to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:21 | 01.09.2020

Πολιτική

Εξοπλιστικό πρόγραμμα 10 δισ. - Συζητήσεις με Γαλλία για αγορά αεροσκαφών

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να «κλείσει» το έκτακτο εξοπλιστικό πρόγραμμα για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters το οποίο επικαλείται κυβερνητικό αξιωματούχο.


«Είμαστε σε συζητήσεις με τη Γαλλία- και όχι μόνο- προκειμένου να αυξήσουμε τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας», δήλωσε η συγκεκριμένη πηγή που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο. «Εντός αυτού του πλαισίου, υπάρχει συζήτηση που περιλαμβάνει την αγορά αεροσκαφών», συμπλήρωσε.   Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις, ανέφερε ο Έλληνας αξιωματούχος. «Δεν υπάρχει συμφωνία, κάτι που έγραψαν αρκετά ΜΜΕ. Όμως, υπάρχουν συζητήσεις για έναν αριθμό θεμάτων», ανέφερε γαλλική κυβερνητική πηγή στο Reuters, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Η αναφορά του ήταν για ελληνικά δημοσιεύματα σχετικά με συμφωνία αγοράς 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία.   Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, η 10η Σεπτεμβρίου είναι η επικρατέστερη ημερομηνία για την υπογραφή «αμυντικής συμφωνίας» ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία. Πρόκειται για την ημερομηνία διεξαγωγής της συνόδου των χωρών του νότου, στην Κορσική. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να χρηματοδοτηθούν νέες αγορές και αναβαθμίσεις του υπάρχοντος υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο προϋπολογισμός του 10ετούς προγράμματος μπορεί να φτάσει σε βάθος χρόνου ακόμα στα 10 δισ. ευρώ. Από αυτά, κονδύλια ύψους 1-1,5 δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευτούν μέσα στους επόμενους μήνες για αγορά βλημάτων, τορπιλών, ανταλλακτικών κ.λπ.

Στις 10 Σεπτεμβρίου οι υπογραφές με τη Γαλλία;
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με τη Γαλλία για τα εξοπλιστικά, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και μολονότι απομένουν ακόμη να γίνουν πολλές κουβέντες, έχει συζητηθεί μεταξύ των δύο πλευρών και θεωρείται εξαιρετικά πιθανό στις 10 Σεπτεμβρίου, στην Κορσική, όπου θα γίνει η Σύνοδος των χωρών του Νότου, Ελλάδα και Γαλλία να υπογράψουν την «αμυντική τους συμμαχία».

Αν και οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη και απομένουν αρκετά που πρέπει να συζητηθούν και επομένως τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο, η συγκυρία της 10ης Σεπτεμβρίου για να πέσουν οι υπογραφές θεωρείται από την Αθήνα ιδανική.

Γεραπετρίτης: Σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων
Την πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει σημαντικά τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας επιβεβαίωσε και ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης έκανε λόγο, μάλιστα, για «μενού επιλογών», λέγοντας ότι ήδη γίνονται οι σχετικές διαπραγματεύσεις. «Βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις και συζητήσεις με πολλές δυνάμεις με πρόθεση αναβάθμισης και της αμυντικής μας βιομηχανίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε: «Ήδη έχουμε μενού επιλογών για την αναβάθμιση των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων και την αγορά νέων, στο πλαίσιο του δημοσιονομικού χώρου που έχουμε».

Στο ζήτημα των εξοπλιστικών αναφέρθηκε σε σημερινές δηλώσεις του ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.   Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία με τη Γαλλία για τα Rafale, ενώ συμπλήρωσε ότι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων.   «Θα υπάρξει μια αναβάθμιση και στον αριθμό και στην επιχειρησιακή ικανότητα του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι ένα σχέδιο που θα ανακοινωθεί σύντομα για την αναβάθμιση και σε προσωπικό και σε υποδομές. Επί τη βάσει των προτάσεων από το στράτευμα, ήδη την περίοδο που διανύουμε έχουμε ένα μενού επιλογών σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων αλλά και την αγορά νέων, στο πλαίσιο του δημοσιονομικού χώρου που θα έχουμε», εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας.   Όταν ρωτήθηκε για τον χρόνο αναβάθμισης, απάντησε «στο κατά το δυνατόν συντομότερο χρόνο». Συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα είναι σε διαπραγματεύσεις και συζητήσεις και πρόσθεσε: «Πρόθεσή μας επίσης είναι να αναβαθμίσουμε και την εγχώρια βιομηχανία».

Πηγή: www.lifo.gr - news247

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)