to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:18 | 12.09.2017

Κοινωνία

Ζάκυνθος: Εγκαινιάστηκε το «Αρετάκειο Δημοτικό σχολείο» παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή

Άνοιξε τις πύλες του, για τους μαθητές της ορεινής Ζακύνθου, το «Αρετάκειο Δημοτικό σχολείο», προσφορά του ιδιώτη Νικήτα Αρετάκη, που τα τελευταία χρονιά και με μεγάλη προσωπική του προσπάθεια, δημιούργησε ένα σχολειό «κόσμημα» για το Ελληνικό Εκπαιδευτικό σύστημα και σήμερα με επισημότητα και τον προσήκοντα σεβασμό η κοινωνία της Ζακύνθου το παρέλαβε.


Φωτογραφίες: imerazante.gr
 

Σύσσωμες οι αρχές, με παρόντα τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, παρευρέθηκαν στην σημερινή τελετή παράδοσης ενός σχολείου που δικαιολογημένα έχει χαρακτηριστεί ως το "κολλέγιο των ορεινών".

 Τον αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Ζακύνθου, Διονύσιος, ενώ χαιρετισμούς, μεταξύ άλλων απηύθυναν, ο αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Λ. Νιοτόπουλος, ο δήμαρχος Ζακύνθου Π. Κολοκοτσάς, ο περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, Κων. Γκίκας. 

Ακολούθως ο κ. Αρετάκης, εμφανώς συγκινημένος, ευχαρίστησε όλους όσους τον στήριξαν και βοήθησαν στην υλοποίηση του οράματός του, ενώ ο κ. Κοντονής ανέφερε πως "ο κ. Αρετάκης εφάρμοσε στην πράξη την αποστολή του Κοσμά Αιτωλού που ζητούσε την ανέγερση σχολείων για την παιδεία και τη μόρφωση των Ελλήνων". Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψε ο κ. Κοντονής, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση των επίσημων καλεσμένων στους εσωτερικούς χώρους του σχολείου. 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής κατά τον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στην άρτια έναρξη της σχολικής χρονιάς σε όλη την Ελλάδα λέγοντας ότι «τα εγκαίνια του Αρετάκιου σχολείου στην ορεινή Ζάκυνθο, συμπίπτουν με μια προσπάθεια της κυβέρνησης να ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους, να είναι οι καθηγητές και οι δάσκαλοι στην θέση τους», ενώ στην συνέχεια έστρεψε να βέλη τους προς τις προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ αναφέροντας ότι «πρέπει να αφήσουμε πίσω το καθεστώς της φωτοτυπίας, που πριν μερικά χρόνια τα σχολειά μας άνοιγαν χωρίς δασκάλους και καθηγητές και τα παιδιά δεν έπαιρναν τα βιβλία τους αλλά τους μοίραζαν φωτοτυπίες. Αυτοί που μοίραζαν φωτοτυπίες, σήμερα μας κουνάνε το δάχτυλο και μας λένε πώς πρέπει να σωθεί ο τόπος, αυτοί που τον οδήγησαν στην καταστροφή και την χρεοκοπία και δεν αναγνωρίζουν ούτε τα ελάχιστα από αυτά που γίνονται, σε χρόνους δύσκολους, σε χρόνους οικονομικής ασφυξίας, που αν συγκριθούν με τα χρόνια τα προηγούμενα και τους πακτωλούς χρημάτων που υπήρχαν, τότε καταλαβαίνει ο οποιοσδήποτε, τι μεγάλη προσπάθεια γίνεται και πόσο πετυχημένη είναι». 

Ακολούθως ο κ. Κοντονής, επεσήμανε την μεγάλη νομοθετική προσπάθεια της κυβέρνησης που ολοκληρώνεται μέχρι τέλος του χρόνου, ώστε «το δημόσιο σχολείο να είναι δημόσιο και δωρεάν και να κερδίσει τους μαθητές και το ξέρετε καλύτερα από το καθένα ότι το δημόσιο σχολείο τα προηγούμενα χρόνια, δεν ήταν δωρεάν γιατί δίπλα στο δημόσιο σχολείο υπήρχε η παραπαιδεία και τα φροντιστήρια τα οποία εκμεταλλεύονταν το κόπο και την αγωνία των γονέων, οι θέλουν το καλύτερο δυνατό για τα παιδιά τους. Να κάνουμε το δημόσιο σχολείο, πάλι ελκυστικό για τα παιδιά χωρίς να τα φορτώνουμε με άσχετα μαθήματα και με υπερβολική ύλη, το κράτος να είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του, να είναι παρών όπου υπάρχει ανάγκη και να δίνει λύσεις». 

Τέλος, ο κ. Κοντονής ανέφερε ότι «σήμερα είναι μια μέρα χαράς γιατί εγκαινιάζουμε ένα σύγχρονο σχολείο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παιδιών και είμαστε σήμερα εδώ για να ευχαριστήσουμε ένα άνθρωπο, τον κ. Αρετάκη, ο οποίος, εμπράκτως έδειξε το ενδιαφέρον του για την πατρίδα του και τα παιδιά αυτό του τόπου, με αυτή την τεράστια προσφορά σε καιρούς δύσκολους» και στην συνέχεια ο κ. Κοντονής αποκάλυψε στο κοινό του Αρετάκειου σχολείου, τον χθεσινό διάλογο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας «μιλούσα χθες με τον κ. Τσίπρα, για το αυριανό νομοσχέδιο, και του ανέφερε ότι σήμερα θα είμαι στην Ζάκυνθο, με ρώτησε το λόγο και του τον είπα και με έκπληξη μου απάντησε: "υπάρχουν ακόμα τέτοιοι πατριώτες" για να απαντήσω ο κ. Αρετάκης είναι το ζωντανό παράδειγμα της συνέχισης εκείνων των ευεργετών που χωρίς καμία δυσκολία έδωσαν από το είναι τους για να δημιουργηθούν σχολειά και υποδομές σε αυτή τη πατρίδα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)