to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:38 | 22.11.2013

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Στα συρτάρια δεκάδες δικογραφίες για "άπλυτα" Υπουργών

Να διασφαλιστεί η ενημέρωση των κομμάτων και των βουλευτών για τις διαβιβασθείσες δικογραφίες στη Βουλή, που αφορούν ποινικές ευθύνες των υπουργών, ζητά από τον υπουργό Δικαιοσύνης η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζ. Κωνσταντοπούλου, τονίζοντας ότι έχει υποβάλει κατ' επανάληψη αιτήσεις λήψεως αντιγράφων δικογραφιών, οι οποίες έχουν παρανόμως απορριφθεί.


Σε ερώτησή της προς τον υπουργό, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι οι δικογραφίες που αφορούν την ποινική ευθύνη των Υπουργών διαβιβάζονται στη Βουλή, η οποία είναι και η μόνη αρμόδια για την άσκηση δίωξης κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της Κυβέρνησης ή Υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Η Ζ. Κωνσταντοπούλου καταγγέλλει ότι είναι ελλιπέστατη έως ανύπαρκτη η ενημέρωση για τις δεκάδες δικογραφίες, που έχουν διαβιβασθεί και οι οποίες παραμένουν στοιβαγμένες στα συρτάρια της Διεύθυνσης Νομοθετικού Έργου της Βουλής των Ελλήνων.

Μάλιστα, σημειώνει ότι η ενημέρωση γίνεται με τηλεγραφικές ανακοινώσεις σε συνεδριάσεις της Ολομέλειας, κατά τις οποίες μπορεί να παρίστανται ελάχιστος αριθμός βουλετών, ακόμη και κατά τις μεταμεσονύκτιες ώρες.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η ποινική αξίωση της Πολιτείας, η υποχρέωση διασφάλισης του Δημοσίου Συμφέροντος και η αυτονόητη αξίωση λογοδοσίας των ασκούντων την εκτελεστική εξουσία απαιτούν να ενεργοποιηθεί η Βουλή ως προς την δικαστικής φύσεως αρμοδιότητα που της παρέχει το Σύνταγμα.

"Έχει ζητήσει (ο υπουργός) επίσπευση της διαδικασίας για οποιαδήποτε από αυτές τις υποθέσεις; Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για τη μη ενημέρωση βουλευτών και κομμάτων και για την δρομολόγηση τόσο σοβαρών υποθέσεων προς τη βέβαιη παραγραφή;" διερωτάται η Ζ. Κωνσταντοπούλου.

Τέλος, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητά να καταθέσει ο υπουργός Δικαιοσύνης όλα τα διαβιβαστικά προς τη Βουλή έγγραφα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, τα οποία αφορούν δικογραφίες εναντίον προσώπων που διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της Κυβέρνησης ή Υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, από το έτος 2009 μέχρι σήμερα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)