to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:46 | 05.04.2016

Κοινωνία

Υπατη Αρμοστεία: Καταγγέλλει πως 13 πρόσφυγες απελάθηκαν χωρίς να έχουν την ευκαιρία να ζητήσουν άσυλο

Μερικοί από τους πρώτους ανθρώπους που απελάθηκαν από τη Χίο κατ' εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, τη Δευτέρα 4/4, μπορεί να μην είχαν την ευκαιρία να ζητήσουν άσυλο, σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες - Διαψεύδουν την καταγγελία αστυνομικές πηγές της Χίου ενώ διερευνάται εξονυχιστικά το ζήτημα όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές


(φωτ.: Χίος, 4/4/2016)

Όπως αναφέρει ο Γκάρντιαν, «η αστυνομία "ξέχασε" να επεξεργαστεί τις αιτήσεις ασύλου 13 από τους 202 αιτούντες άσυλο που στάλθηκαν πίσω στην Τουρκία τη Δευτέρα, την πρώτη μέρα εφαρμογής της συμφωνίας, σύμφωνα με τον Βίνσεν Κοστέλ, διευθυντή του ευρωπαϊκού γραφείου της Υπ. Αρμοστείας. 

Αν αποδειχθεί το παραπάνω, τότε υποσκάπτεται σοβαρά το επιχείρημα της ΕΕ ότι η συμφωνία για τις απελάσεις, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιστροφή σχεδόν όλων των αιτούντων άσυλο που έφτασαν στην Ελλάδα μετά τις 20 Μαρτίου, είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο. Η ΕΕ είχε στο παρελθόν διαβεβαιώσει ότι "οι υποθέσεις εκείνων που αιτούνται άσυλο στην Ελλάδα θα ερευνώνται μία-μία" και πως "δεν θα υπάρξουν κρυφές ή "αυτόματες επιστροφές" αιτούντων άσυλο» (“there will be no blanket and no automatic returns of asylum seekers”).

Σύμφωνα με τον Κοστέλ,  πρόκειται για 13 Αφγανούς και Κονγκολέζους που είχαν φτάσει στη Χίο μετά τις 20/3.

Ο Κοστέλ είπε στον Γκάρντιαν πως «για 4 μέρες μετά τις 20/3, η ελληνική αστυνομία δεν είχε καταγράψει καμιά πρόθεση αίτησης ασύλου, καθώς δεν ήταν προετοιμασμένη ή εξοπλισμένη γι' αυτή τη διαδικασία, οπότε αρχίσαμε να δίνουμε χαρτιά με σχετικές φόρμες στους ανθρώπους που είχαν δηλώσει την πρόθεσή τους να ζητήσουν άσυλο. Η αστυνομία παρέλαβε τους περισσότερους από ανθρώπους που είχαν τέτοιες φόρμες και.... ξέχασε κάποιους απ' ό,τι φαίνεται. Πρόκειται για λάθος αν όχι οτιδήποτε άλλο, ελπίζω»

Από την αστυνομία της Χίου, γράφει πάντα ο Γκάρντιαν, μέλος της απάντησε  πως κανείς από τους 66 απελαθέντες δεν ήθελε να υποβάλλει αίτηση ασύλου. Την ίδια στιγμή, κυβερνητικές πηγές, επισημαίνοντας την ιδιαίτερη μέριμνα της Ελλάδας ώστε κανένας άνθρωπος που θέλει να καταθέσει αίτηση ασύλου να μην μεταφέρεται στην Τουρκία, αναφέρουν ότι διεξάγεται έλεγχος σε βάθος για την καταγγελία της Ύπατης Αρμοστείας.

Νέες επαναπροωθήσεις την Τετάρτη

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η Τουρκία πρόκειται να προχωρήσει αύριο Τετάρτη στην επανεισδοχή άλλων 200 μεταναστών που θα επαναπροωθηθούν από την Ελλάδα στο πλαίσιο της αμφιλεγόμενης συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Άγκυρα, δήλωσε σήμερα Τούρκος αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο. Οι μετανάστες θα μεταφερθούν από τη Λέσβο στην πόλη Δικελί αύριο το πρωί, διευκρίνισε αξιωματούχος στο γραφείο του κυβερνήτη της επαρχίας της Σμύρνης - αναλυτικά στη συνεχή ενημέρωση (17.35)

 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)