδει ΥΠΠΟΑ και κυβέρνηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Το Βρετανικό Μουσείο τονίζει ότι συνεχίζονται οι «εποικοδομητικές συζητήσεις» παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του Γ. Οικονόμου και τις διαρροές του ΥΠΠΟ.


Σε διάψευση του υπουργείου Πολιτισμού και της κυβέρνησης, αναφορικά με τις συζητήσεις «κάτω από το τραπέζι» για τα γλυπτά του Παρθενώνα, προχώρησε το Βρετανικό μουσείο, εκθέτοντας πλήρως το ΥΠΠΟΑ, το οποίο χθες, μετά το σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, επέλεξε να απαντήσει μέσω διαρροών και όχι επίσημης ανακοίνωσης.

Συγκεκριμένα, το Βρετανικό Μουσείο επιβεβαιώνει ότι συνεχίζονται οι «εποικοδομητικές συζητήσεις» με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, καθώς δημοσίευμα της βρετανικής Daily Telegraph αναφέρεται σε επικείμενη συμφωνία δανεισμού των αρχαιοτήτων στην Ελλάδα, επικαλούμενο μάλιστα τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου και πρώην υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν.

«Έχουμε δηλώσει δημόσια ότι επιδιώκουμε ενεργά μια νέα σύμπραξη για τον Παρθενώνα με τους φίλους μας στην Ελλάδα και, καθώς μπαίνουμε σε μια νέα χρονιά, οι εποικοδομητικές συζητήσεις συνεχίζονται», αναφέρει ανακοίνωσή του Βρετανικού Μουσείου σύμφωνα με την Daily Telegraph, στον απόηχο του χθεσινού δημοσιεύματος του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο ορισμένα από τα Γλυπτά θα μπορούσαν να αποστέλλονται από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα εκ περιτροπής. Σε αντάλλαγμα, το Μουσείο της Ακρόπολης θα μπορούσε να δανείζει άλλες αρχαιότητες στο Βρετανικό Μουσείο.

Αντίστοιχο ρεπορτάζ με αυτό της Daily Telegraph φιλοξένησε και ο Guardian, αναφέροντας σήμερα ότι έχει συνταχθεί μια συμφωνία με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, προκειμένου να επιτραπεί η επιστροφή των Γλυπτών στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανταλλαγής.

Οι εφημερίδες υποστήριξαν ότι μια τέτοια διευθέτηση, η οποία στην πραγματικότητα θα είναι μια συμφωνία δανεισμού, ενδέχεται να συναφθεί σύντομα.

Να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη επίσημη τοποθέτηση από το Βρετανικό Μουσείο περί συζητήσεων, παρά το γεγονός ότι ο Τζόρτζ Όζμπορν έχει αναφερθεί αρκετές φορές στο ζήτημα.

Η βρετανική θέση, ωστόσο, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα αλλάξει τη δική της νομοθεσία και δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί συμφωνία που πλησιάζει στην ελληνική εθνική γραμμή.

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση, εγκαταλείποντας τη γραμμή Μελίνα Μερκούρη για την οριστική επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, την οποία ακολούθησαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 1984 και μετά, προχωρά σε μυστική διπλωματία η οποία κρύβει τον κίνδυνο να αναγνωριστεί το Βρετανικό Μουσείο ως νόμιμος ιδιοκτήτης των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι σήμερα, κατά τη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμία νεότερη επικοινωνία των αξιωματούχων της κυβέρνησης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Συγκεκριμένα, αντίθετα με όσα λέει το Βρετανικό Μουσείο, ο κ. Οικονόμου δήλωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι «δεν υπήρξε καμία νεότερη επικοινωνία με αξιωματούχους της Κυβέρνησης. Είναι διαρκής η επιδίωξή μας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Δεν υπάρχει κάποια νεότερη εξέλιξη προς την κατεύθυνση αυτή. Η κυβέρνηση, με επαγγελματισμό, με πλήρη σεβασμό σε όλες τις παραμέτρους του ζητήματος αυτού, θα συνεχίσει να επιδιώκει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, με στόχο την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα».

Υπενθυμίζεται ότι χθες, το υπουργείο Πολιτισμού επέλεξε να μη βγάλει επίσημη ανακοίνωση, αλλά να απαντήσει στο αμερικανικό δημοσίευμα μέσω διαρροών.

«Δεν ισχύει το δημοσίευμα του Bloomberg ότι το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο Ακρόπολης βρίσκονται κοντά σε συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για τη σταδιακή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής», ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές του ΥΠΠΟ.

Την ίδια στιγμή οποιαδήποτε συμμετοχή του Μουσείου Ακρόπολης στις όποιες διαπραγματεύσεις διαψεύδει κατηγορηματικά και ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης Νικόλαος Σταμπολίδης, ο οποίος σε επικοινωνία του με την Εφημερίδα των Συντακτών και τη Βασιλική Τζεβελέκου δήλωσε: «Κάνει συνομιλίες το Βρετανικό Μουσείο με το Μουσείο Ακρόπολης και δεν το γνωρίζω εγώ; Το δημοσίευμα είναι προβοκατόρικο, δεν ισχύει, τελεία και παύλα», χαρακτηρίζοντας προβοκατόρικο το δημοσίευμα του Bloomberg.

Τα σημερινά δημοσιεύματα ωστόσο δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό σχετικά με τις μυστικές συνομιλίες και τα παιχνίδια που παίζει η κυβέρνηση πάνω σε ένα σοβαρότατο θέμα όπως τα Γλυπτά του Παρθενώνα. 

Καίρια ερωτήματα επαναφέρει ο ΣΕΑ

Με αφορμή τα νέα δημοσιεύματα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) επαναφέρει τα εξής ερωτήματα προς το υπουργείο Πολιτισμού, που έχει απευθύνει από τις 22/11/2022:

  • Διαπραγματεύεται την προσωρινή έκθεση στο Μουσείο Ακρόπολης κάποιων θραυσμάτων των γλυπτών του Παρθενώνα με αντάλλαγμα τον δανεισμό στο Βρετανικό Μουσείο της χρυσής προσωπίδας από τις Μυκήνες ή του Δία του Αρτεμισίου από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ή του Ηνίοχου από το Μουσείο των Δελφών, ή του Ερμή του Πραξιτέλη από το Μουσείο της Ολυμπίας, ή μινωικών τεχνουργημάτων που εκτίθενται στο Μουσείο Ηρακλείου ή εκθεμάτων από μακεδονικούς βασιλικούς τάφους από τα Μουσεία της Θεσσαλονίκης και της Βεργίνας; Διαπραγματεύεται οποιαδήποτε συμφωνία ανταλλαγής αρχαιοτήτων και με ποια εξουσιοδότηση το κάνει αυτό;
  • Για ποιο λόγο ψήφισε την διάταξη για την μακροχρόνια (25+25 χρόνια) εξαγωγή για έκθεση ελληνικών αρχαιοτήτων στο εξωτερικό; Για ποιο λόγο δεν προχωρά άμεσα στην έκδοση του καταλόγου με τα «αμετακίνητα» ευρήματα, όπως προβλέπει ο Αρχαιολογικός Νόμος, στα οποία περιλαμβάνονται και τα ως άνω αναφερόμενα εκθέματα;
  • Διαπραγματεύεται τη δημιουργία ειδικού σκοπού μορφωμάτων στο εξωτερικό, όπως το Ινστιτούτο Γουλανδρή-Στερν με έδρα το Ντέλαγουερ, με σκοπό η κατοχή των αρχαιοτήτων να περάσει σε άλλα νομικά πρόσωπα; Με ποια εξουσιοδότηση το κάνει αυτό;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)