to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:23 | 16.01.2017

πηγή: Στο Κόκκινο

Οικονομία

Υπερδιπλασιάστηκαν τα κονδύλια για τις Περιφέρειες - Ρεκόρ απορροφητικότητας για το νέο ΕΣΠΑ

Για τον υπερδιπλασιασμό των χρημάτων που κατευθύνθηκαν τελικά στις 13 Περιφέρειες της χώρας καθώς και την απορρόφηση των χρημάτων από το νέο ΕΣΠΑ που κινείται σε ρυθμούς ρεκόρ για την χώρα, μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Παναγιώτης Κορκολής.


Στα κονδύλια του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων παρατηρήθηκε τελικά αύξηση 140% καθώς το αρχικό ποσό των 125 εκ. € του Εθνικού ΠΔΕ των Περιφερειών (αρχές του 2016), αυξήθηκε στο συνολικό ποσό των 300 εκ. € με άμεση δυνατότητα χρηματοδότησης των έργων από τις περιφερειακές αρχές. 

«Αυτά είναι πραγματικά χρήματα που μπήκαν στα περιφερειακά ταμεία για να κάνουν τις δραστηριότητες που έχουν ανάγκη οι Περιφέρειες. Αυτό έγινε και το 2015, όχι σε αυτή την έκταση, τότε μοιράστηκαν 250εκ. ευρώ, φέτος καταφέραμε να το αυξήσουμε, ελπίζω του χρόνου να πάμε με τον ίδιο ρυθμό. Έγινε ουσιαστικά με προγραμματισμό, εξορθολογισμό υπολοίπων δαπανών και  επαναπρογραμματισμό έργων ώστε να μην μένουν αδιάθετα κονδύλια. Με αυτή την προσπάθεια καταφέρνουμε κάθε χρόνο να αυξάνουμε το ποσό που δίνουμε στις Περιφέρειες. Νομίζω πως είναι σημαντικό για τις προτεραιότητες που έχουν βάλει. Δεν είναι πίστωση, υπόσχεση ή θεωρητικός προϋπολογισμός είναι χρήματα που έχουν ήδη μπει στα ταμεία".

Αναφορικά τώρα με την πορεία απορρόφησης των κονδυλίων που προέρχονται από το  ΕΣΠΑ της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 στις 31/12/2016, το ποσό των αιτημάτων πληρωμής που δήλωσε η Ελλάδα ανέρχεται σε 1.612.537.278,15 € κοινοτικής συνδρομής. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε απορρόφηση 11,35%, υπερβαίνοντας κατά 60% το στόχο που είχε τεθεί για 1 δισ. κοινοτικών πόρων, δηλαδή για ποσοστό απορρόφησης 7%. 

«Μπορούμε να πούμε ότι είναι πάρα πολλοί οι λόγοι που οδήγησε σε αυτή την απορρόφηση. Εμείς προσπαθήσαμε με πάρα πολλή δουλειά με τις Περιφέρειας και τα Υπουργεία να κάνουμε μια γρήγορη εκκίνηση του ΕΣΠΑ, αυτό βέβαια δεν είναι καθόλου εύκολο δεδομένης της άπειρης γραφειοκρατίας του προγράμματος. Ήταν όμως εξαιρετικά κρίσιμο την περίοδο που περνάει η χώρα, παράλληλα με το κλείσιμο του παλαιού ΕΣΠΑ που η χώρα είναι η μόνη που κατάφερε 100% απορρόφηση, δηλαδή το 2015 έγινε μια πολύ καλή προσπάθεια.  Ουσιαστικά καταφέραμε να έχουμε απορρόφηση του νέου ΈΣΠΑ στο 11,35% όταν την αντίστοιχη περίοδο του 2009 ήταν στο 1,5%. Το μυστικό της επιτυχίας, είναι πολλή δουλειά, σωστός προγραμματισμός, γνώση του αντικειμένου και κατανόηση των αναγκών και προτεραιοτήτων που έχει αυτή την στιγμή η χώρα», σημείωσε ο κ. Κορκολής.

Τέλος και σε σχέση με τις αιτιάσεις του βουλευτή Αχαΐας Νίκου Νικολόπουλου για καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο πρόγραμμα της νεοφυούς επιχειρηματικότητες ο γ.γ.  Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ υποστήριξε μεταξύ άλλων τα εξής: 

« Ο κ. Νικολόπουλος φαντάζομαι αναφέρεται στην προκήρυξη των προγραμμάτων για την ανταγωνιστικότητα τα οποία είναι υποχρεωτικό να εντάσσονται σε ένα πληροφοριακό σύστημα κρατικών ενισχύσεων που θεωρήθηκε καλή πρακτική την προηγούμενη περίοδο κι επομένως εμείς το επεκτείνουμε.  Όλα περνούν μέσα από αυτό το σύστημα και ξαφνικά, έλαβε 20πλάσιο όγκο δεδομένων, άρα είναι κατανοητό να μην κινείται με τον ρυθμό που θέλουμε κι εμείς ως πολιτική ηγεσία. Λύνουμε τα προβλήματα η νεοφυής βγαίνει αυτές τις ημέρες, ακολουθεί και η δράση των μικρομεσαίων. Προτάξαμε την διαφάνεια και την αξιοπιστία έναντι της ταχύτητας, χωρίς όμως να παραβλέπουμε και το τελευταίο. Με κάποιες ενέργειες που κάναμε, έχουμε ενισχύσει με πόρους ανθρώπινους και υλικούς, την συγκεκριμένη προσπάθεια, θεωρώ ότι ξεπερνάμε και αυτό το πρόβλημα. Μόλις βγουν αυτά τα αποτελέσματα θα μπορέσουμε να προκηρύξουμε και τον επόμενο κύκλο προσκλήσεων.

Το ΕΣΠΑ έχει και το κοινωνικό ταμείο, που έρχεται να απαλύνει τις επιπτώσεις της κρίσης. Το κοινωνικό ταμείο ειδικά το προτάξαμε ως εμπροσθοβαρές πρόγραμμα κι εκεί έχουμε 23% απορροφητικότητα με αναπληρωτές καθηγητές, παιδικούς σταθμούς, κοινωφελής εργασία.» 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)