to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Γ. Γαβρίλης: Η έκταση των Λιπασμάτων θα κερδηθεί οριστικά, ακόμη κι αν χρειαστεί απαλλοτρίωση

Με αφορμή τη συναυλία (με του Χαϊνηδες, σήμερα, Κυριακή 11/6) στα Λιπάσματα και το αίτημα του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας για απομάκρυνση της πετρελαϊκής μονάδας που λειτουργεί εκεί, σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων από τα σπίτια, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης μίλησε στο «Κόκκινο» και τον Διονύση Ελευθεράτο


Ο κ. Γαβρίλης τόνισε πως είναι αυτονόητα ορθή η αξίωση των κατοίκων και της δημοτικής αρχής, αναφέροντας επίσης ότι η λειτουργία της μονάδας πετρελαιοειδών (της «Oil One»), που έδρευσε στην περιοχή εξαιτίας της γνωστής «ρύθμισης Μανιάτη», δεν ενσαρκώνει κανένα μοντέλο ανάπτυξης, συμβατό με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και των κατοίκων. Επεσήμανε μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά: 

«Ήδη, με τις κινήσεις που έχουν γίνει, η έκταση διαμορφώθηκε όπως έπρεπε (…). Έπεται συνέχεια, θα γίνει ολοκληρωμένος μητροπολιτικός χώρος πράσινου, αναψυχής και πολιτισμού (…). Σε 33 χιλιόμετρα ακτογραμμής, είναι το μοναδικό σημείο στο οποίο μπορεί κάποιος να αποκτήσει πρόσβαση στη θάλασσα. Η ευρύτερη περιοχή έχει επιβαρυνθεί περιβαλλοντικά εδώ και δεκαετίες, η ανάσα είναι απαραίτητη».

Ερωτηθείς σχετικά με τις κινήσεις που κάνουν έξι ιδιοκτήτες επί μέρους εκτάσεων, για να αποτρέψουν την δημιουργία πλήρους πάρκου αναψυχής και πολιτισμού, ο κ. Γαβρίλης είπε:

«Έχουμε βρει 17 εκατομμύρια, ώστε, αν χρειαστεί, να προχωρήσουμε σε απαλλοτρίωση. Χρειαζόμαστε ένα νέο περιβαλλοντικό ισοζύγιο, είναι αναγκαίο αυτό. Είναι απίστευτες οι αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί. Μια ματιά στα πρακτικά της Βουλής αν ρίξει κανείς, θα δει ποιοι και πώς δίνουν πολιτική κάλυψη σε αυτές (…)  Είναι παντελώς αστήρικτη η κατηγορία ότι δεν θέλουμε επενδύσεις. Ασφαλώς και θέλουμε, αλλά να γίνονται όπως πρέπει, εκεί που πρέπει. Καμία πραγματική ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει σε συνθήκες περιβαλλοντικού μαραζώματος και υπονόμευσης της δημόσιας υγείας. Αντιθέτως, η λειτουργία ολοκληρωμένου μητροπολιτικού πάρκου και θέσεις εργασίας θα φέρει και ουσιαστική ανάπτυξη θα προσφέρει».

Σχολιάζοντας ειδικά τη στάση της Εθνικής Τράπεζας, ενός εκ των έξι ιδιοκτητών, ο κ. Γαβρίλης είπε: «Αδιαφορούσε πλήρως για το ‘οικόπεδο’ κι όταν ετέθη εμπράκτως το ζήτημα της μετατροπής της έκτασης σε πνεύμονα, ξαφνικά ενδιαφέρθηκε…».

Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης σχολίασε: «Αν έλθετε τώρα στην περιοχή, θα δείτε πώς έχει μεταμορφωθεί, ήδη, ο χώρος. Αυτό έγινε χάρη στην εξαιρετική δουλειά των εργαζόμενων του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας. Βλέπετε, είναι και οι ίδιοι κάτοικοι της περιοχής, την πονούν, ξέρουν τι θα την ωφελήσει».  

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)