to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:37 | 03.03.2022

Διεθνή

New York Times: Η Κίνα γνώριζε για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Η Κίνα ζήτησε από τη Ρωσία να καθυστερήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία μέχρι τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους


Στην αποκάλυψη ότι η Κίνα όχι μόνο γνώριζε για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά είχε εκφράσει και άποψη για την ημερομηνία στρατιωτικής επέμβασης προχώρησαν οι New York Times.

Σύμφωνα με έκθεση δυτικών μυστικών υπηρεσιών, ανώτεροι Κινέζοι αξιωματούχοι είπαν σε ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους στις αρχές Φεβρουαρίου να μην εισβάλουν στην Ουκρανία πριν από το τέλος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο. Οι NYT επικαλούνται ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν και έναν Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Η έκθεση αναφέρει ότι ανώτεροι Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν κάποιο επίπεδο γνώσης σχετικά με τα πολεμικά σχέδια ή τις προθέσεις της Ρωσίας πριν ξεκινήσει η εισβολή την περασμένη εβδομάδα. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας συναντήθηκε με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ της Κίνας στο Πεκίνο στις 4 Φεβρουαρίου πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Η Μόσχα και το Πεκίνο εξέδωσαν μια δήλωση 5.000 λέξεων εκείνη την εποχή, δηλώνοντας ότι η συνεργασία τους «δεν είχε όρια», καταγγέλλοντας τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και βεβαιώνοντας ότι θα εγκαθιδρύσουν μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων με αληθινή «δημοκρατία».

Σύμφωνα με τους New York Times, οι πληροφορίες για την ανταλλαγή μεταξύ Κινέζων και Ρώσων αξιωματούχων ήταν απόρρητες. Ένας αξιωματούχος που γνωρίζει τις μυστικές υπηρεσίες είπε ότι το υλικό δεν υποδεικνύει απαραιτήτως ότι οι συνομιλίες για εισβολή έγιναν στο επίπεδο του κ. Σι και του κ. Πούτιν. Άλλοι αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν για τις πληροφορίες αρνήθηκαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες. Οι αξιωματούχοι μίλησαν για την αναφορά υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας των πληροφοριών.

tags: Κίνα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)