to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:21 | 04.03.2017

Οικονομία

Υπάρχουν ελπίδες για την επαναλειτουργία της Hellenic Steel;

Συγκρατημένη μεν, αλλά μετά από πολύ καιρό αισιοδοξία επικρατεί στους κόλπους των εργαζομένων της Hellenic Steel, οι οποίοι αναμένουν τα σχέδια των τριών υποψηφίων επενδυτών που κατέθεσαν προσφορά για την εξαγορά του συνόλου των πάγιων περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας


Γράφει στο «Κόκκινο» η Ευγενία Χατζηγεωργίου:

Εντός της επόμενης εβδομάδας -κατά πάσα πιθανότητα- πρόκειται να ανοιχθούν οι φάκελοι με τις προσφορές που κατέθεσαν τρεις υποψήφιοι επενδυτές οι οποίοι εκδήλωσαν το αγοραστικό τους ενδιαφέρον για τα πάγια περιουσιακά στοιχεία της Hellenic Steel, στο πλαίσιο διεθνούς διαγωνισμού που διενεργήθηκε. Εκτός όμως από την ταυτότητα του κάθε υποψήφιου επενδυτή, και το ύψος του τιμήματος που προσφέρει, αυτό που έχει σημασία -και αποτελεί και θέση των εργαζομένων της Hellenic Steel- είναι ποια είναι τα σχέδια του. Στην κατεύθυνση αυτή, οι εργαζόμενοι θεωρούν πως θα πρέπει να υπάρξει ένα εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να γίνουν γνωστές οι επιδιώξεις και οι προθέσεις του κάθε ενδιαφερομένου.

“Εάν είναι ένας ενδιαφερόμενος που θέλει να πάρει μία εταιρία και να μην την λειτουργήσει, εμείς δεν θέλουμε κάποιον τέτοιον, όσο υψηλό κι αν είναι το τίμημα το οποίο μπορεί να δώσει”, σημειώνει μιλώντας στο Κόκκινο ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της Hellenic Steel, Παναγιώτης Χατζάκος, προσθέτοντας πως “Εμείς θέλουμε έναν ενδιαφερόμενο ο οποίος θα λειτουργήσει και θα αξιοποιήσει παραγωγικά την Hellenic Steel”. “Δεν ενδιαφέρει εμένα ή τους εργαζόμενους αν θα πάρει η ILVA 10, 20, 30 ή 40 εκατομμύρια ευρώ”, αλλά, όπως προσθέτει, “το αύριο των εργαζομένων εδώ, η παραγωγική βάση αυτής της χώρας”. Άλλωστε, “το εργοστάσιο αποτέλεσε για χρόνια έναν πυλώνα παραγωγικής διαδικασίας για την βόρεια Ελλάδα και ως τέτοιο θέλω να το δω και με τον νέο ενδιαφερόμενο ο οποίος θα εμφανιστεί στον ορίζοντα και όχι ως ένα εργοστάσιο το οποίο θα το πάρει και θα παραμείνει κουφάρι”, τονίζει.

Ελπίδα των εργαζομένων όλο το προηγούμενο διάστημα αποτέλεσε η επαναλειτουργία του εργοστασίου και η προστασία  αυτής της παραγωγικής μονάδας. Αυτός ήταν και ο σκοπός όλων των ενεργειών τους, διότι όπως σημειώνει ο Π. Χατζάκος, “έχει θετικά πρόσημα και για την πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά και για την χώρα”. Ερωτηθείς δε αν στην παρούσα φάση ο συγκεκριμένος διαγωνισμός ήταν η καλύτερη επιλογή σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα ενδεχόμενα για το μέλλον της Hellenic Steel, εκφράζει την άποψη πως “εάν ευοδώσει αυτή η προσπάθεια και πραγματικά υπάρχει επενδυτής ο οποίος ενδιαφέρεται για τη λειτουργία της μονάδας, θεωρώ ότι είναι η πιο ευτυχής κατάληξη”. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως όποιο ενδιαφέρον είχε εκδηλωθεί παλιότερα από υποψήφιους επενδυτές, δεν τελεσφόρησε. Και επιπλέον, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις εργοστασίων που αν και παρέμεινε κλειστό για πάνω από 2 χρόνια- ξανάνοιξε και συνέχισε την λειτουργία του.

Πλέον κρίσιμη θεωρείται η στάση που θα κρατήσει η ιταλική μητρική ILVA, η οποία είναι η βασικός μέτοχος με 77,12% της Hellenic Steel, με δεδομένο πλέον ότι έχουν κατατεθεί επισήμως προσφορές από τρεις υποψηφίους. Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι προσδοκούν, όπως σημειώνει ο Π. Χατζάκος πως “η ILVA θα αξιοποιήσει την καλύτερη, πως δεν θα υπάρχει πρόβλημα σε αυτή τη διαδικασία και μετά από ό,τι έχει γίνει μέχρι και σήμερα θα απελευθερώσει την πώληση των παγίων στοιχείων σε κάποιον επενδυτή”, αναφέροντας παράλληλα πως το ίδιο γίνεται με το group ILVA και στην Ιταλία, αλλά και στην Τυνησία και τη Γαλλία.

Κλείνοντας να αναφερθεί πως από τους 240 περίπου εργαζομένους που είχε η Hellenic Steel, πλέον ο αριθμός των εργαζομένων ανέρχεται σε 32 και απασχολούνται στην φύλαξη, την καθαριότητα και σε ορισμένες τεχνολογικές κατασκευές που πρέπει να γίνουν για να μπορεί το εργοστάσιο να είναι “ετοιμοπόλεμο”. Σύμφωνα με τον Π. Χατζάκο, η κατάσταση του εργοστασίου χαρακτηρίζεται πολύ καλή, ενώ όπως εκτιμά ο ίδιος, στο θετικό σενάριο που ο αγοραστής που θα αναδειχθεί από τον διαγωνισμό αποφασίσει την επαναλειτουργία του εργοστασίου, είναι εφικτό να υπάρξει ξανά παραγωγή προϊόντος σε διάστημα 2-4 μηνών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)