to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:34 | 21.11.2014

Διεθνή

Υπό ρεπουμπλικανικά πυρά: Ο Μπ. Ομπάμα με προεδρική πράξη «δίνει χαρτιά» σε 5 εκατομμύρια μετανάστες

«Είμαστε ένα έθνος που ανέχεται την υποκρισία ενός συστήματος όπου οι εργάτες που μαζεύουν τα φρούτα μας ή στρώνουν τα κρεβάτια μας, δεν έχουν καμιά πιθανότητα να είναι συνεπείς απέναντι στο νόμο;», αναρωτήθηκε ο αμερικανός πρόεδρος σε τηλεοπτικό του διάγγελμα την Πέμπτη, εξηγώντας την τολμηρή πρωτοβουλία να δώσει, με προεδρική πράξη, νομική αναγνώριση σε σχεδόν πέντε εκατομμύρια μετανάστες χωρίς χαρτιά.


Στη γενναιότερη και πιο εκτεταμένη μεταρρύθμιση για το μεταναστευτικό τις τελευταίες δεκαετίες προχωρά με προεδρική πράξη ο Μπαράκ Ομπάμα, παρακάμπτοντας το αμερικανικό Κογκρέσο και στήνοντας πεδίο μάχης με τους Ρεπουμπλικανούς. Το νέο πλαίσιο θα δώσει νομική αναγνώριση σε σχεδόν πέντε εκατομμύρια μετανάστες χωρίς χαρτιά και ήδη το αντίπαλο κόμμα ξεκίνησε την επίθεση, λέγοντας πως ο «πρόεδρος κυβερνά σαν να ήταν αυτοκράτορας».

Το διάγγελμα του Μπαράκ Ομπάμα για την προεδρική πράξη σε σχέση με το μεταναστευτικό

Η περιγραφή της ομιλίας από τον Guardian:

«O Mπάρακ Ομπάμα με ένα συναισθηματικό τηλεοπτικό διάγγελμα την Πέμπτη απευθύνθηκε στους πολίτες των ΗΠΑ για να εξαγγείλει τις σαρωτικές αλλαγές στον μεταναστευτικό νόμο που θα προστατεύσουν από τον κίνδυνο απέλασης περίπου πέντε εκατομμύρια ανθρώπους που αυτή τη στιγμή διαμένουν παράνομα στη χώρα.

Στην ομιλία του από τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποκάλυψε την προεδρική πράξη που θα εφαρμόσει και θα επιτρέψει σε εκατομμύρια μεταναστών χωρίς χαρτιά να μπορούν πλέον νόμιμα να ζουν και να δουλεύουν σε «ένα έθνος μεταναστών» όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Μπ. Ομπάμα

Ο αμερικανός πρόεδρος προέτρεψε τους αμερικανούς πολίτες να δείξουν συμπάθεια στους νεοεισερχόμενους που μπήκαν παράνομα στη χώρα, αλλά δούλεψαν σκληρά και έχουν απλώσει ρίζες στη χώρα, ωστόσο «ακόμα δεν εχουν σχεδόν καμιά άλλη επιλογή, από το να παραμένουν στη σκιά ή να διατρέχουν τον κίνδυνο να δουν τις οικογένειες τους να διαλύονται»

«Είμαστε ένα έθνος που ανέχεται την υποκρισία ενός συστήματος όπου οι εργάτες που μαζεύουν τα φρούτα μας ή στρώνουν τα κρεβάτια μας, δεν έχουν καμιά πιθανότητα να είναι συνεπείς απέναντι στο νόμο;», αναρωτήθηκε. «Είμαστε ένα έθνος που αποδέχεται την βαρβαρότητα του να αποσπάς παιδιά από την αγκαλιά των γονιών τους;»

Το διάγγελμα Ομπάμα ήταν μια παθιασμένη και καθόλου απολογητική προσπάθεια του προέδρου των ΗΠΑ να εξηγήσει μια από τις τολμηρότερες και αμφιλεγόμενες αποφάσεις στα έξι χρόνια της προεδρικής του θητείας».

 
Αριθμός μεταναστών ανά 1.000 κατοίκους στις Ηνωμένες Πολιτείες

Σχετικά μερικά στοιχεία ακόμα, από την Καθημερινή:

Οι Ρεπουμπλικανοί αντιδρούν στα σχέδια του Αμερικανού προέδρου, παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος πρόεδρος που αμνήστευσε όλους τους παραβάτες του μεταναστευτικού νόμου, το 1986, δεν ήταν άλλος από τον Ρόναλντ Ρέιγκαν. «Ολοι συμφωνούμε ότι το μεταναστευτικό μας σύστημα δεν λειτουργεί», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος την Τετάρτη. «Δυστυχώς, η Ουάσιγκτον έχει αφήσει το πρόβλημα να χρονίζει».

Το διάταγμα του Αμερικανού προέδρου θα επιτρέπει σε μετανάστες που έχουν ζήσει στις ΗΠΑ πάνω από πέντε χρόνια και δεν είχαν ποτέ προβλήματα με τον νόμο να υποβάλουν αίτηση για προσωρινή άδεια εργασίας.

Από 3 ώς 5 εκατ. άτομα απαλλάσσονται έτσι από τη μόνιμη απειλή σύλληψης και απέλασης, δεν αποκτούν όμως ξεκάθαρη προοπτική για την απόκτηση ιθαγένειας ή μόνιμης άδειας παραμονής.

Με τους ισχύοντες συσχετισμούς στην Ουάσιγκτον, είναι βέβαιο ότι τα σχετικά νομοθετήματα θα χρειαστεί να περιμένουν τον επόμενο πρόεδρο ή την επόμενη γενιά βουλευτών και γερουσιαστών.

Η παρούσα γενιά θα προσπαθήσει να εμποδίσει ακόμη και την περιορισμένη μεταρρύθμιση που αποτολμά ο πρόεδρος Ομπάμα. «Εξετάζουμε μια σειρά επιλογών», είπε ο ρεπουμπλικανός Μιτς ΜακΚόνελ, που θα έχει από 1ης Ιανουαρίου 2015 την προεδρία της Γερουσίας. «Να είστε βέβαιοι ότι όταν οι νεοεκλεγέντες εκπρόσωποι του έθνους αναλάβουν τα καθήκοντά τους, θα αντιδράσουν. Αν ο πρόεδρος προχωρήσει, θα γράψει ένα κεφάλαιο στην Ιστορία για το οποίο θα μετανιώσει». Δεν είναι σαφές ποια θα είναι η απάντηση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, καθώς στις τάξεις του υπάρχει διχασμός, αλλά μια σύγκρουση στον λόφο του Καπιτωλίου θεωρείται αναπόφευκτη. Ενα ακραίο μέτρο εκ μέρους του Κογκρέσου θα ήταν να εκβιάσει τον Λευκό Οίκο να αποσύρει το διάταγμα, με την απειλή καταψήφισης νομοθεσίας απαραίτητης για τη χρηματοδότηση του κρατικού μηχανισμού. Πολλοί βουλευτές διστάζουν να προχωρήσουν σε τέτοιο βήμα, φοβούμενοι ότι θα αποξενώσουν τους ισπανόφωνους ψηφοφόρους, το μερίδιο των οποίων στο εκλογικό σώμα διαρκώς διευρύνεται.

Καθώς εισέρχεται στην τελευταία διετία της οκταετούς διακυβέρνησής του και απαλλαγμένος από άλλες εκλογικές υποχρεώσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται αποφασισμένος να επιταχύνει τους ρυθμούς, αγγίζοντας δύσκολα ζητήματα. Ενα τέτοιο είναι το μεταναστευτικό, το οποίο είχε ορίσει ως προτεραιότητα από το 2009. Ομως ο νόμος που ψηφίστηκε εν συνεχεία από τη Βουλή «βούλιαξε» στις διαφωνίες της Γερουσίας, χωρίς να βρεθεί συμβιβαστική λύση. «Θα σας εκθέσω αυτά που μπορώ να κάνω χρησιμοποιώντας τις προεδρικές εξουσίες, ενώ συνεχίζω να ενθαρρύνω το Κογκρέσο να προχωρήσει στην ψήφιση συνολικής νομοθεσίας», είπε χθες ο Ομπάμα.

Σχετικά δημοσιεύματα σε αμερικανικά ΜΜΕ:

Obama goes big on immigration (New Yorker)

Obama: Υοu can come out of the shadows

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)