to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:10 | 08.03.2019

Κοινωνία

Υπ. Παιδείας στους Κοσμήτορες του ΕΑΠ: Εξακολουθούμε να αναμένουμε τις «μαχητικές» μεταρρυθμιστικές προτάσεις τους

«Υπενθυμίζουμε επίσης, ότι το ΥΠΠΕΘ ανέμενε και εξακολουθεί να αναμένει τις «μαχητικές» μεταρρυθμιστικές προτάσεις που ρητορικά υποσχόντουσαν επανειλημμένως και επί μακρόν. Την μάχη αυτή δεν την έδωσαν και διαφαίνεται ότι συνειδητά επέλεξαν να μην την δώσουν για να μη θιγούν κεκτημένα και τετελεσμένα» απαντά το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωση των Κοσμητόρων του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.


Με αφορμή την ανακοίνωση των Κοσμητόρων του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αναφέρει:

Με σημερινή τους ανακοίνωση οι Κοσμήτορες του ΕΑΠ σπεύδουν να συγχαρούν τους εαυτούς τους για μια νίκη που δεν κέρδισαν. Και δεν την κέρδισαν για τον απλό λόγο ότι εδώ και αρκετό καιρό σκιαμαχούσαν. Σκιαμαχούσαν θεωρώντας ότι οι προκλήσεις του μέλλοντος κερδίζονται με τα όπλα του παρελθόντος, ότι οι νέες ιδέες χειραγωγούνται από τα παλιά νοήματα, ότι τα παλιά προνόμια είναι τα νέα δικαιώματα.

Όταν θα σταματήσουν να αλληλοχειροκροτούνται, όταν θα περάσει η «αγωνιστική» έξαψη του συνδικαλισμού των Κοσμητόρων απέναντι στα υπόλοιπα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής, τότε θα πρέπει να επανέλθουν στο ακαδημαϊκό ύφος που αρμόζει στις ιδιότητές τους και να καταλάβουν ότι ο διάλογος στις δημοκρατικά θεσμισμένες κοινωνίες έχει στάδια, έχει κανόνες και ποτέ δεν έχει αδιέξοδα.

Επίσης, θα πρέπει να τους υπενθυμίσουμε ότι τόσο στη δημοκρατία όσο και στην ακαδημαϊκή πολιτεία οι ιδέες, όλες οι ιδέες, είναι ισόκυρες, ισότιμες και εξίσου άξιες συζήτησης και επεξεργασίας. Όσοι νομίζουν ότι οι κρατούσες ιδέες και τα ισχύοντα υποδείγματα είναι θέσφατα που δεν μπαίνουν στη συζήτηση και ότι η αμφισβήτησή τους πρέπει να καταγγέλλεται με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καλό θα ήταν να κάνουν μια παύση αναστοχασμού και περισυλλογής.

Υπενθυμίζουμε στους κκ Κοσμήτορες ότι η μαχητικότητα που απορρέει από την προάσπιση του status quo είναι μια κίβδηλη και ψευδεπίγραφη μαχητικότητα. Δεν είναι μαχητικότητα αλλά επιθετικότητα που συνδυάζει την συντήρηση με την αντίδραση. Υπενθυμίζουμε επίσης, ότι το ΥΠΠΕΘ ανέμενε και εξακολουθεί να αναμένει τις «μαχητικές» μεταρρυθμιστικές προτάσεις που ρητορικά υποσχόντουσαν επανειλημμένως και επί μακρόν. Την μάχη αυτή δεν την έδωσαν και διαφαίνεται ότι συνειδητά επέλεξαν να μην την δώσουν για να μη θιγούν κεκτημένα και τετελεσμένα.

Με τις χθεσινές ανακοινώσεις του ΥΠΠΕΘ για το μέλλον του ΕΑΠ, ο συνδικαλισμός των Κοσμητόρων χάνει με πάταγο τη μεγάλη και διαρκή μάχη των ιδεών. Οι πρωτοβουλίες του ΥΠΠΕΘ ανοίγουν μια εξαιρετικά δυναμική προοπτική για το ΕΑΠ εμπλουτίζοντας την αποστολή του με εντελώς νέα και σύγχρονα περιεχόμενα που απαντούν με τολμηρό τρόπο σε κοινωνικές ανάγκες αιχμής που έχουν καταγραφεί στην ανοικτή και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση:

Η ίδρυση Εθνικού Κέντρου Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών, τα νέα εξ αποστάσεως προγράμματα παιδαγωγικής επάρκειας, οι τριετούς ορίζοντα συμβάσεις για το Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό, η ενίσχυση της ερευνητικής φυσιογνωμίας του ΕΑΠ, η οριστική επίλυση του χρονίζοντος ζητήματος των εργασιακών σχέσεων του διοικητικού προσωπικού του ΕΑΠ, καθώς και η εκκίνηση της συζήτησης για την πρόσβαση των πτυχιούχων του ΕΑΠ στις βαθμίδες της εκπαίδευσης αποτελούν μια ενιαία και καινοτόμο δέσμη μέτρων που εξασφαλίζουν τον ρόλο και την παρουσία του ΕΑΠ με μακροπρόθεσμο τρόπο.

Οι προτάσεις αυτές, λογικά, έπρεπε να έχουν προέλθει από τους «επικεφαλής των ακαδημαϊκών μονάδων του ΕΑΠ», όπως άλλωστε αυτοπροσδιορίζονται. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν έγινε από τους «επικεφαλής». Ίσως θα πρέπει να ακούνε περισσότερο και να μιλάνε λιγότερο.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)