to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:12 | 23.09.2022

Πολιτική

Στο Παίδων «Αγία Σοφία» ο Αλ. Τσίπρας: «Γροθιά στο στομάχι να περιμένουν χιλιάδες παιδιά να χειρουργηθούν»

Άμεση επίταξη αναισθησιολόγων και από τα ιδιωτικά νοσοκομεία για το Παίδων «Αγία Σοφία», ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που επισκέφθηκε το νοσοκομείο -Επισήμανε με έμφαση τις ευθύνες του υπουργείου Υγείας και της διοίκησης του νοσοκομείου για τη δραματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων με αποτέλεσμα πάνω από 3.000 παιδιά να περιμένουν να χειρουργηθούν.


Το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» επισκέφτηκε σήμερα Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον τομεάρχη Υγείας Ανδρέα Ξανθό και την αναπληρώτρια τομεάρχη Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου. 

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε με έμφαση τις ευθύνες του του υπουργείου Υγείας και της διοίκησης του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» για δραματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων με αποτέλεσμα πάνω από 3.000 παιδιά να περιμένουν να χειρουργηθούν.

Αλέξης Τσίπρας Αγία Σοφία νοσοκομείο

(φωτ.: avgi.gr)

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που έφτασε στο «Αγία Σοφία» λίγο πριν τις 11.30, χαρακτήρισε σοκαριστικό το γεγονός ότι το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας δεν έχει αναισθησιολόγους με αποτέλεσμα 3.000 παιδιά να βρίσκονται σε λίστα αναμονής για χειρουργείο.

«Όλο το Σεπτέμβρη δεν γίνονται τακτικά χειρουργεία»

«Στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας, δεν γίνονται τακτικά χειρουργεία όλο το Σεπτέμβρη και δεν δεν ξέρουμε πότε θα αρχίσουν ξανά να γίνονται. Αυτό εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για την δημόσια υγεία εκατοντάδων παιδιών και οδηγεί οικογένειες εκατοντάδες οικογένειες, 3.000 οικογένειες, γιατί τόσος είναι ο αριθμός των παιδιών που είναι σε λίστες αναμονής να ψάχνουν να βρουν λύση σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια», τόνισε ο  πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία αμέσως μετά τη σύσκεψη που είχε με την διοίκηση του νοσοκομείου και τη συζήτηση με εκπροσώπους των εργαζομένων, και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα αυτό δεν προέκυψε ξαφνικά, ως κεραυνός εν αιθρία. Ήταν γνωστό εδώ και πάρα πολύ καιρό και είναι απόρροια μιας συστηματικής εγκατάλειψης του εθνικού συστήματος υγείας»

Όπως επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας:

«Το 2019 στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας ήταν εν υπηρεσία 16 αναισθησιολόγοι,11 μόνιμοι και 5 επικουρικοί. Σήμερα είναι μόλις 10, που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν προφανώς στις απαιτήσεις. Από την αρχή της πανδημίας άρχισαν να μειώνονται τα χειρουργεία, σχεδόν κατά 75% και να συσσωρεύονται οι ασθενείς.

Και η κυβέρνηση δεν φρόντισε, ενώ γνώριζε την μεγάλη έλλειψη αναισθησιολόγων, να κινηθεί έγκαιρα ώστε αυτό να κινητοποιηθεί. Επαναλαμβάνω στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας. Κι αυτό είναι μια γροθιά στο στομάχι. Ένα ακόμη πλήγμα για την αξιοπρέπεια της ελληνικής κοινωνίας. Χιλιάδες παιδιά στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο να μην μπορούν να χειρουργηθούν για περιπτώσεις οι οποίες χρήζουν χειρουργείου, τακτικά χειρουργεία που δεν πραγματοποιούνται.

»Η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν λύνεται με τρόπους μαγικούς, χρειάζεται όμως να υπάρξει ένα άλλο σχέδιο. Ένα άλλο σχέδιο για να αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα της απαξίωσης και της υποβάθμισης του ΕΣΥ. Με κίνητρα ισχυρά σε γιατρούς, προκειμένου να παίρνουν κρίσιμες ειδικότητες, αναβάθμιση του μισθολογίου, προσλήψεις.

Αλλά εδώ υπάρχει ένα ερώτημα. Η κυβέρνηση ασχολείται με το πώς θα λύσει το άμεσο πρόβλημα; Ή η απάντηση που έδωσε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ήταν “ας πάνε στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια”; Αν δεν γινόταν η κινητοποίηση των υγειονομικών θα υπήρχε έστω και κάποιο ενδιαφέρον για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα;»

Απαιτείται επίταξη ειδικών αναισθησιολόγων

«Οι ευθύνες είναι τεράστιες. Και στην κυβέρνηση συνολικά, και στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, και στην διοίκηση του νοσοκομείου. Οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Είναι αδιανόητο το 2022 η ελληνική κοινωνία να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους προβλήματα. Είναι αδιανόητο να στέλνουμε εκατοντάδες παιδιά να χειρουργηθούν στα ιδιωτικά νοσοκομεία τη στιγμή που η οικονομική κρίση μαστίζει κάθε ελληνική οικογένεια», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε:

«Άρα λοιπόν κατά την δική μας εκτίμηση, η άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος λύνεται μόνο μέσα από την επίταξη ειδικών αναισθησιολόγων με εμπειρία σε βρέφη ακόμη και από ιδιωτικά νοσοκομεία. Όχι ενίσχυση με πελατεία των ιδιωτικών νοσοκομείων αλλά η ενίσχυση του μεγαλύτερου παιδιατρικού δημόσιου νοσοκομείου της χώρας ακόμη και με ιδιώτες γιατρούς όταν η ανάγκη η κοινωνική το επιτάσσει».

Αλέξης Τσίπρας Αγία Σοφία νοσοκομείο

(φωτ.: avgi.gr)

«Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας»

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με τη διοίκηση του παιδιατρικού νοσοκομείου, άσκησε σκληρή κριτική τόσο στη στάση που τηρεί το Υπουργείο Υγείας όσο όμως και στην ίδια τη διοίκηση, χαρακτηρίζοντας «σοκαριστική» την κατάσταση με τις αναμονές 3.000 παιδιών για χειρουργεία.

Συγκεκριμένα, κατήγγειλε πως το Υπουργείο Υγείας κινητοποιήθηκε εκ των υστέρων και μόνο αφού πρώτα οι ίδιοι οι υγειονομικοί ανέδειξαν το θέμα με τις κινητοποιήσεις τους, και ανακοίνωσε πως θα προκηρύξουν θέσεις αναισθησιολόγων κατά προτεραιότητα. Σημείωσε ωστόσο πως όλοι ξέρουν ότι αυτό απαιτεί χρόνο. «Είπαν σε σύσκεψη στο υπουργείο αφού πρώτα οι υγειονομικοί ανέδειξαν το θέμα με τις κινητοποιήσεις τους, ότι θα μετακινηθούν κάποιοι αναισθησιολόγοι από άλλα δημόσια νοσοκομεία. Προκύπτει ένα ερώτημα: έχουμε σε κάποια δημόσια νοσοκομεία περίσσεια αναισθησιολόγων;» διερωτήθηκε σκωπτικά ο κ. Τσίπρας.

Αλέξης Τσίπρας Αγία Σοφία νοσοκομείο

Απευθυνόμενος στη διοίκηση του «Παίδων Αγία Σοφία» ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε: «Ο κάθε αναισθησιολόγος δεν είναι το ίδιο όταν έχει να αντιμετωπίσει έναν ενήλικα και όταν έχει να αντιμετωπίσει ένα παιδί. Χρειάζονται αναισθησιολόγοι με ειδική εμπειρία σε βρέφη και μικρά παιδιά. Πού είναι αυτοί σε άλλα νοσοκομεία και δεν το ξέρουμε; Εκτός αν τους βαφτίσουμε» πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως «για να λυθεί άμεσα το πρόβλημα τώρα, θα πρέπει αντί να σκεφτόμαστε πως θα στείλουμε παιδιά στα ιδιωτικά νοσοκομεία με λεόντειες συμβάσεις υπέρ ιδιωτών, να σκεφτούμε ανάποδα. Πώς θα επιτάξουμε γιατρούς με εμπειρία από τα ιδιωτικά νοσοκομεία να έρθουν στο δημόσιο νοσοκομείο παίδων που είναι το ο μεγαλύτερο στη χώρα, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει».

Πρόσθεσε δε, πως «δεν είναι ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης. Το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας να μην κάνει χειρουργεία είναι μία γροθιά στο στομάχι και την αξιοπρέπεια της κοινωνίας. 3.000 παιδιά που πρέπει να χειρουργηθούν δεν έχουν πρόσβαση στο χειρουργείο» κατέληξε ο Αλ. Τσίπρας.

Στιγμιότυπο νωρίτερα από τη συζήτηση του Αλ. Τσίπρα με εργαζόμενους του νοσοκομείου:

Το συγκλονιστικό τετ α τετ με πατέρα που έχασε το παιδί του

Έναν καταρρακωμένο πατέρα συνάντησε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Παίδων Αγία Σοφία. Ο άτυχος γονιός πριν λίγους μήνες έχασε υπό αδιευκρίνιστες ακόμα συνθήκες το τρίχρονο κοριτσάκι του, το οποίο νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου στην Θεσσαλονίκη και έπειτα μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο όπου και κατέληξε.

Ο πατέρας του τρίχρονου κοριτσιού απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα του είπε «θέλω να μην χάνονται παιδιά». «Βρέθηκα τυχαία σήμερα εδώ, είχα όμως σκοπό να έρθω στην πόρτα σας, έπαιρνα σε υπουργεία τηλέφωνο και δεν το σήκωνε κανένας, δεν θέλω να κατονομάσω, θέλω να μην χάνονται παιδιά».

Ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά φρόντισε να συναντήσει κατ’ ιδίαν τον πατέρα του τρίχρονου κοριτσιού.

• Διαβάστε επίσης το θέμα του Αντώνη Ραυτόπουλου για το «επιτελικό αίσχος στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία»

Υπενθυμίζεται ακόμα πως σχετική ερώτηση έχουν καταθέσει 27 βουλευτές και βουλεύτριες ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις διαρκείς και σοβαρότατες ελλείψεις σε αίμα στο Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία” που επιτείνει την ταλαιπωρία των πασχόντων από Θαλασσαιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο.

(με πληροφορίες από Αυγή)

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)