to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:32 | 04.07.2013

Κοινωνία

Υπάλληλοι ΟΕΚ: Να ξαναρχίσουν άμεσα τα προγράμματα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας

Την άμεση επανέναρξη των προγραμμάτων του τ. Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας ζητά ο Σύλλογος Υπαλλήλων του ΟΕΚ, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης χωρίς στεγαστική πολιτική.


Διαβάστε το δελτίο τύπου του Συλλόγου Υπαλλήλων Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας:  

Συνεχίζουμε να αποτελούμε πυρήνα αγωνιστικής διεκδίκησης για τη δημιουργία ανεξάρτητου φορέα στεγαστικής πολιτικής στη χώρα. Δε δεχόμαστε, αντίθετα στις στείρες εκλογικεύσεις της πολιτικής ηγεσίας, ότι το δικαίωμα στη στεγαστική παροχή, δικαίωμα θεμελιωμένο από τη χρόνια εισφορά των δικαιούχων του τ. ΟΕΚ, αλλά και συνταγματικά κατοχυρωμένο, μπορεί απλά να καταργηθεί. Η σπουδαιότητα της στεγαστικής πολιτικής προστάζει ανεξάρτητο φορέα και δομές κοινωνικής κατοικίας. Η Ελλάδα, από την κατάργηση του ΟΕΚ και την τυπική μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στον ΟΑΕΔ, παραμένει έως σήμερα η μοναδική χώρα σε ολόκληρη την Ευρώπη, χωρίς φορέα υλοποίησης στεγαστικής πολιτικής. Ζητάμε την άμεση επανέναρξη των προγραμμάτων του τ. ΟΕΚ αλλά και την ενίσχυσή τους με νέες δράσεις στον τομέα εξοικονόμησης ενέργειας, οι οποίες μπορούν να επιχορηγηθούν από τους προβλεπόμενους κοινοτικούς πόρους, που έως σήμερα δεν απορροφώνται.

Θεωρούμε αδιανόητο, με δεδομένη την τεχνογνωσία και την εμπειρία των υπαλλήλων του τ. ΟΕΚ  και την υποδομή του πανελλαδικά, να παραμένει ανενεργή η εφαρμογή της στεγαστικής συνδρομής που μπορεί άμεσα να προσφέρει στους εργαζόμενους, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της χώρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα 200 περίπου διαμερίσματα που έχουν αγοραστεί ή κατασκευαστεί από τον τ. ΟΕΚ ανά την Ελλάδα και είναι έτοιμα να διατεθούν. 

Με το πρόσφατο νομοσχέδιο η κυβέρνηση, αποφάσισε απλά να εντάξει γενικόλογα και αόριστα στους σκοπούς του ΟΑΕΔ τη ‘στεγαστική προστασία’, χωρίς καμία συγκεκριμένη αναφορά σε προγράμματα, παραπέμποντας σε μελλοντικές Υπουργικές Αποφάσεις,  γεγονός απολύτως ενδεικτικό της απόφασης για ισοπέδωση της στεγαστικής παροχής. Το μόνο που προέβλεψε ρητά είναι η συνέχιση της παρακράτησης της εισφοράς των εργαζομένων. Εν τούτοις, από την κατάργηση του ΟΕΚ και έως σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί, για την ακρίβεια δεν έχει καν μελετηθεί, ούτε ένα πρόγραμμα στεγαστικής συνδρομής.  

Τα νούμερα αποδεικνύουν ότι η επαναφορά των προγραμμάτων στεγαστικής πολιτικής αποτελεί στόχο εφικτό και υλοποιήσιμο. Περίπου 60 εκ. Ευρώ εισρέουν ετησίως, κατά μέσο όρο,  στους λογαριασμούς του τ. ΟΕΚ μόνο από την αποπληρωμή παλαιότερων παροχών, αλλά και η εισφορά των εργαζομένων εξακολουθεί να καταβάλλεται κανονικά. Για δράσεις στα πλαίσια της ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών, της εκμετάλλευσης των Α.Π.Ε αλλά και της αντιμετώπισης του προβλήματος των αστέγων (κοινωνική κατοικία), εξάλλου, προβλέπεται χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκούς πόρους. Επισημαίνουμε ότι το χρέος του ΙΚΑ προς τον ΟΕΚ ξεπερνά σήμερα τα 2,5 δις. Αυτό το χρέος πρέπει άμεσα να καταβληθεί και να διατεθεί στους σκοπούς της στεγαστικής πολιτικής. 

Εφιστούμε την προσοχή στην προστασία των αποθεματικών και της τεράστιας ακίνητης περιουσίας που διαθέτει ο τ. ΟΕΚ σε όλη τη χώρα. Τα αποθεματικά του τ. ΟΕΚ αποτελούν περιουσία των εργαζομένων, αποτέλεσμα της εισφοράς τους και είναι παράνομο να διατίθενται σε σκοπούς αλλότριους από αυτόν της στεγαστικής πολιτικής, στο όνομα της οποίας έως και σήμερα παρακρατείται. Απαιτούμε την προστασία του πόρου, με την εφαρμογή του Ν. 3863/10 (ΦΕΚ15Α’/15-7-10) που προβλέπει την άμεση καταβολή της εισφοράς των εργαζομένων, χωρίς μεσάζοντες. 

Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των δικαιούχων  του τ. ΟΕΚ και διεκδικούμε την επίλυση των εκκρεμοτήτων που τους ταλαιπωρούν και αφορούν στην ανταποδοτικότητα των εισφορών τους, στην άμεση έκδοση 15.000 οριστικών παραχωρητηρίων των κατοικιών τους, αλλά και στον απαράδεκτο και παράνομο αποκλεισμό τους από οποιαδήποτε δυνατότητα ρύθμισης των δανείων τους. Η στεγαστική συνδρομή αποτελεί δικαίωμα όλων των εργαζομένων που από το 1954 να καταβάλουν εισφορές  υπέρ ΟΕΚ. Ορισμένοι από αυτούς δεν έτυχαν ποτέ στεγαστικής συνδρομής έως σήμερα.

Διεκδικούμε τη στεγαστική πολιτική που έχουν ανάγκη και δικαιούνται οι εργαζόμενοι. Επιμένουμε ότι τα χαρτόκουτα των άστεγων στους δρόμους δεν αποτελούν στεγαστική προστασία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)