to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:04 | 24.11.2017

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Δ. Γάκης: Λεπτή ισορροπία η προστασία των αδύνατων χωρίς υπερβολικά βάρη στους μικρομεσαίους

Προσπαθούμε να ισορροπήσουμε ώστε να μην επιβαρύνονται ανεπανόρθωτα οι μικρομεσαίοι και ταυτόχρονα να μην οδηγούνται σε χειρότερες καταστάσεις οι ήδη αδύναμοι, άνεργοι, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γάκης Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη.


«Αποδεικνύεται περίτρανα και από τα στοιχεία και τους διεθνείς οίκους ότι η πραγματικότητα είναι πλέον τελείως διαφορετική ... έχουμε αναστρέψει την καμπύλη της καθόδου, ανεβαίνουμε ... στην κίνηση στην αγορά, την κατανάλωση που δημιουργεί ζήτηση, που με την σειρά της μειώνει την ανεργία», είπε ο κ. Γάκης, ο οποίος είναι μέλος σχετικών Επιτροπών της Βουλής (Οικονομικών Υποθέσεων, Προϋπολογισμού).

Με το κοινωνικό μέρισμα, «θέλουμε αυτό το κλίμα να καρπωθεί ο ελληνικός λαός ... είμαστε υποχρεωμένοι από τα μνημόνια, από όποιο πλεόνασμα υπάρχει, το 50% να αναδιανέμεται στους πολίτες για να υπάρξει μία ανακατανομή του πλούτου που παράγεται, προς ενίσχυση αδύναμων ομάδων. Οφείλουμε σαν κυβέρνηση της Αριστεράς να είμαστε δίπλα τους, να απαλύνουμε κυρίως το πρόβλημα αυτών των ανθρώπων».

Ο κ. Γάκης σημείωσε ότι «αυτή η ανακατανομή δεν μπορεί να χρησιμοποιεί πόρους που προέρχονται μόνο από την μικρομεσαία τάξη, γιατί έτσι φρενάρει η ανάπτυξη. Ωστόσο, τα στοιχεία του προϋπολογισμού δείχνουν ότι και από την φοροδιαφυγή και από άλλες φορολογητέες ύλες, αυτοί οι πόροι δεν είναι αποκλειστικά από τη φορολόγηση, αλλά και από άλλους παράγοντες. Προσπαθούμε να ισορροπήσουμε ... να μην καταστραφεί η μικρομεσαία τάξη, αλλά ταυτόχρονα να μην αφήσουμε τους αδύναμους, άνεργους, εργαζόμενους και συνταξιούχους, να οδηγηθούν σε άλλες, χειρότερες καταστάσεις», όπως είπε.

Ακούμε με προσοχή για να τους διαψεύδουμε

Σχολιάζοντας την θέση του συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτη Λιαργκόβα ότι ο νέος προϋπολόγισμός επιδιώκει την επίτευξη στόχων «παραπάνω από όσο θα έπρεπε», ο κ. Γάκης σημείωσε ότι «το Γραφείο Προϋπολογισμού και Ισολογισμού της Βουλής κάθε τρίμηνο κάνει μία έκθεση, μερικές φορές ανεπίκαιρη γιατί μιλάει για προηγούμενα δεδομένα ... η κρίση του για τον προϋπολογισμό είναι "βαριά" και μη αισιόδοξη. Τα πλεονάσματα που προβλέπει είναι αρκετά μεγάλα, όπως έχουμε δεσμευτεί, αλλά μιλάει και για ανάπτυξη 2,5% που μπορεί άνετα να μας δώσει αυτά τα πλεονάσματα του 3,5%».

Έτσι, όπως ανέφερε, δεν συμμερίζεται «την τόσο μεγάλη ανησυχία του κ. Λιαργκόβα. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να διαμορφώσουν αυτό το πλεόνασμα ... στο 3,8%, βάζοντας ένα "μαξιλαράκι" 0,3% ώστε σε περίπτωση αστοχίας να είναι στο 3,5% και να πιάσουμε τους στόχους».

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ότι τόσο ο κ. Λιαργκόβας όσο και τα υπόλοιπα στελέχη του Γραφείου «έχουν μία πολύ αξιόλογη οικονομική ομάδα ... πρέπει να το ακούμε με μεγάλη προσοχή και να παίρνουμε τα μέτρα που θα το διαψεύδουν, τουλάχιστον στις κακές προβλέψεις», είπε ο κ. Γάκης.

Ακούστε το ηχητικό

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)