to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:42 | 15.10.2021

Κοινωνία

«Το ζήτημα της στέγης - προκλήσεις, διεκδικήσεις, πολιτικές»: Διαδικτυακή συζήτηση την Παρασκευή 15/10

Στις 6 το απόγευμα


Διαδικτυακή συζήτηση την Παρασκευή 15/10, 6.00 μ.μ.

“Το ζήτημα της στέγης: προκλήσεις, διεκδικήσεις, πολιτικές – Από το δημοψήφισμα του Βερολίνου, στην πραγματικότητα της Αθήνας ”

Το τελευταίο διάστημα το ζήτημα της στέγης επανέρχεται με διάφορες αφορμές στον δημόσιο διάλογο. Τα δημοσιεύματα για τις συνεχείς αυξήσεις ενοικίων στην Αθήνα και τις άλλες ελληνικές πόλεις διαδέχθηκε το δημοψήφισμα στο Βερολίνο για την κοινωνικοποίηση της στέγης και, λίγο μετά, η νομοθετική πρωτοβουλία της ισπανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των υψηλών ενοικίων. Παρά τις σημαντικές διαφορές από χώρα σε χώρα, οι δομικές αιτίες που ένα από τα πιο θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα τίθεται σε κίνδυνο σε όλη την Ευρώπη είναι κοινές και σχετίζονται με αλληλοσυμπλεκόμενα φαινόμενα όπως οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, ο καπιταλισμός της πλατφόρμας, η επένδυση τεράστιων κεφαλαίων στα ακίνητα, η τουριστικοποίηση των αστικών κέντρων κ.ά.

Ποιο μπορεί να είναι ένα βιώσιμο πλαίσιο διεκδικήσεων και ρυθμιστικών παρεμβάσεων για τη στέγη σε αυτό το περιβάλλον; Και ποια είναι τα διδάγματα που μπορούμε να αντλήσουμε από τις διεθνείς κινηματικές και πολιτικές πρωτοβουλίες όπως οι παραπάνω;

Η Ανοιχτή Πόλη συνεισφέρει στον αναγκαίο διάλογο γι’ αυτά τα θέματα με μια ανοιχτή συζήτηση την Παρασκευή 15/10 και ώρα 6.00 μ.μ.

Τη συζήτηση θα ανοίξει και θα συντονίσει η Δήμητρα Σιατίτσα, αρχιτέκτονας – πολεοδόμος, ερευνήτρια σε θέματα κατοικίας.

Ο Άρης Καλαντίδης, πολεοδόμος – καθηγητής αστικής διαχείρισης, θα σχολιάσει το βερολινέζικο δημοψήφισμα, τις διαστάσεις και τις ιδιαιτερότητές του.

Ο Δημήτρης Μπαλαμπανίδης, πολεοδόμος – γεωγράφος, θα συζητήσει για ένα διεκδικητικό και ρυθμιστικό πλαίσιο για την κατοικία με αφορμή το AirBnB.

Θα παρέμβει ο Νάσος Ηλιόπουλος, επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης.


Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά και από τη σελίδα της Ανοιχτής Πόλης στο Facebook:
https://www.facebook.com/anoihti.poli/

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)