to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:10 | 20.01.2021

Κοινωνία

Πρύτανης ΓΠΑ: Σε όλες τις χώρες του κόσμου, η πανεπιστημιακή φύλαξη υπάγεται στις πρυτανικές αρχές

«Η αστυνομία έχει έναν διακριτό ρόλο στην καταπολέμηση του ποινικού εγκλήματος, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πανεπιστημιακή πραγματικότητα. Τα πανεπιστήμια δεν είναι χώροι βίας και ανομίας», τονίζει ο πρύτανης του Γεωπονικού, Σπ. Κίντζιος σε δήλωσή του στην πρωτοβουλία «ΟΧΙ στην πανεπιστημιακή αστυνομία»


Σε δήλωση ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία προχώρησε ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπύρος Κίντζιος, στην πρωτοβουλία φοιτητών, καθηγητών και εργαζομένων των πανεπιστημίων «ΟΧΙ στην πανεπιστημιακή αστυνομία». Υπενθυμίζεται ότι η σύγκλητος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου έχει πάρει απόφαση ενάντια στην ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας από τις πρώτες εξαγγελίες της υπ. Παιδείας. 

Αναλυτικά, ο πρύτανης του ΓΠΑ ανέφερε:

«Η θέση μας ως Γεωπονικό Πανεπιστήμιο είναι ξεκάθαρη.Θεωρούμε ότι η αστυνομία έχει ένα διακριτό ρόλο όσον αφορά την καταπολέμηση του ποινικού εγκλήματος, τον οποίο σαφώς σεβόμαστε κι υποστηρίζουμε. Ωστόσο, αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα μέσα στα πανεπιστήμια. Τα πανεπιστήμια, παρά τα λεγόμενα - και πολλές φορές προπαγανδιζόμενα - δεν αποτελούν χώρους βίας κι ανομίας! Προφανώς, όπως και σε κάθε άλλο χώρο, μπορεί και πολύ σπάνια κι έκτακτα περιστατικά να έχουμε και την διάπραξη ποινικών εγκλημάτων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο νόμος περί ασύλου προβλέπει ακριβώς τι πρέπει να γίνει και όντως εκεί πρέπει να επέμβει η αστυνομία.

Για όλες τις άλλες περιπτώσεις, για τη διακίνηση ιδεών, για τις οποιεσδήποτε περιπτώσεις έντασης στο διάλογο μεταξύ των πανεπιστημιακών, αλλά ακόμη και σε περιπτώσεις που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν εν είδει παραβατικές, δηλαδή κάποιοι βανδαλισμοί κτιρίων είναι θέματα, τα οποία οφείλουν να αντιμετωπίζονται, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Κι εδώ πρέπει να το τονίσω ότι πολλές φορές λέμε ότι αυτά μόνο στην Ελλάδα γίνονται, κάτι που είναι λάθος. Αυτά γίνονται σε όλες τις χώρες του κόσμου, όπου υπάρχει η πανεπιστημιακή φύλαξη, η οποία ανήκει αποκλειστικά και μόνο στην πανεπιστημιακή κοινότητα με πολύ καλά εκπαιδευμένο και υπόλογο σώμα - που υπάγεται κατευθείαν στις πρυτανικές αρχές - ώστε να μπορεί να προλαμβάνει με ψυχραιμία και σωστή εκπαίδευση αυτά τα γεγονότα και να αποκαθιστά την τάξη υπ' αυτή την έννοια. Την τάξη δηλαδή, όσον αφορά την συνύπαρξη των μελών της κοινότητας».

Δείτε ολόκληρη την δήλωση του Σπύρου Κίντζιου, πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)