to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:55 | 26.06.2018

Διεθνή

Η Κύπρος εξετάζει αίτημα για δημιουργία λιμενίσκου υπό ισραηλινό έλεγχο για να εφοδιάζεται η Γάζα

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Κλέλια Βασιλείου, δήλωσε ότι δεν ευσταθεί δημοσίευμα περί συμφωνίας μεταξύ της Λευκωσίας και του Τελ Αβίβ για δημιουργία λιμενίσκου στην Κύπρο, με σκοπό την άρση της απομόνωσης της Λωρίδας της Γάζας. Σύμφωνα με την κ. Βασιλείου, «υπάρχει ένα σχετικό αίτημα, το οποίο εξετάζεται».


Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι μεταξύ των δύο χωρών συμφωνήθηκε η κατασκευή λιμενίσκου-αποβάθρας στην Κύπρο, με δαπάνες και έλεγχο του Ισραήλ. Η εφημερίδα επικαλείται το CHANNEL 2 του Ισραήλ, που μετέδωσε πληροφορίες από το στενό περιβάλλον του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας, Άβιγκτορ Λίπερμαν, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα ήταν στην Κύπρο.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει αναλυτικά ο Φιλελεύθερος της Κύπρου, σχετικά με τη συμφωνία που πάντως, όπως αναφέρεται, διαψεύστηκε η ύπαρξή της:

Την κατασκευή λιμενίσκου-αποβάθρας στην Κύπρο με δαπάνες και έλεγχο του Ισραήλ, που θα αποτελέσει μέσο άρσης της απομόνωσης της Λωρίδας της Γάζας, συμφωνήθηκε μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου κατά την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ στην Κύπρο την περασμένη εβδομάδα.

Αυτό αποκάλυψε τη Δευτέρα το βράδυ το τηλεοπτικό κανάλι του Ισραήλ (στο Channel 2), με βάση πληροφορίες από το στενό περιβάλλον του Ισραηλινού υπουργού, Αβιγκτόρ Λίπερμαν.

Ο λιμενίσκος θα λειτουργεί κυρίως ως σημείο φόρτωσης, ιατρικής βοήθειας, εμπορευμάτων και γενικά αγαθών με προορισμό την Λωρίδα της Γάζας.

Το γραφείο του Ισραηλινού υπουργού απέφυγε να σχολιάσει αλλά δεν διεύψευσε την είδηση.

Η αποκάλυψη της συμφωνίας με την κυβέρνηση της Κύπρου, έγινε κατά την διάρκεια συζητήσεων για τρόπους άρσης της απομόνωσης των Παλαιστινίων, κάτω και από την διαμεσολάβηση απεσταλμένων των ΗΠΑ στο Τελ Αβίβ. 

Η συμφωνία προβλέπει ότι στον λιμενίσκο-προβλήτα που θα κατασκευαστεί, θα επιχειρεί ειδική επιχειρησιακή μονάδα ελέγχου του Ισραήλ, με το αιτιολογικό ότι έτσι θα αποφευχθεί ο εφοδιασμός της Χαμάς με οπλισμό και υλικά που μπορεί να χρησημοποιηθοιύν εναντίον του Ισραήλ.

Ένα άλλο αιτιολογικό για την λύση αυτή που προέβαλε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, είναι το γεγονός ότι στην (αποκλεισμένη από χρόνια, από αέρα, γη και θάλασσα) Λωρίδα της Γάζας δεν υπάρχει λιμενική εγκατάσταση που να μπορεί να δεχθεί μεγαλύτερα πλοία, οπότε τα φορτία θα φτάνουν στην Κύπρο και θα μεταφέρονται στην Λωρίδα της Γάζας με μικρότερα πλοιάρια μέσω Κύπρου. 

Το πλαίσιο συμφωνίας καθορίστηκε κατά την επίσκεψη Λίμπερμαν στην Κύπρο το Σάββατο μετά από συζητήσεις με τον υπουργό Αμυνας της Κύπρου Σάββα Αγγελίδη. Εντός ημερών θα ξεκινήσει ο λεπτομερής σχεδιασμός υλοποίησης με χρονοδιάγραμμα η τελική συμφωνία να υπογραφεί εντός τριμήνου.

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ έχει ήδη απευθυνθεί προς την κυβέρνηση της Παλαιστίνης, υποδεικνύοντας ότι θα αποδεχθεί την άρση της απομόνωσης μέσω Κύπρου, μόνο αν η Χαμάς απελευθερώσει δύο Ισραηλινούς στρατιώτες που κρατά ως ομήρους.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)