to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:58 | 18.08.2021

Διεθνή

Αμυντική συμφωνία με τη Τουρκία υπέγραψε η Βόρεια Μακεδονία - Στα «αζήτητα» τα μνημόνια με την Ελλάδα

Σημαντικές πολυετείς συμφωνίες υπογράφει ο Βόρεια Μακεδονία με τη Τουρκία την ώρα που η κύρωση των μνημονίων με τη χώρα μας που προβλέπονται στη Συμφωνία των Πρεσπών


Επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποίησε χθες Τρίτη η υπουργός Αμυνας της Βόρειας Μακεδονίας, Ραντμίλα Σεκερίνσκα, όπου συναντήθηκε με τον τούρκο ομόλογό της Χουλουσί Ακάρ, με τον οποίο υπέγραψαν πενταετή συμφωνία στρατιωτικο-οικονομικής συνεργασίας, εκ μέρους των κυβερνήσεων των δύο χωρών, και πρωτόκολλο για την εφαρμογή της.

Η συμφωνία, σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της Βόρειας Μακεδονίας, προβλέπει ετήσια κατανομή κονδυλίων από την Τουρκία στη Βόρεια Μακεδονία, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων, την προμήθεια εξοπλισμού πυροβολικού και τον εκσυγχρονισμό του Στρατού.

Η Σεκερίνσκα παρευρέθηκε επίσης στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Αμυντικής Βιομηχανίας IDEF 21, που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη από τις 17 έως τις 20 Αυγούστου.

«Η παρουσία στην έκθεση IDEF 21 της αντιπροσωπείας από τη Βόρεια Μακεδονία με επικεφαλής την υπουργό Σεκερίνσκα έχει ως στόχο την εξέταση των δυνατοτήτων προμήθειας νέου εξοπλισμού για τον εκσυγχρονισμό του Στρατού μας, στον οποίο φέτος διατίθεται το 25 % του αμυντικού προϋπολογισμού», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Αμυνας.

Γ. Κατρούγκαλος: Δυο χρόνια αναμένουμε τη κύρωση την μνημονίων

Σχολιάζοντας δηκτικά την αμυντική συμφωνία των δυο χωρών ο Γ. Κατρούγκαλος, Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολίασε πως «οι αντίστοιχες συμφωνίες με την Ελλάδα περιμένουν δύο χρόνια την ψήφιση τους στη Βουλή».

Είναι γνωστό πως μετά τις γνωστές θέσεις της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη Συμφωνία των Πρεσπών η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δυσκολεύονται να φέρουν επωφελή μνημόνια συνεργασίας για τη χώρα προς κύρωση στη Βουλή φοβούμενοι το εσωκομματικό μέτωπο.

Βεβαίως σήμερα δε μπορεί να αποτυπωθεί το πόσο εθνικά επιζήμια είναι αυτή η στάση σε βάθος χρόνου. Ας ελπίσουμε να μη το ανακαλύψουμε με τις επόμενες συμφωνίες που θα μάθει και πάλι ο ελληνικός λαός από τις... εφημερίδες!

Με πληροφορίες από: Το Βήμα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)