to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

0:48 | 09.04.2016

Πολιτική

Γεφύρωση των διαφορών αναζητούν κυβέρνηση και δανειστές για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης - Σήμερα νέα συνάντηση με θεσμών-οικονομικού επιτελείου (όλες οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση)

Παραμένει η απόσταση απόψεων μεταξύ κυβέρνησης θεσμών για το θέμα της πώλησης των κόκκινων δανείων, όπως προκύπτει από την συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών το Σάββατο


Κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας σχολίασε ότι "η απόσταση παραμένει μεγάλη" ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο θα υπάρξει νέα συνάντηση για το θέμα με την ελληνική πλευρά να αισιοδοξεί ότι θα επιτευχθεί ένα είδους προστασίας από την πώληση κόκκινων δανείων σε funds.

 

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τις οποίες όμως δεν επιβεβαίωσαν τα στελέχη της κυβέρνησης εξερχόμενα από τη συνάντηση, η πρόταση πάνω στην οποία γίνεται συζήτηση αφορά στην προστασία από την πώληση κόκκινων επιχειρηματικών δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους έως 100.000 ευρώ, δάνεια ύψους έως 75.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και προστασία για οφειλές έως 5.000 ευρώ για τα καταναλωτικά δάνεια, ενώ η διαπραγμάτευση γίνεται με ορίζοντα εξαίρεσης από την πώληση το 1 έτος για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας και όσων δανείων επιχειρηματικών ή καταναλωτικών έχουν υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία.

Από την άλλη πλευρά οι δανειστές φέρονται να παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους σε ότι αφορά την πώληση σε funds εξυπηρετούμενων και μη δανείων, ενώ συμφωνούν να υπάρξει προστασία από την πώληση για στεγαστικά δάνεια με βάση τα όρια του νόμου Κατσέλη, δηλαδή δανειοληπτών που είναι οικονομικά αδύναμοι, αλλά η μεταβατική περίοδος προστασίας από την πώληση να μην είναι η τριετής.

Είχαμε πρόοδο σε σχεδόν όλα τα ζητήματα και όλοι έχουν κρατήσει κάποια θέματα για αύριο (σ.σ. σήμερα), το πολύ έως τα χαράματα της Δευτέρας», δήλωσε στις 02.40 τα ξημερώματα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά από την ολοκλήρωση των συναντήσεων.

Σύμφωνα με τον υπουργό, υπήρξε πρόοδος στο ασφαλιστικό, στα «κόκκινα» δάνεια και στο τελευταίο τμήμα των δημοσιονομικών μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ. 

------------------------------------------

Την ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία σε ένα συνολικό πακέτο μέτρων και μεταρρυθμίσεων μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα, υπογράμμισαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές της ευρωζώνης. «Οι αποφάσεις βρίσκονται τώρα στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, είτε υπάρξει απόφαση σε ένα συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων έως την Κυριακή το βράδυ, είτε όχι», δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης. Ο ίδιος ανέφερε ότι, αν υπάρξει συμφωνία τα επόμενα εικοσιτετράωρα, τότε η επόμενη εκταμίευση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αρχές Ιουνίου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, για κατ' ιδίαν διαβουλεύσεις με τους προϊσταμένους τους μετέβησαν χτες Παρασκευή οι επικεφαλής των κλιμακίων και αναμένεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα σήμερα. Για τον λόγο αυτό, οι συνομιλίες μεταξύ εκπροσώπων των θεσμών και κυβέρνησης διεκόπησαν για μια ημέρα. Στόχος, όπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, είναι να έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του κειμένου των θεσμών το αργότερο έως την προσεχή Τρίτη και έως το Πάσχα να έχει ολοκληρωθεί και η συμφωνία.

Οι επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα είχαν συνομιλίες στις Βρυξέλλες για την αξιολόγηση της χώρας, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας ότι η συνάντηση αυτή είχε προγραμματιστεί εδώ και καιρό. «Θα επιστρέψουν εντός της ημέρας», δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιντχαρτ, προσθέτοντας ότι οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης ούτως ή άλλως αναμένονταν να συναντηθούν στις Βρυξέλλες σήμερα.



Σύμφωνα με την ενημέρωση το βράδυ της Πέμπτης από πηγές του υπουργείου Οικονομικών:

1. Οι διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθούν σύντομα καθώς είναι κοινή η βούληση όλων των πλευρών να υπάρξει συμφωνία. Τα σενάρια των καθυστερήσεων φαίνεται να «καίγονται» καθώς τώρα όλοι συμφωνούν ότι μέχρι το Πάσχα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία, ενώ το αργότερο μέχρι την Τρίτη, θα έχει ολοκληρωθεί και η επεξεργασία του κειμένου των θεσμών. Η κοινή βούληση για συμφωνία δεν αποκλείει και διαφοροποιήσεις όπως, άλλωστε, συμβαίνει σε όλες τις διαπραγματεύσεις. Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ, ως όφειλε, κατέθεσε και το δικό του κείμενο στο οποίο καταγράφονται κάποιες διαφοροποιήσεις του.

2. Η συμφωνία του Ιουλίου ήταν γνωστό από την αρχή ότι φέρνει μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας – μέχρι το τέλος του 2018. Θυμίζουμε ότι από το 2010 που ξεκίνησε η κρίση οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν πάρει μέτρα ύψους πάνω από 62 δισ. ευρώ. Και μίλαγαν για success story, ενώ σήμερα, με 5,4 δισ. ευρώ, καταστροφολογούν…

3. Πρόσθετα μέτρα δεν υπάρχουν και ας φαντασιώνονται κάποιοι ότι «οι κοριοί χαλάνε τη δουλειά» ανεβάζοντας το «λογαριασμό στα 6,5 δισ. ευρώ». Το κόστος των μέτρων που μένει να εφαρμοστεί είναι 2,6 δισ. ευρώ, όπως προβλέπει η συμφωνία, και θα εφαρμοστούν σε διάστημα 30 μηνών -δηλαδή 1,1 δισ. ευρώ σε ετήσια επιβάρυνση. Φυσικά και δεν επιχαίρει κανείς -το ελπίζουμε…- γι’ αυτά τα 2,6 δισ. ευρώ μέτρα, ιδιαίτερα όταν καλείται να τα πληρώσει μια κοινωνία ταλαιπωρημένη.

4. Από την έως σήμερα διαπραγμάτευση η χώρα κερδίζει στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό.

5. Στο φορολογικό βάσει των στοιχείων των δηλώσεων 2015 [εισοδήματα 2014] της εισφοράς αλληλεγγύης συμπεριλαμβανομένης:

- Το 99,8% των μισθωτών / συνταξιούχων έχει μείωση φόρου ή πολύ μικρή επιβάρυνση [από 10.000 έως 22.000 ευρώ το χρόνο η επιβάρυνση είναι, μέσος όρος, 80 ευρώ]. Έχουμε ελάφρυνση των μεσαίων εισοδημάτων από 28.000 μέχρι 43.000 ευρώ [ακόμα και 400 ευρώ λιγότερα καλούνται να πληρώσουν μισθωτοί]. Και υπάρχει επιβάρυνση για τα μεγάλα εισοδήματα, πάνω από 50.000 ευρώ, έως και 5% τους εισοδήματός τους. Συνολικά για μισθωτούς και συνταξιούχους υπάρχει εξορθολογισμός και προοδευτική επιβάρυνση ανάλογα με τα εισοδήματα.

-Το 92% των φορολογουμένων μόνο από επιχειρηματική δραστηριότητα έως 32.000 ευρώ θα πληρώσει λιγότερο φόρο [μέχρι και 700 ευρώ λιγότερα!]. Υπάρχει, δηλαδή, σημαντική ελάφρυνση στα μικρά και μικρομεσαία εισοδήματα.

- Το 71% των φορολογουμένων με εισόδημα από επιχειρήσεις και μισθούς να πληρώσει λιγότερο φόρο. Και σ’ αυτή την κατηγορία υπάρχει ελάφρυνση για τα χαμηλότερα εισοδήματα.

6. Στο ασφαλιστικό δεν θα υπάρξει καμιά μείωση των κύριων συντάξεων, ενώ έχει συμφωνηθεί και το ύψος της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ στα 20 χρόνια ασφάλισης και στα 346 ευρώ με 15 χρόνια –θα βαίνει αυξανόμενη, δηλαδή, κατά 2% τα τελευταία πέντε χρόνια. Κοντά σε συμφωνία είναι οι δύο πλευρές και για τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων με διαφωνία να καταγράφεται έντονα από το ΔΝΤ ως προς το ύψος των επικουρικών συντάξεων.

7. Να σημειωθεί ότι τα προβλεπόμενα μέτρα δεν είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν όλα. Αν η ελληνική οικονομία πάει καλύτερα δεν θα χρειαστεί ούτε να νομοθετηθούν. Και αυτό δεν είναι απίθανο να συμβεί.

8. Η ύφεση το 2015, για παράδειγμα, αποδείχτηκε οριακή και κατά πολύ μικρότερη όλων των προβλέψεων. Το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε μόλις κατά 0,2% κι όχι κατά 7% όπως λανθασμένα καταστροφολογούσαν η ΝΔ και οι προσκείμενοι σ’ αυτήν αναλυτές. Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ, μόλις τον Οκτώβριο του 2015, προέβλεπε ύφεση 2,3 % για το 2015, ενώ τελικά ήταν μόλις -0,2%! Δεν είναι, βέβαια, οι μοναδικές λάθος εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Όλες οι προβλέψεις του για την ύφεση έπεσαν έξω από την πρώτη χρονιά της κρίσης!

9. Το ίδιο λάθος εκτιμήσεις κάνει και με το πρωτογενές πλεόνασμα. Το 2015 η σημερινή κυβέρνηση πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα από 0,2% έως 0,4%, ενώ το πρόγραμμα προέβλεπε πρωτογενές έλλειμμα 0,25%. Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είχε στόχο το 2014 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ και τελικά επετεύχθη 0,4%. Η διαφορά ύψους -2 δισ. ευρώ θα είχε ως συνέπεια την λήξη επιπρόσθετων μέτρων το 2015 για την κάλυψη του κενού, ενώ την ίδια χρονιά, με βάση το προηγούμενο πρόγραμμμα της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, θα έπρεπε να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3% που σήμαινε πρακτικά και άλλα μέτρα.

10. Είναι φανερό ότι το ΔΝΤ την περίοδο 2010 – 2014 έκανε ευνοϊκότερες εκτιμήσεις [παραπάνω πίνακας] ακριβώς επειδή ήθελε να δικαιολογήσει την βιωσιμότητα του προγράμματος στο οποίο συμμετείχε. Από το 2015 [3ο πρόγραμμα] κάνει διαρκώς δυσμενέστερες προβλέψεις προφανώς για να δικαιολογήσει την απουσία του. 



 

Γ. Δραγασάκης: O στόχος να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση εντός του Απριλίου είναι ρεαλιστικός

«O στόχος να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση εντός του Απριλίου είναι ρεαλιστικός», δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης, από το βήμα του δεύτερου τραπεζικού φόρουμ που διοργανώνει η εφημερίδα Κεφάλαιo και η εταιρία "Symeon Tsomokoς", επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει να κλείσει με αξιόπιστες παραδοχές, με στόχους συμφωνημένους και υλοποιήσιμους». (περισσότερα εδώ)



Π. Μοσκοβισί: Οι διαπραγματεύσεις προχωρούν - Πρόοδος σε πολλά μέτωπα
Οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα προχωρούν καλά, υπάρχει πρόοδος σε πολλά μέτωπα, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος για επιτυχή έκβαση.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Γάλλος Επίτροπος υπογράμμισε ότι οι διαπραγματευτικές ομάδες βρίσκονται στην Ελλάδα και εργάζονται σε πολλά μέτωπα: τη μεταρρύθμιση των συντάξεων, τη φορολογία εισοδήματος, το νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. «Πρόκειται για θέματα περίπλοκα, αλλά πιστεύω ότι υπάρχει κοινή βούληση να τελειώσουμε το συντομότερο», είπε.

Έχουμε την εντύπωση ότι οι συζητήσεις προχωρούν καλά, υπάρχει ουσιαστική πρόοδος σε πολλά ζητήματα της διαπραγμάτευσης και αυτά είναι πολύ ενθαρρυντικά νέα, σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να κάνει σχόλια κάθε φορά που οι διαπραγματευτές διαφωνούν γιατί αυτό που μετράει είναι να έχουμε θετική έκβαση, τόνισε.

Σε σχέση με τα δημοσιονομικά είπε ότι αναμένουμε τα αντικειμενικά δεδομένα του 2015, ώστε να δούμε κατά πόσο οι προσδοκίες για του 2016 είναι ρεαλιστικές. «Εγώ είμαι αισιόδοξος», συνέχισε, επισημαίνοντας ότι «τις επόμενες μέρες θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ».

Ο κ. Μοσκοβισί κάλεσε όλες τις πλευρές να εργαστούν σε κλίμα εμπιστοσύνης και καλόπιστα γιατί είναι προς το συμφέρον, όπως είπε, της Ελλάδας να τελειώσει η διαδικασία το συντομότερο.

Σε σχέση με παλαιότερη δήλωσή του με την οποία είχε θέσει ως στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν από το Πασχα των Καθολικών (27 Μαρτίου), απάντησε ότι προσωπικά ο ίδιος δεν είναι ούτε ορθόδοξος, ουτε καθολικός, προσθέτοντας ότι πέρασε το καθολικό, αλλά τώρα απομένει το ορθόδοξο, ενώ υπάρχει και το εβραϊκό. Για να δούμε για ποια ανάσταση μιλάμε, ας ελπίσουμε ότι δεν θα περιμένουμε μέχρι την Πεντηκοστή, κατέληξε χαριτολογώντας.

Λαγκάρντ: Αναγκαία η ελάφρυνση του χρέους αλλά και οι μεταρρυθμίσεις

Σταθερή στη θέση της για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και εφαρμογή μεταρρυθμίσεων παραμένει η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα οφείλει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο ασφαλιστικό, η Ευρώπη πρέπει να κάνει παραχωρήσεις στην ελάφρυσνη του χρέους» δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ στο συνέδριο Women in the World στη Νέα Υόρκη.

Για το χρέος ειδικότερα, διευκρίνισε πως η ελάφρυνση θα μπορούσε να προέλθει από την παράταση της ωρίμανσης των δανείων και μείωση των επιτοκίων.

Η κυρία Λαγκάρντ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις τις επόμενες εβδομάδας.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)