«Αυτή η κυβέρνηση είναι η πρώτη που δεν έχει συμπράξει στην δημιουργία ή διόγκωση του δημόσιους χρέους» τόνισε η πρόεδρος της Βουλής, Ζ. Κωνσταντοπούλου, κατά την παρουσίαση των προκαταρκτικών συμπερασμάτων της Επιτροπής Αλήθειας Δημόσιου Χρέους εκτιμώντας ότι η σημερινή κυβέρνηση «νομιμοποιείται να διεκδικήσει την διαγραφή του χρέους ή την αναστολή της αποπληρωμής του όσο διακυβεύονται τα δικαιώματα του λαού κι η Δημοκρατία».

Η Ζ. Κωνσταντοπούλου σημείωσε ότι με το μνημονιακό πρόγραμμα ο λαός «δεν ωφελήθηκε, θυματοποιήθηκε, συκοφαντήθηκε για να νομιμοποιηθεί η ευθεία παραβίαση των υποχρεώσεων της Πολιτείας». Η πρόεδρος της Βουλής επέκρινε την Γερμανία, καθώς η Ελλάδα, παρά την έκταση της καταστροφής από την ναζιστική Κατοχή, «χωρίς μνησικακία» συνέπραξε στην διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους της Γερμανίας. Η Ζ. Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε ότι σήμερα η Γερμανία αξιώνει να μην αποπληρώσει αποζημιώσεις για τα εγκλήματα των Ναζί και ταυτόχρονα ο λαός «να υποταχθεί και να πληρώσει ένα χρέος που δεν δημιούργησε».

Η πρόεδρος της Βουλής δεν παρέλειψε αναφορές στην διαφθορά πολιτικών στελεχών από γερμανικές εταιρείες, αλλά και στην μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή μεγάλων εταιρειών μέσω του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος του Λουξεμβούργου. Η Ζ. Κωνσταντοπούλου επισήμανε τις καταθέσεις των Φ. Λαγκρέιν (πρώην συνεργάτη του προέδρου της Κομισιόν, Ζ.-Μ. Μπαρόζο) και Π. Ρουμελιώτη (πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ) στην Επιτροπή, όπου έγινε καθαρό ότι «το λεγόμενο πρόγραμμα διάσωσης έσωσε τις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες κι όχι τον λαό».

Η πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και στην «ενσυνείδητη παρασιώπηση» αυτών των δεδομένων, ακόμα και με «πλήρη παραπληροφόρηση» μέσα από τα ΜΜΕ σχολιάζοντας την επιβεβαίωση του Π. Ρουμελιώτη ότι δημοσιογράφοι συμμετείχαν σε ειδικά σεμινάρια από τους δανειστές.