to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:49 | 12.09.2022

Διεθνή

Ελλείψεις τροφίμων στο Πακιστάν, αγώνας να σωθεί ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός από τις πλημμύρες

Τραγικές είναι οι συνέπειες για το Πακιστάν από τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα στα τέλη Αυγούστου, ενώ το νερό καλύπτει ακόμη πολύ μεγάλες εκτάσεις της φτωχής ασιατικής χώρας


Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Σαχμπάζ Σαρίφ, οι ελλείψεις τροφίμων είναι πολύ μεγάλες ενώ οι τιμές βασικών αγαθών έχουν εκτοξευθεί. Ταυτόχρονα, οι αρχές αγωνίζονται να προστατεύσουν από τα νερά ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στα νότια της χώρας που τροφοδοτεί με ηλεκτρικό εκατομμύρια ανθρώπους και απειλείται ολοένα και περισσότερο να πλημμυρίσει.

Κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την αποστολή στο Πακιστάν ανθρωπιστικής βοήθειας, ο Σαχμπάζ Σαρίφ δήλωσε ότι οι αρχές κλιμάκωσαν τις προσπάθειες για να παραδώσουν στους πληγέντες τρόφιμα, σκηνές και άλλα είδη, αλλά οι ελλείψεις παραμένουν πραγματικά πολύ μεγάλες. Επίσης, κάλεσε την Άγκυρα να βοηθήσει στις εργασίες ανασυγκρότησης στις πληγείσες περιοχές.

Η Τουρκία έστειλε στο Πακιστάν 12 στρατιωτικά αεροσκάφη, τέσσερα τρένα και φορτηγά της Ερυθράς Ημισελήνου με βοήθεια σε τρόφιμα, σκηνές, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή Διάσωση, οι πλημμύρες έχουν καταστρέψει περισσότερα από 3,6 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργειών στο Πακιστάν. Επίσης, περισσότεροι από 660.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, ζουν σε καταυλισμούς και σε αυτοσχέδια καταλύματα μετά τις πλημμύρες που κατέστρεψαν τα σπίτια τους σε όλη τη χώρα και τους ανάγκασαν να μετακομίσουν σε ασφαλέστερες περιοχές.

Το Πακιστάν βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη γεωργία του και περιστασιακά εξάγει το πλεόνασμα του σίτου στο Αφγανιστάν και σε άλλες χώρες. Πλέον, διαπραγματεύεται την εισαγωγή σιτηρών και λαχανικών για τους πολίτες του, ακόμη και αυτούς που δεν επηρεάζονται άμεσα από τις πλημμύρες. Αρχικά, το Πακιστάν εκτίμησε ότι οι πλημμύρες προκάλεσαν ζημιές 10 δισ. δολαρίων, αλλά οι αρχές λένε πλόεν ότι οι ζημιές είναι πολύ μεγαλύτερες. Πιθανότατα θα φτάσουν τα 30 δισ. δολάρια.

Αναχώματα για να διασωθεί ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός
Στο μεταξύ οι αρχές έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για να προστατεύσουν από τα νερά ζωτικής σημασίας ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στην περιοχή Νταντού, στην νότια επαρχία Σιντ, που τροφοδοτεί με ηλεκτρικό εκατομμύρια ανθρώπους. Οι αρχές έχουν ξεκινήσει τη δημιουργία αναχώματος μπροστά από τον σταθμό αυτόν.

«Ήδη έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα πρόληψης για τη διάσωση του δικτύου στην περίπτωση πλημμύρας», δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμος τοπικός αξιωματούχος.

Σφοδρές πλημμύρες

Οι καταρρακτώδεις βροχές την εποχή των μουσώνων και το λιώσιμο των παγετώνων στο βόρειο Πακιστάν προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες που έπληξαν 33 εκατ. ανθρώπους και στοίχισαν τη ζωή σε σχεδόν 1.400, ενώ παρέσυραν σπίτια, δρόμους, σιδηροδρομικές γραμμές, γέφυρες, άφησαν πίσω τους νεκρά ζώα και κατεστραμμένες σοδειές.

Η πακιστανική κυβέρνηση και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αποδίδουν στις κλιματικές αλλαγές τις ακραίες καιρικές συνθήκες που οδήγησαν στις πλημμύρες, οι οποίες έχουν βυθίσει στο νερό σχεδόν το ένα τρίτο της χώρας των 220 εκατομμυρίων κατοίκων.

Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έπεσαν στο Πακιστάν 391 χιλιοστά βροχής, ή σχεδόν 190% περισσότερη βροχή σε σχέση με τον μέσο όρο 30 ετών.

Ειδικά στην επαρχία Σιντ έπεσε 466% περισσότερη βροχή από τον μέσο όρο και όλα τα νερά των πλημμυρών περνούν από την Νταντού, περιοχή με 1,5 εκατομμύριο κατοίκους, λόγω της τοποθεσίας στην οποία βρίσκεται.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)