to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:50 | 06.08.2014

Πολιτική

Υπερψηφίστηκε το Πολυνομοσχέδιο-έκτρωμα

Με 50 ψήφους υπέρ και 47 κατά «πέρασαν» τα επίμαχα άρθρα του πολυνομοσχεδίου για επικουρικά ταμεία και πόθεν έσχες


Με 50 ψήφους υπέρ και 47 κατά η κυβερνητική πλειοψηφία στο Β' θερινό τμήμα της Βουλής ενέκρινε τα επίμαχα άρθρα του πολυνομοσχεδίου για τα επικουρικά ταμεία και την επιτροπή ελέγχου των πόθεν έσχες, δηλαδή τα άρθρα 221, 226 και 227. Στα υπόλοιπα άρθρα για το πόθεν έσχες που μπήκαν σε ονομαστική ψηφοφορία (223-225, 228-230) το αποτέλεσμα ήταν 50 ψήφους υπέρ (Ν.Δ. ΠΑΣΟΚ), 39 κατά (ΣΥΡΙΖΑ, Χ.Α. και ΔΗΜ.ΑΡ.) κι 8 παρών (ΑΝ.ΕΛ. και ΚΚΕ). Απόντες από την ψηφοφορία ήταν ο Π. Χαϊκάλης (ΑΝ.ΕΛ.) κι ο ανεξάρτητος Κ. Γιοβανόπουλος, καθώς κι ο προφυλακισμένος Στ. Μπούκουρας.

Πριν την ψηφοφορία ο βουλευτής της Ν.Δ, Δ. Κυριαζίδης, (πρώην συνδικαλιστής αστυνομικός) αντικαταστάθηκε ώστε να μην αναγκαστεί να υπερψηφίσει το άρθρο 221 που εμπεριέχει διατάξεις για τα επικουρικά ταμεία των ενστόλων. Το συγκεκριμένο άρθρο προκάλεσε την οργή των εκπροσώπων των ενστόλων που τόνισαν ότι θα συζητήσουν το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων, ενώ θα δημοσιοποιήσουν στους συναδέλφους τους τα ονόματα των βουλευτών που ψήφισαν της ρύθμιση που «βάζει ταφόπλακα» στα επικουρικά τους ταμεία.

Οι ένστολοι απέρριψαν τις αλλαγές στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση υπογραμμίζοντας ότι κάνουν χειρότερη κι όχι καλύτερη την διάταξη. Παράλληλα, εξέφρασαν την πρόθεση να μην δεχτούν την υπαγωγή των επικουρικών τους ταμείων στο Ενιαίο Ταμείο και να αξιοποιήσουν τα αποθεματικά τους για ιδιωτικά συμβόλαια ασφάλισης. (Αυγή)

Νωρίτερα στη Βουλή:

Η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα: «Νομοθετείτε με την τεχνική του ψεκάστε-ψηφίστε-τελειώσατε»

 
Ο,τι προλάβει φέρνει η κυβέρνηση για ψήφιση στη βουλή - Χάος λαθών και τροπολογιών

Αλαλούμ επικρατεί στη βουλή με ρυθμίσεις και τροπολογίες της τελευταίας στιγμής που φέρνει η κυβέρνηση στην συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο -σκούπα του Υπουργείου Οικονομικών. Μάλιστα, ο ΥΠΟΙΚ Γκ. Χαρδούβελης άφησε ενεούς τους βουλευτές όταν πήρε το λόγο μετά την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για να πει ότι ενδέχεται να φέρει και νέες ρυθμίσεις ως τις επτάμισι το απόγευμα, αφού πρώτα συναντηθεί με την Τρόικα!

Αυτά συμβαίνουν ενώ ακόμα δεν έχει κοπάσει ο θόρυβος από τα λάθη που αναγνωρίζει η κυβέρνηση ότι έγιναν στον ΕΝΦΙΑ και τις σκανδαλώδεις ρυθμίσεις για τον Τύπο. Για το τελευταίο θέμα ο υφυπουργός Ανάπτυξης κος Γιακουμάτος αναμένεται ακόμα να φέρει αλλαγές, παρά το περασμένο της ώρας, στη ρύθμιση για τον Περιφερειακό Τύπο μετά τις αντιδράσεις στη διάταξη που καταργεί την υποχρεωτική δημοσίευση προκηρύξεων του Δημοσίου στον Τύπο.

Έντονη ήταν η συζήτηση για το Πόθεν Εσχες των βουλευτών, όπου η κυβέρνηση έφερε ρύθμιση με την οποία αυξάνονται τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής από πέντε σε επτά. Το ΠΑΣΟΚ δήλωσε την ικανοποίηση του για το μέτρο, όμως ο πρώην πρόεδρος της βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος δεν μετέχει στις εργασίες του θερινού τμήματος, πήρε το λόγο για να καταγγείλει ότι η αλλαγή της διαδικασίας δεν ήταν προαπαιτούμενο, όπως ειπώθηκε από την κυβέρνηση τις προηγούμενες ημέρες. Για τον ΕΝΦΙΑ ο ΥΠΟΙΚ παραδέχτηκε ότι είναι ένα πολύπλοκος νόμος, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη του την φοροδοτική ικανότητα και την οικονομική εκμετάλλευση ή μή ενός ακινήτου, αλλά φορολογεί την ιδιοκτησία γενικώς. Με απλά λόγια συνιστά "κεφαλικό φόρο". Είπε ακόμα ο ΥΠΟΙΚ ότι τα λάθη οφείλονται στην έκταση της εφαρμογής του αφού αφορά έξι εκατομμύρια πολίτες και έφερε ως παράδειγμα τέσσερις χιλιάδες οικισμούς για τους οποίους δεν είχαν οριστεί αντικειμενικές αξίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έθιξε επισταμένα το θέμα των δημοσίων συμβάσεων για τις οποίες εφαρμόζεται ακόμα το ευνοϊκό πλαίσιο του 2011 αντί του νέου πλαισίου που ψηφίστηκε το 2014, προκειμένου, όπως είπε ο κος Κουρουμπλής να εξυπηρετηθούν οι μεγαλοεργολάβοι. Ο Γ. Σταθάκης κατήγγειλε την εμμονή του Υπουργού Δ. Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων με ένα σύστημα ποσοστώσεων επιτυχίας και αποτυχίας από τα πριν, με αφορμή τροπολογία που έφερε ο Υπουργός στη βουλή. Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε και τη ρύθμιση για τους Αιγιαλούς. Ο ΥΠΟΙΚ ζήτησε από την αντιπολίτευση να αναγνωρίσει ότι γίνεται χάραξη της ακτογραμμής για πρώτη φορά μετά από ενενήντα χρόνια για να λάβει την απάντηση ότι ο λόγος για τον οποίο γίνεται αυτό είναι το ξεπούλημα τους. (Αυγή)

------------------------ 

Τα 232 άρθρα του πολυνομοσχεδίου που η κυβέρνηση έσπευσε να φέρει προς ψήφιση σε θερινό τμήμα, αφορούν αρμοδιότητες έξι διαφορετικών υπουργείων!

Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει το σύνολο των δεσμεύσεων της κυβέρνησης έναντι τηςτρόικας, προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση του 1 δισ. ευρώ. Το νομοθέτημα έχει εισαχθεί στοΒ΄ Θερινό Τμήμα της Ολομέλειας και θα ψηφιστεί το βράδυ της Τετάρτης.

Υποστηρίζοντας πως οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο αποτελούν προϊόν διαβούλευσης και συμφωνίας σύσσωμου του υπουργικού συμβουλίου «και όχι πρωτοβουλία ενός ή δύο μελών της κυβέρνησης» ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, απηύθυνεέκκλησή προς όλα τα κόμματα «να συμβάλουν στη στήριξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Παρά την πεποίθηση που εξέφρασε για την «ανάπτυξη της οικονομίας» με καταγεγραμμένα τα συμπεράσματα του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που προοιωνίζονται τρίτο μνημόνιο, αλλά και το κοινό ανακοινωθέν των δανειστών με το οποίο προανήγγειλαν ήδη την παράταση της έκτακτης εισφοράς και την κατάργηση των ευνοϊκών ρυθμίσεων καταβολής τουΦΠΑ, ο υπουργός δήλωσε:

«Είμαστε σε δύσκολη κατάσταση ως χώρα, κινούμαστε σε δύσκολες στιγμές, πρέπει να δούμε τι επιλογές έχουμε. Το πολύ δημοσιονομικό ξύλο το έχουμε φάει, αλλά δεν έχουμε τελειώσει ακόμη. Τον λογαριασμό εμείς οι ίδιοι τον πληρώνουμε και πρέπει να προσέχουμε».

 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)