to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:27 | 22.10.2018

Διεθνή

Υπόθεση Κασόγκι: Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον πρίγκιπα διάδοχο της Σ. Αραβίας

Ο τουρκικός Τύπος δημοσιεύει πληροφορίες που εμπλέκουν απευθείας τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη -


Υπό τον τίτλο «σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον πρίγκιπα διάδοχο», η Yeni Safak αναφέρει ότι ο αρχηγός του αποσπάσματος κάλεσε «τέσσερις φορές τον διευθυντή του γραφείου του πρίγκιπα διαδόχου Μπάντερ Αλ-Ασάκερ» μετά τη δολοφονία του Κασόγκι, «Τουλάχιστον μία από τις κλήσεις αυτές πραγματοποιήθηκε από το γραφείο του γενικού προξένου», αναφέρει η εφημερίδα, που δεν κατονομάζει τις πηγές της.Είναι η πρώτη φορά που πληροφορίες εμπλέκουν απευθείας τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη, μία ημέρα πριν από τις αποκαλύψεις που έχει δεσμευθεί να κάνει για τη υπόθεση ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Yeni Safak,ισχυρίζεται ότι ο αρχηγός του 15μελούς σαουδαραβικού αποσπάσματος, το οποίο εστάλη στην Κωνσταντινούπολη για να σκοτώσει τον δημοσιογράφο, βρισκόταν σε απευθείας επαφή με το γραφείο του πρίγκιπα διαδόχου του MBS μετά την δολοφονία.

Ο αρχηγός του αποσπάσματος, ο Μάχερ Αμπντουλαζίζ Μούτρεμπ, είναι μέλος της προσωπικής ασφάλειας του πρίγκιπα διαδόχου, εμφανίζεται στις φωτογραφίες που πρόεκυψαν από τις κάμερες παρακολούθησης και δημοσιεύθηκαν από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να φθάνει στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας και στην συνέχεια να βρίσκεται μπροστά από την κατοικία του προξένου την ημέρα της εξαφάνισης του Τζαμάλ Κασόγκι.

Στο μεταξύ συνεχίζεται η έρευνα των τουρκικών αρχών, ενώ ακόμα πέντε Τούρκοι υπάλληλοι του προξενείου δίνουν καταθέσεις , όπως μετέδωσε το κανάλι NTV, που προηγήθηκαν 20 άλλοι υπάλληλοι την περασμένη εβδομάδα.

Ο Κασόγκι εξαφανίστηκε στις 2 Οκτωβρίου όταν εισήλθε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Είχαν σωσία του Κασόγκι

Νέα σοκαριστικά στοιχεία έρχονται στο φως για την υπόθεση της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο του, στην Κωνσταντινούπολη, στις 2 Οκτώβριου.

Σύμφωνα με το CNN, οι τουρκικές αρχές έδωσαν στην δημοσιότητα ένα βίντεο όπου ένας σωσίας του Κασόγκι βγαίνει από το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας και κυκλοφορεί στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης λίγο μετά τον φόνο του δημοσιογράφου, φορώντας  μάλιστα τα ρούχα του.

Επρόκειτο, σύμφωνα με τούρκο αξιωματούχο, για μία απόπειρα να φανεί ότι ο Κασόγκι βγήκε κανονικά από το κτίριο, όπως αρχικά ανέφερε το Ριάντ μετά την εξαφάνισή του.

Οι αποκαλύψεις αυτές του τουρκικού Τύπου γίνονται μία ημέρα πριν από τη προγραμματισμένη και πολυαναμενόμενη εμφάνιση του Ερντογάν κατά την οποία έχει δεσμευθεί να πει «όλη την αλήθεια» για τον θάνατο του Κασόγκι.

Το Ριάντ παραδέχεται τη δολοφονία

Πάντως ο ΥΠ.ΕΞ., είκοσι μέρες μετά την «εξαφάνιση» του δημοσιογράφου, παραδέχτηκε τη δολοφονία του αποδίδοντάς τη σε «ακραία στοιχεία», που έδωσαν σε συνεργάτη το πτώμα του, το οποίο παραμένει άφαντο και το οποίο η Τουρκία υποστηρίζει ότι διαμελίστηκε για να μην μείνουν ίχνη.

Χαρακτήρισε το έγκλημα ένα «τεράστιο και σοβαρό λάθος» και μίλησε για «προσπάθεια να το καλύψουμε».«Είμαστε αποφασισμένοι να ανακαλύψουμε όλα τα γεγονότα και να τιμωρήσουμε τους υπεύθυνους της δολοφονίας» είπε. 

«Ακόμα και η ανώτερη ηγεσία της υπηρεσίας πληροφοριών μας δεν το γνώριζε» είπε κάνοντας λόγο για μία «αδίστακτη επιχείρηση». «Τα άτομα που το έκαναν αυτό το έκαναν εκτός της αρμοδιότητας της εξουσίας τους», πρόσθεσε ο Τζουμπέιρ. 

Και όλα αυτά μετά τον ισχυρισμό του Ριάντ προχτές ότι ο 59χρονος στραγγαλίστηκε... κατά λάθος με κεφαλοκλείδωμα, όταν αντιστάθηκε στην προσπάθεια σύλληψής του, που έφερε αντιδράσεις στην Ε.Ε. με τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία να μην πείθονται και να ζητούν επειγόντως εξηγήσεις για το τι συνέβη.

«Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτή την δολοφονία και την καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο» υπογράμμισαν οι τρεις χώρες σε χθεσινή κοινή ανακοίνωσή τους εκφράζοντας το σοκ για το έγκλημα.

Το Ριάντ ανακοίνωσε την απομάκρυνση του δεύτερου στην ιεραρχία των μυστικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας, του στρατηγού Αχμεντ αλ-Ασίρι, και τριών ακόμη ανώτατων αξιωματούχων των υπηρεσιών αυτών, καθώς και ενός συμβούλου για τα μέσα ενημέρωσης στην βασιλική αυλή, του Σαούντ αλ-Καχτάνι. Δεκαοκτώ ακόμη αξιωματούχοι συνελήφθησαν.

Ομως, δυτικοί αναλυτές βλέπουν στα μέτρα αυτά την απόπειρα εμφάνισης αποδιοπομπαίων τράγων και κάλυψης του MBS, του ισχυρού άνδρα του βασιλείου.

Αντιδράσεις

Σήμερα το Βερολίνο κάλεσε και άλλες χώρες μέλη της Ένωσης να ακολουθήσουν το παράδειγμά της και να σταματήσουν τις εξαγωγές όπλων στην Σαουδική Αραβία όσο συνεχίζεται να υπάρχει αβεβαιότητα γύρω από τις συνθήκες θανάτου του δημοσιογράφου.

Μετά την ανακοίνωση της Άνγκελα Μέρκελ ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση συμφωνεί ότι δεν θα εγκρίνουμε περαιτέρω εξαγωγές όπλων προς το παρόν επειδή θέλουμε να ξέρουμε τι συνέβη».

Στην ερώτηση αν η Γερμανία θα ακυρώσει συμφωνίες που είχαν συναφθεί για την εξαγωγή όπλων στην Σαουδική Αραβία προκειμένου να αυξήσει τις πιέσεις στο Ριάντ για την υπόθεση Κασόγκι, ο Αλτμάιερ απάντησε ότι πολύ σύντομα θα ληφθεί μια απόφαση.

«Για μένα θα ήταν σημαντικό να καταλήξουμε σε μια κοινή ευρωπαϊκή θέση» σημείωσε ο Αλτμάιερ για να προσθέσει ότι «μόνο αν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες συμφωνήσουν, θα το αντιληφθεί το Ριάντ. Δεν θα υπάρξουν θετικές συνέπειες αν εμείς σταματήσουμε τις εξαγωγές όπλων αλλά άλλες χώρες αναπληρώσουν την ίδια ώρα το κενό», κατέληξε.

Χθες ο Εμανουέλ Μακρόν σε συνομιλία του με τον Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στον θάνατο του Κασόγκι, ενώ ο δεύτερος εξακολουθεί να διαχωρίζει το ζήτημα από τις πωλήσεις όπλων αποκλείοντας τη μείωσή τους.

Η Τουρκία θα φτάσει μέχρι τέλους για να ρίξει φως στη "στυγερή δολοφονία" του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, διαμήνυσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν είχε την χθεσινή νύκτα τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, λίγο μετά την μετάδοση συνέντευξης κατά την οποία ο Τραμπ κατήγγειλε τα ψέματα και χαρακτήρισε αλλοπρόσαλλες τις εκδοχές που παρουσιάζει το Ριάντ για την υπόθεση Κασόγκι.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος με τις εξηγήσεις που έδωσε η Σαουδική Αραβία για το τί συνέβη στον αγνοούμενο δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι δεν θέλει να χάσει τις επενδύσεις από το Ριάντ, ενώ είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Στο μεταξύ, ο βασιλιάς Σαλμάν και ο MBS τηλεφώνησαν χθες στον μεγάλο γιο του Κασόγκι, τον Σάλαχ, για να τον συλλυπηθούν, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Ενας σύμβουλος του Ερντογάν, ο Γιασίν Ακτάι, σχολιάζοντας σε άρθρο του στον Τύπο τις σαουδαραβικές εκδοχές της δολοφονίας δήλωσε ότι πρόκειται «για προσβολή της νοημοσύνης μας».

Μυστήριο με εγκαταλελειμμένο αμάξι

Τούρκοι αστυνομικοί εντόπισαν σήμερα ένα σαουδαραβικό όχημα που φέρει διπλωματικές πινακίδες, εγκαταλειμμένο σε έναν χώρο στάθμευσης στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγουν για τον φόνο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας.

Το μαύρο σεντάν με πινακίδες κυκλοφορίας "34 CC 1736" βρέθηκε σε ένα υπόγειο πάρκινγκ στη συνοικία Σουλτάνγκαζι, στα βόρεια προάστια της Κωνσταντινούπολης.

Οι τουρκικές αρχές δεν μπόρεσαν  να ερευνήσουν το όχημα, διότι δεν τους δόθηκε άδεια από το προξενείο, μετέδωσε το ιδιωτικό τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)