to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:30 | 08.02.2018

Πολιτική

«Το προσεχές καλοκαίρι θα είναι ιστορικό ορόσημο για την Ελλάδα»

«Το προσεχές καλοκαίρι θα είναι ένα ιστορικό όροσημο για την Ελλάδα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του με τον Πιέρ Μοσκοβισί, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων να δηλώνει το ίδιο αμέσως μετά τη συνάντηση, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.


Ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι τα στοιχεία της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας είναι μήνυμα ότι μπορούμε να κινηθούμε προς μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι. Σημείωσε δε, πως «όταν είσαι εκτός προγράμματος, είσαι εκτός», ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν δεσμεύσεις, «αλλά όταν μιλάμε για μια καθαρή έξοδο, μιλάμε για μια επιτυχή ολοκλήρωση». 

Ειδικότερα, υποδεχόμενος τον κ. Μοσκοβισί, ο πρωθυπουργός είπε ότι «σήμερα είχαμε καλά νέα από τις αγορές, διότι οι συναλλαγές πηγαίνουν πάρα πολύ καλά. Υπάρχουν υψηλά ποσοστά στη ζήτηση από τους επενδυτές και τούτο καταδεικνύει ότι είμαστε σε πολύ καλή τροχιά». Εξέφρασε την πεποπίθηση ότι «τώρα έχει έρθει η ώρα να προετοιμάσουμε τα βήματά μας προσεκτικά, διότι το προσεχές καλοκαίρι θα είναι ένα ιστορικό ορόσημο για την Ελλάδα». «Μετά από οκτώ έτη, νομίζω ότι τώρα έχει έρθει η ώρα να κάνουμε σχέδια και να οργανώσουμε την επόμενη ημέρα», υπογράμμισε, προσθέτοντας: «Τούτο, με πιο θετικό τρόπο, με πιο αισιόδοξο τρόπο για τον ελληνικό λαό, που έχει υποφέρει πολλά τα προηγούμενα έτη». 

«Έρχομαι εδώ, όντας αισιόδοξος και πεπεισμένος. Είμαι αισιόδοξος, γιατί βλέπω ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης. Έχω δει στους αριθμούς, ανάπτυξη 1,6% και 1,5% για τα επόμενα έτη. Βλέπω ότι η ανεργία μειώνεται. Βλέπω ότι η επιστροφή στις αγορές έχει σχεδιαστεί, παρά τις αμφιβολίες, παρά τις αναταράξεις που υπάρχουν στις αγορές», είπε από την πλευρά του ο κ. Μοσκοβισί. Για να σημειώσει ότι «αυτό είναι ένα μήνυμα ότι μπορούμε να κινηθούμε προς μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι». Είπε ότι το μέλλον θα βρίσκεται στα χέρια της Ελλάδας. «Για μένα είναι σαφές. Όταν είσαι στο πρόγραμμα, είσαι σε πρόγραμμα. Όταν είσαι εκτός προγράμματος, είσαι εκτός. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν δεσμεύσεις. Αλλά όταν μιλάμε για μια καθαρή έξοδο, μιλάμε για μια επιτυχή ολοκλήρωση», τόνισε.

«Ναι», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, «είναι πολύ φυσικό να εννοούμε τα ίδια πράγματα, να μιλάμε την ίδια γλώσσα, χωρίς διερμηνείς. Όχι, εδώ δεν χρειαζόμαστε διερμηνείς ανταπάντησε ο κ. Μοσκοβισί για να προσθέσει: «Όχι επειδή μιλάμε αγγλικά, αλλά επειδή κατανοούμε ο ένας τον άλλον πολύ καλά».

 

Το σχετικό βίντεο από τη συνομιλία μπροστά στις κάμερες:

Π. Μοσκοβισί: Συνολική συμφωνία τον Ιούνιο για έξοδο από το πρόγραμμα χρέος και μεταμνημονιακή εποπτεία, με στρατηγική ανάπτυξης σχεδιασμένη από την Ελλάδα

   

«Έρχομαι εδώ με μήνυμα εμπιστοσύνης και ελπίδας» τόνισε ο Πιέρ Μοσκοβισί μετά από τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τον Ιούνιο θα υπάρξει μία συνολική συμφωνία ως προς το πώς ολοκληρώνεται το πρόγραμμα, για τα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και για το πώς ορίζεται η μετά το πρόγραμμα εποπτεία για μία χώρα που ανακάμπτει με πλήρη κυριαρχία και που ταυτόχρονα σέβεται τις δεσμεύσεις της απέναντι στου εταίρους της στην Ευρωζώνη. 

Ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε, επανειλημμένα, ότι δεν υπάρχει άλλο πρόγραμμα ή κανενός είδους άλλο πρόγραμμα για την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος, ότι το να είσαι σε πρόγραμμα σημαίνει ότι είσαι σε πρόγραμμα, το να είσαι έξω από το πρόγραμμα σημαίνει ότι είσαι έξω από το πρόγραμμα. Επισήμανε πολλές φορές πως η μεταμνημονιακή εποπτεία είναι κάτι που ήδη υπάρχει, «δεν είναι κάτι ειδικό για την Ελλάδα, δεν σημαίνει νέους κανόνες» παραπέμποντας στα παραδείγματα της Ιρλανδίας, Πορτογαλίας, Κύπρου. 

Ο Ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε ότι «η ανάπτυξη είναι εδώ και τα δημοσιονομικά μεγέθη είναι πολύ καλύτερα», για να υπογραμμίσει ότι «μπορούμε να εργαστούμε για μία επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι, πρέπει να ολοκληρώσουμε τα τελευταία μέτρα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, πρέπει να προετοιμαστούμε προσεκτικά για την τέταρτη αξιολόγηση». Αν αυτά γίνουν, στις 21 Ιουνίου, στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο, μπορούμε να αποφασίσουμε ότι κινούμαστε προς το τέλος του προγράμματος, πρόσθεσε. «Αυτό θα είναι μία ιστορική στιγμή, οκτώ χρόνια μετά την είσοδο στα προγράμματα» παρατήρησε. 

Ειδικότερα, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι η ανάπτυξη έχει επιστρέψει για τα καλά στην Ελλάδα, ήδη 1,6% το 2017 και προβλέπεται 2,5% το 2018 και το 2019, «κάτι που αποδεικνύει ότι τώρα η ανάκαμψη επέστρεψε, η δημιουργία θέσεων εργασίας επέστρεψε και πιστεύω ότι για τους Έλληνες πολίτες η κρίση είναι πίσω τους». «Καθώς η ανάπτυξη είναι εδώ και τα δημοσιονομικά μεγέθη είναι πολύ καλύτερα, μπορούμε να εργαστούμε για μία επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι, πρέπει να ολοκληρώσουμε τα τελευταία μέτρα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, πρέπει να προετοιμαστούμε προσεκτικά για την τέταρτη αξιολόγηση και αν αυτά γίνουν, στις 21 Ιουνίου, στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο, μπορούμε να αποφασίσουμε ότι κινούμαστε προς το τέλος του προγράμματος» τόνισε. «Αυτό θα είναι μία ιστορική στιγμή οκτώ χρόνια μετά την είσοδο στα προγράμματα» συμπλήρωσε και ευχαρίστησε τις ελληνικές Αρχές και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για την ισχυρή προσήλωση. Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι οι πολίτες και οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να είναι ενωμένες σε αυτόν τον στόχο. 

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων ανέφερε ότι υπάρχουν θέματα που πρέπει να συζητηθούν: Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα γαι το χρέος -πρέπει να ελαφρύνουμε το βάρος του χρέους από τον ελληνικό λαό, υπάρχουν μηχανισμοί, ο γαλλικός μηχανισμός που συνδέει περισσότερη ανάπτυξη με λιγότερο χρέος- και υπάρχει και το θέμα της μετά το πρόγραμμα εποπτείας. «Το να είσαι σε πρόγραμμα σημαίνει ότι είσαι σε πρόγραμμα. Το να είσαι έξω από το πρόγραμμα σημαίνει ότι είσαι έξω από το πρόγραμμα» επισήμανε, εξηγώντας ότι δεν μπορεί να υπάρχει άλλο πρόγραμμα ή κάποιου άλλου είδους πρόγραμμα. Πρέπει, συνέχισε, να ορίσουμε τι υπάρχει για άλλες χώρες, όπως υπάρχει για την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Κύπρο, που είναι σε μεταμνημονιακή εποπτεία, διασφαλίζοντας ότι οι δεσμεύσεις γίνονται σεβαστές. 

«Αλλά, μετά το πρόγραμμα όλα πρέπει να βασίζονται σε μία στρατηγική ανάπτυξης σχεδιασμένης από την Ελλάδα, στην οποία θα ανήκει και η ιδιοκτησία του σχεδίου και όσο πιο γρήγορα σχεδιαστεί τόσο το καλύτερο, π.χ. αν μπορεί να γίνει στους επόμενους μήνες, τότε η Ελλάδα μπορεί να επανέλθει στο ευρωπαϊκό εξάμηνο» σημείωσε. Όπως επισήμανε, ότι στόχος του είναι η Ελλάδα να επιστρέψει στην κανονικότητα, μέσα στην Ευρωζώνη, με τα πλήρη δικαιώματα και καθήκοντά της, με ισχυρή συμβολή στο μέλλον της Ευρωζώνης και με μία στρατηγική ανάπτυξης που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας και καλές θέσεις εργασίας. 

Ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι τον Ιούνιο πρέπει να υπάρξει μία συνολική συμφωνία ως προς το πώς ολοκληρώνουμε το πρόγραμμα, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και πώς ορίζουμε τη μετά το πρόγραμμα εποπτεία για μία χώρα που ανακάμπτει, με πλήρη κυριαρχία, και που ταυτόχρονα σέβεται τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους της στην Ευρωζώνη. 

Ερωτηθείς για το είδος της εποπτείας μετά το πρόγραμμα, ο Ευρωπαίος επίτροπος απάντησε πως όταν μιλά για εποπτεία μετά το πρόγραμμα, εννοεί ότι η Ελλάδα θα είναι κανονική χώρα μέσα στην Ευρωζώνη, με πλήρη δικαιώματα και καθήκοντα. Όπως είπε, η μεταμνημονιακή εποπτεία είναι κάτι που ήδη υπάρχει, δεν είναι κάτι ειδικό για την Ελλάδα, δεν σημαίνει νέους κανόνες, γίνεται ήδη για την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Κύπρο. Και αυτές οι χώρες, συμπλήρωσε, ζουν ελεύθερα, αλλά σέβονται τις δεσμεύσεις. «Θέλω πλήρη κυριαρχία για την Ελλάδα, θέλω να γίνει κανονικό μέλος της Ευρωζώνης και οι υποχρεώσεις να τηρούνται» τόνισε για να προσθέσει: «Θα σχεδιάσουμε τον ορθό τρόπο για να το λύσουμε».


«Ετοιμάζουμε την επιστροφή στην ομαλότητα»

Αναλυτικά οι δηλώσεις:

Π. Μοσκοβισί: Συναντήθηκα, είχαμε πρωινό γεύμα με τον κ. Φέσσα από τον ΣΕΒ και συναντήθηκα με εκπροσώπους του ΣΕΤΕ. Έπειτα θα συναντούσα εσάς, προφανώς. Σήμερα το βράδυ θα παραθέσω την ομιλία μου στο Οικονομικό Συνέδριο. Αύριο θα συναντηθώ με τον κ. Μητσοτάκη και έπειτα θα παραστώ σε φόρουμ που το διοργανώνει το L'Obs. Ένα αρκετά γεμάτο πρόγραμμα.

Α. Τσίπρας: Σήμερα είχαμε πολύ καλά νέα από τις αγορές, οι συναλλαγές βαίνουν καλώς. Η ζήτηση είναι μεγάλη από τους επενδυτές και αυτό αποδεικνύει πως βρισκόμαστε σε σωστό δρόμο. Τώρα έχει έρθει η ώρα να σχεδιάσουμε τα βήματά μας προσεκτικά, καθώς το επόμενο καλοκαίρι θα είναι ένα ιστορικό ορόσημο για την Ελλάδα μετά από οκτώ χρόνια. Και πιστεύω πως έχει φτάσει η στιγμή, να σχεδιάσουμε και να οργανώσουμε την επόμενη μέρα με ένα πιο θετικό τρόπο, ένα πιο αισιόδοξο τρόπο για τον ελληνικό λαό που έχει υποφέρει αρκετά όλα αυτά τα χρόνια.

Π. Μοσκοβισί: Αυτό είναι ξεκάθαρο. Συμμερίζομαι κι εγώ αυτό το αίσθημα αυτοπεποίθησης και ελπίδας.  Είμαι αισιόδοξος, διότι τώρα βλέπω την ανάκαμψη. Χθες παρέδωσα και τα στοιχεία για την ανάπτυξη, 1,6%  για το 2017, 2,5% για τα επόμενα δύο χρόνια. Βλέπω πως η ανεργία μειώνεται.  Η επιστροφή στις αγορές είναι σε σωστό δρόμο παρά τις μεταπτώσεις των αγορών, ένα μήνυμα ελπίδας, διότι είμαι αρκετά σίγουρος πως τώρα μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι. Και το μέλλον θα ανήκει στην Ελλάδα, γιατί για μένα είναι ξεκάθαρο πως όταν βρίσκεσαι μέσα σε ένα πρόγραμμα είσαι σε αυτό. Και όταν βγαίνεις, βγαίνεις ολοκληρωτικά.  Αυτό δε σημαίνει πως οι δεσμεύσεις δεν πρέπει  να τηρούνται. Και όταν αναφέρεστε σε καθαρή έξοδο, εγώ μιλώ για επιτυχή ολοκλήρωση. Και εννοούμε το ίδιο.

Α. Τσίπρας: Είναι πολύ σημαντικό να βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα και να μην χρειαζόμαστε μεταφραστές.

Π. Μοσκοβισί: Δεν χρειαζόμαστε μεταφραστές. Όχι γιατί μιλάμε και οι δύο αγγλικά αλλά γιατί καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλο. 

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξης Χαρίτσης θα συναντηθούν σήμερα, Παρασκευή στις 14.15 με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Π. Μοσκοβισί. Η συνάντηση θα λάβει χώρα στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

 
 

«Ώρα για  πολιτικές ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης»

Την ανάγκη τερματισμού της αδιέξοδης πολιτικής λιτότητας και την προώθηση πολιτικών ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για τις Οικονομικές και τις Δημοσιονομικές Υποθέσεις, τη Φορολογία και τα Τελωνεία, Πιέρ Μοσκοβισί, παρουσία και του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος, αφού καλωσόρισε τον κ. Μοσκοβισί για άλλη μια φορά στην Προεδρία της Δημοκρατίας, σημείωσε ότι η άφιξή του συμπίπτει χρονικά με το τέλος του Ελληνικού Προγράμματος και τον ευχαρίστησε θερμά για τη συμβολή του, τόσο προς την κατεύθυνση αυτή όσο και προς τη διαδικασία για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, που είναι- όπως σημείωσε- υποχρέωση των Εταίρων μας.

Απευθυνόμενος στον Ευρωπαίο Επίτροπο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισήμανε ότι η προσφορά του προς την Ελλάδα είναι κάτι που αφορά την Ευρωζώνη γενικότερα, καθώς η περίπτωση της Ελλάδας αφορά τη συνοχή της Ευρωζώνης. «Ήταν ένα δείγμα γραφής, έστω και καθυστερημένα, από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι έχει τους μηχανισμούς να αντιμετωπίζει τις κρίσεις».

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο κ.Μοσκοβισί δικαιώνεται αναφορικά με τις θέσεις τις οποίες έχει υιοθετήσει, ως αρμόδιος επίτροπος. «Στο τελευταίο βιβλίο σας είχατε επισημάνει την αλλαγή γραμμής, η οποία πρέπει να υπάρξει, για να έχουμε ένα ευοίωνο μέλλον για την ίδια την Ευρωζώνη. Είχατε τονίσει ότι η αδιέξοδη λιτότητα είναι επικίνδυνη και ότι θα πρέπει να οδηγηθούμε σε πολιτικές που αφορούν την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή» υπενθύμισε.

Μάλιστα, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι προς αυτή την κατεύθυνση κινείται αυτή τη στιγμή η Ευρωζώνη, προσθέτοντας πως «τα αποτελέσματα των τελευταίων διαπραγματεύσεων στη Γερμανία για τη δημιουργία της μεγάλης συμμαχίας, εκεί ακριβώς κατατείνουν. Με μεγάλη ικανοποίηση ακούσαμε τις θέσεις των Εταίρων στη Γερμανία, και ιδίως του κ.Σουλτς, ότι "τέλος στην αδιέξοδη - το τονίζω - λιτότητα". Γιατί πρέπει να εφαρμόσουμε πολιτικές ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Και καιρός είναι να δούμε, τώρα πια, και τις μεταβολές που πρέπει να υπάρξουν σε γενικότερα θέματα, ώστε η Ευρωζώνη να πάει ακόμη πιο μπροστά, σε κρίσιμους καιρούς για την Ευρωπαϊκή Ένωση». 

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές που αφορούν το ίδιο το Eurogroup, αλλαγές που αφορούν την μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και αλλαγές που αφορούν τα μέσα που πρέπει να έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτή τη γενικευμένη κρίση χρέους που έρχεται και η οποία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Η Ελλάδα σας στηρίζει σε αυτή την προσπάθεια. Και εύχομαι στο μέλλον οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να αξιοποιήσουν την προσωπικότητά σας και τις ικανότητές σας, όπως ακριβώς σας ταιριάζει» κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος. 

Από την πλευρά του, ο Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε ότι η επίσκεψή του στην Αθήνα πραγματοποιείται σε μια στιγμή, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα και για όλη την Ευρώπη. Είναι μια στιγμή εμπιστοσύνης και ελπίδας. Ελπίδας και εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και για την Ελλάδα.

«Καταρχάς, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση με την οικονομία της χώρας γενικότερα, η οποία παρουσιάζει σημεία ανάκαμψης, δημιουργούνται θέσεις απασχόλησης και προοπτικές για τον ελληνικό λαό. Επίσης, είναι κάποια στιγμή ελπίδας, διότι βλέπουμε ότι διαφαίνεται αυτή η έξοδος από το πρόγραμμα και κάτω από πάρα πολύ καλές συνθήκες. Πρέπει να σας πω ότι αισθάνομαι ιδιαίτερη αισιοδοξία και αντιμετωπίζω με θάρρος και το μέλλον, γιατί βλέπω ότι έχουν υλοποιηθεί όλες οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες ήταν απαραίτητες και βλέπουμε και μετά το τέλος της τρίτης αξιολόγησης ποια είναι η κατάσταση. Περιμένουμε βέβαια και την τέταρτη αξιολόγηση, έτσι ώστε στις 21 Ιουνίου να ολοκληρωθεί με επιτυχία η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα» ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί. 

Ωστόσο, σημείωσε ότι τώρα παραμένουν δύο θέματα, τα οποία θα αντιμετωπίσουμε ούτως ή άλλως. «Το ένα είναι το θέμα της επίβλεψης, η οποία όμως θα ισχύσει για μετά ο πρόγραμμα και δε θα αποτελέσει μια εμπλοκή στις υποθέσεις των Ελλήνων. Οι Έλληνες πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους ποια θα είναι η στρατηγική που θα υιοθετήσουν για την έξοδο από το πρόγραμμα και για τη μετά το πρόγραμμα ζωή τους. Το δεύτερο θέμα είναι το θέμα του χρέους. Και γι΄ αυτό όμως είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι θα υλοποιηθούν και θα ευοδωθούν οι προσπάθειές μας» υπογράμμισε.

«Τον Αύγουστο, όταν βγει τελικά η Ελλάδα από τα Μνημόνια, θα αισθάνομαι μια περηφάνια και μια ευχαρίστηση, γιατί όλα αυτά τα χρόνια ήμουν με την πλευρά των "καλών" της ιστορίας» επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μοσκοβισί, αναφερόμενος στο μέλλον για να λάβει την απάντηση από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας: «Έχουμε εμπιστοσύνη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ξέρουν να εκτιμούν τους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν προσφέρει πολλά. Και σας το λέω ευθέως: Είχε πολλά χρόνια η ΕΕ να δει έναν Επίτροπο για τις Οικονομικές Υποθέσεις του δικού σας επιπέδου και, κυρίως, της τεχνοκρατικής επάρκειας και της δυνατότητας χάραξης πολιτικής. Αυτός ο συνδυασμός είναι κάτι το οποίο δεν είναι σύνηθες. Και, νομίζω, επειδή δεν μας περισσεύουν οι προσωπικότητες στην Ευρώπη, ότι θα έχετε την συνέχεια που αρμόζει και σε σας και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς».


«Τώρα, μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα το φως στην άκρη του τούνελ»

Ο κ. Μοσκοβισί άνοιξε άλλωστε τα "χαρτιά" του στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Για την ελληνική κρίση στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, ενδεικτικά λέει , «τώρα, μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα το φως στην άκρη του τούνελ», χαρακτηρίζοντας «καλό οιωνό» την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. «Έχουμε κάθε λόγο να ελπίζουμε και να αναμένουμε ότι η τελική αξιολόγηση θα προχωρήσει εξίσου ομαλά», είναι η άποψή του.

Υπογραμμίζει δε, την επιθυμία του να γίνει η Ελλάδα, μετά το πρόγραμμα, «μια φυσιολογική ευρωπαϊκή χώρα» και στέλνει το προσωπικό του μήνυμα στον ελληνικό λαό, μέσα από το ΑΠΕ/ΜΠΕ: «τώρα είναι η ώρα για μία τελική προσπάθεια για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα με επιτυχία και να στραφούμε προς ένα πιο ήρεμο και φωτεινό μέλλον».

Μιλά επίσης, στο Πρακτορείο για την «πολύ καλή» συνεργασία του με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο, με τη χαρακτηριστική φράση, «πάντα καταφέρναμε να ξεπεράσουμε αυτά τα εμπόδια, μαζί».

Παραλλήλως, ο Επίτροπος Οικονομικών μιλά και για το «σταυροδρόμι» στο οποίο βρίσκεται η Ευρώπη, με την πρόσθετη επισήμανση ότι «πρέπει να επιλέξουμε προσεκτικά την κατεύθυνση» που αυτή θα πάρει. Και προτείνει τη λήψη «φιλόδοξων αποφάσεων» για την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης, αλλά και δικαιότερης ευρωζώνης. Σημειώνει πάντως, «η ανάπτυξη έχει επιστρέψει», ενώ δεν μπορεί όμως να περάσει απαρατήρητη η διαπίστωση του Επιτρόπου ότι, «τα λαϊκιστικά κόμματα ακμάζουν χάρη στην οικονομική ανασφάλεια

 

Το πρόγραμμα της επίσκεψης Μοσκοβισί

Σήμερα, Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου, θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου και τον αν. υπουργό Αλέξη Χαρίτση.  Την Παρασκευή επίσης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη και με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

Στις 9.15, ο κ. Μοσκοβισί θα μεταβεί στη Βουλή και θα απευθύνει ομιλία στα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, για το μέλλον της Ευρώπης και την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

   

Επίσης, ο κ. Μοσκοβισί θα μιλήσει στο ελληνογαλλικό φόρουμ με θέμα " Grece: les chemins de l'espoir - Ελλάδα: οι δρόμοι της ελπίδας (ώρα 11:00). 

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ, ΕΡΤ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)