to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Δεν το γνωρίζω. Γνωρίζω όμως ότι υπάρχει στον πλανήτη Γη και ότι σ’ αυτόν τον πλανήτη υπάρχουν κυρίαρχοι που διαφεντεύουν τη ζωή και το θάνατο της τεράστιας πλειοψηφίας των ανθρώπων.


Διαβάζω ότι ο «οραματιστής δισεκατομμυριούχος» κύριος Έλον Μασκ, σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, σχεδιάζει τον αποικισμό του πλανήτη Άρη. Και μάλιστα η αρχή προγραμματίζεται λίαν συντόμως, για το 2022, χωρίς καμιά σοβαρή προεργασία. Το διαστημόπλοιο που σχεδιάζει η εταιρεία του Μασκ θα έχει χωρητικότητα 100 θέσεων. Κατά τον Μασκ, το εισιτήριο μεταφοράς στον Άρη θα κοστίζει περίπου 200.000 (!) δολάρια, αλλά «σταδιακά μπορεί να πέσει στο μισό», και ακόμα πιο σταδιακά, θα πέσει σε τέτοιο επίπεδο που «ο καθένας να μπορεί να πάει, αν το θέλει». Όπως ανέφερε ο Μασκ, μιλώντας στο συνέδριο του Διεθνούς Αστροναυτικού Κογκρέσου στο Μεξικό, το όραμά του είναι «σε 100 χρόνια» έως ένα εκατομμύριο άνθρωποι να μπορούν να ζουν σε αυτή την αποικία. 

Δεν γνωρίζω αν όλα αυτά δεν είναι παρά μέρος της επικοινωνιακής πολιτικής ενός μεγιστάνα. Στην εποχή του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού υπάρχει η ανάγκη ύπαρξης και εξύμνησης από τα ΜΜΕ των «ηρώων οραματιστών δισεκατομμυριούχων». 

Το πιο ενδιαφέρον είναι άλλο. 

Το όραμα του Μασκ δεν είναι αναίμακτο. Το αντίθετο μάλιστα, ο ίδιος ευθαρσώς φροντίζει να υπογραμμίζει:

«Ο κίνδυνος θανάτου θα είναι υψηλός. Δεν μπορούμε να το αποφύγουμε αυτό. Βασικά, είσαι προετοιμασμένος να πεθάνεις και αν δεν έχεις πρόβλημα με αυτό, τότε είσαι υποψήφιος να κάνεις το ταξίδι». 

Ιδού λοιπόν η πεμπτουσία της λογικής ενός οραματιστή δισεκατομμυριούχου: 

Αυτός (ο ένας και μοναδικός) βάζει τα λεφτά από τη μια μεριά, στην άλλη μεριά, οι άλλοι (οι πολλοί, το «ένα εκατομμύριο άνθρωποι») βάζουν την ίδια τους τη ζωή. Η ζυγαριά ισορρόπησε.  

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)