to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:23 | 28.04.2021

Οικονομία

Αλ. Τσίπρας: Οι 450.000 εκκρεμείς συντάξεις δείχνουν την ανικανότητα του «επιτελικού κράτους»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και τον Γ. Παπαδάκη, σημειώνοντας ότι «ο κ . Βρούτσης μας είχε αφήσει 400 χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις. Τις πήγαμε στις 100 χιλιάδες και τώρα έχουν γίνει πάλι 450 χιλιάδες συντάξεις. Η κυβέρνηση έδιωξε τους ανθρώπους που είχαμε προσλάβει μέσω ΑΣΕΠ, και το αποτέλεσμα είναι ότι θα πρέπει τώρα να πληρώνει ο συνταξιούχος για να πάρει την σύνταξή του»


Στο ζήτημα που «καίει» εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας αναφέρθηκε με ιδιαίτερη έμφαση ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στο «Καλημέρα Ελλάδα». Όπως σημείωσε, «το σύνθημα της Νέας Δημοκρατίας ήταν: "ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλές εκκρεμείς συντάξεις, να έρθουμε εμείς να παίρνετε σύνταξη την επόμενη μέρα". Και τώρα, μέσα σε ενάμιση χρόνο, 107.000 αφήσαμε,  θυμάμαι ακριβώς τον αριθμό, έχουν γίνει 450.000 οι εκκρεμείς συντάξεις».

«Γιατί έχουν γίνει 450.000 οι εκκρεμείς συντάξεις;», έθεσε το ερώτημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, και εξήγησε:  «Διότι εμείς, παρά το γεγονός ότι δεν είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε προσλήψεις, είχαμε την τρόικα πάνω απ’ το κεφάλι μας, είχαμε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα με 15.000 νέους επιστήμονες που ανανεώναμε κάθε χρόνο, ένα πρόγραμμα που τους προσλάβαμε αυτούς τους ανθρώπους με αξιοκρατικές διαδικασίες, μέσω ΑΣΕΠ και είχαμε βάλει 700 στον ΕΦΚΑ να κάνουν αυτή τη δουλειά. Εφτακόσιους!»

(το 2ο μέρος της συνέντευξης, με την αναφορά στις συντάξεις στο 8ο λεπτό. Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε κατόπιν και στις πανελλαδικές εξετάσεις, κάνοντας έκκληση να μην εφαρμοστεί από φέτος το σύστημα Κεραμέως που «κόβει» δεκάδες χιλιάδες μαθητές από την πρόσβαση στα ΑΕΙ)

«Με το που ήρθε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εγώ έκανα ερώτηση στη Βουλή, βγήκα, φώναξα, μην τα διώξεις αυτά τα παιδιά, είναι χρήσιμα», συμπλήρωσε ο Αλ. Τσίπρας, και επισήμανε: . «Τους έδιωξαν. 15.000 νέοι επιστήμονες, με διδακτορικά, που μπήκαν σε κρίσιμους τομείς του δημόσιου τομέα για να διευκολύνουν τον δημόσιο τομέα και ήταν 700 απ’ αυτούς στον ΕΦΚΑ. Αποτέλεσμα: 450.000 συντάξεις εκκρεμούν».

«Και τώρα έρχονται οι τεχνοκράτες οι σοβαροί και οι άριστοι να βρουν λύση. Και ποια είναι η λύση; Να πληρώνει δηλαδή ο συνταξιούχος γρηγορόσημο. Να δώσουμε στον ιδιωτικό τομέα, γιατί είμαστε ανίκανοι να κάνουμε προσλήψεις, να δώσουμε στον ιδιωτικό τομέα, σε δικηγόρους και λογιστές -πέραν του ότι είναι αντισυνταγματικό, εγώ την ουσία μετράω. Να βγαίνει δηλαδή ο συνταξιούχος κι εκεί που του χρωστάνε, να του παίρνουν και το βόδι. Να πρέπει να πληρώσει το γρηγορόσημο για να πάρει γρήγορα τη σύνταξή του, κάτι το οποίο δικαιούται», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Αλ. Τσίπρα.

«Πού είναι το επιτελικό κράτος, το ψηφιοποιημένο κράτος που όλοι λέμε μπράβο στην κυβέρνηση, μπράβο στον Πιερρακάκη;», πρόσθεσε, και επισήμανε:  «Πολλά απ’ αυτά που κάνει είναι θετικά και συνεχίζει ένα έργο που εμείς ξεκινήσαμε. Αλλά, για πείτε μου, πού είναι αυτό το υπέροχο ψηφιακό κράτος, όταν δεν έχει τη δυνατότητα να δίνει στους ανθρώπους τις συντάξεις;»

Για τη 13η σύνταξη: «Τότε μας κατηγορούσαν για ψίχουλα, τώρα κανείς δεν μιλάει»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Γ. Παπαδάκη, ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε: «είχα "φάει' κι εγώ από σας δριμύτατη κριτική τότε και τα έβλεπα και μου σηκωνόταν η τρίχα στο κεφάλι μ’ αυτά που λέγατε... Ότι είναι ψίχουλα αυτά που δίνουμε κτλ., όταν δώσαμε, ίσως κακώς το είπαμε 13η σύνταξη, αλλά η ουσία ήταν ότι ήταν με την προοπτική να γίνει κανονική 13η σύνταξη. Και το θεσμοθετήσαμε ως μόνιμο μέτρο. Και ήρθε και το κατάργησε η Νέα Δημοκρατία. Και τώρα δεν συζητά κανένας για τη 13η σύνταξη. Κανένας δε συζητάει, δεν υπάρχει τώρα. Τίποτε δεν υπάρχει».

«Τουλάχιστον το θέμα των εκκρεμών συντάξεων είναι, νομίζω, χαρακτηριστικό της ανικανότητας αυτού του λεγόμενου επιτελικού  κράτους να μπορέσει να χωρίσει δυο γαϊδάρων άχυρα», τόνισε, καταλήγοντας, ο Αλ. Τσίπρας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)