to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:14 | 12.01.2024

Διεθνή

Υεμένη: Τεράστιες διαδηλώσεις μετά τις αμερικανοβρετανικές επιθέσεις (βίντεο)

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι - οι διοργανωτές κάνουν λόγο για ένα εκατομμύριο - συγκεντρώθηκαν σε πόλεις της Υεμένης σήμερα για να καταδικάσουν τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα στη χώρα τους ως απάντηση στις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.


Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της Υεμένης ανταποκρίθηκαν σήμερα στο κάλεσμα των Χούθι να διαδηλώσουν στη Σαναά κατά των πληγμάτων που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία εναντίον των ανταρτών ως αντίποινα για τις επιθέσεις τους κατά του θαλάσσιου εμπορίου στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το πλήθος κατέκλυσε την πλατεία Σαμπίν, στην καρδιά της Σαναά, κρατώντας σημαίες της Υεμένης και της Παλαιστίνης και φωτογραφίες του αρχηγού των ανταρτών Αμπντελμαλέκ αλ Χούθι και του αρχηγού της Χεζμπολάχ του Λιβάνου Χασάν Νασράλα, οι οργανώσεις των οποίων στηρίζονται από το Ιράν.

«Θάνατος στην Αμερική, θάνατος στο Ισραήλ», φώναζαν οι διαδηλωτές, υποστηρικτές των ανταρτών που ελέγχουν την πρωτεύουσα Σαναά και περιοχές της Υεμένης.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία εξαπέλυσαν δεκάδες αεροπορικά πλήγματα εναντίον στρατιωτικών στόχων των Χούθι κατά τη διάρκεια της νύχτας, διευρύνοντας την περιφερειακή σύγκρουση που ξεκίνησε από τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

«Τα πλήγματά σας εναντίον της Υεμένης είναι τρομοκρατικά», δήλωσε ο Μοχάμεντ Άλι Αλ- Χούθι, μέλος του Ανώτατου Πολιτικού Συμβουλίου των Χούθι, απευθυνόμενος στις ΗΠΑ. «Οι ΗΠΑ είναι ο διάβολος».

(Σύμφωνα με μια μετάφραση στο Twitter, οι διαδηλωτές φωνάζουν ρυθμικά «Δεν μας νοιάζει (3 φορές)/ Κάντε έναν μεγάλο παγκόσμιο πόλεμο / Οι καρδιές μας λαχταρούν τα τουφέκια και τις μάχες / Μα το Θεό, μας απαγορεύται να ζούμε έτσι»).

Μετά την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, οι Χούθι άρχισαν να επιτίθενται σε πλοία και να εκτοξεύουν ντρόουν και πυραύλους προς το Ισραήλ, λέγοντας πως δεν θα σταματήσουν εωσότου μπει τέλος στις ισραηλινές επιχειρήσεις εναντίον του παλαιστινιακού θύλακα.

Οι Χούθι λένε πως θα στοχοθετούν όλα τα πλοία με κατεύθυνση το Ισραήλ και προειδοποίησαν τις διεθνείς ναυτιλιακές εταιρείες να μην χρησιμοποιούν τα ισραηλινά λιμάνια.

«Δεν επιτεθήκαμε στις ακτές της Αμερικής ούτε επεμβήκαμε σε αμερικανικά νησιά ούτε επιτεθήκαμε εναντίον τους. Οι επιθέσεις σας στη χώρα μας συνιστούν τρομοκρατία», είπε ο Αλ- Χούθι.

«Είναι τρομοκράτες και είναι απίστευτο το πώς λένε ψέματα στους πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο, όμως η αντίληψη του λαού της Υεμένης είναι μια διαφορετική αντίληψη. Πιστεύετε, εσείς πολίτες της Υεμένης, ότι η Αμερική υπερασπίζεται τον εαυτό της ή ασκεί τρομοκρατία;».

Η ιρακινή οργάνωση Χάρακατ αλ Νουτζάμπα, σύμμαχος επίσης του Ιράν, προειδοποίησε πως τα αμερικανικά συμφέροντα και οι χώρες που στηρίζουν τις ΗΠΑ δεν θα είναι ασφαλείς από εδώ και στο εξής.

Στη Σαναά, οι διαδηλωτές ποδοπάτησαν σημαίες του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Ορισμένοι από το πλήθος κράδαιναν τυφέκια AK-47, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος ξεκίνησε έπειτα από την άνευ προηγουμένου επίθεση της παλαιστινιακής Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος την 7η Οκτωβρίου, διαδηλώσεις συμπαράστασης στους Παλαιστίνιους της Γάζας πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή στη Σαναά.

Ωστόσο, η τελευταία αυτή κινητοποίηση είχε έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, καθώς ακολούθησε τα αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα εναντίον στόχων των Χούθι ως αντίποινα για τις επιθέσεις τους εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

(Στο βίντεο: Ο εκπρόσωπος των Χούθι αναφέρει πως σημειώθηκαν 73 πλήγματα σε περιοχές της Υεμένης από την επίθεση ΗΠΑ και Βρετανίας, λέγοντας πως «δεν θα μείνουν αναπάντητες»)

«Εάν η Αμερική και οι σύμμαχοί της αποφασίσουν να μας κηρύξουν ανοικτό πόλεμο, θα είμαστε έτοιμοι για αυτό και δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να νικήσουμε ή να πεθάνουμε ως μάρτυρες», είπε στο AFP ο Άμπντελ Άζιμ Αλί, ένας εκ των διαδηλωτών.

«Αναμένουμε την ημέρα όπου θα εμπλακούμε σε έναν πόλεμο με την Αμερική», ανέφερε ένας άλλος διαδηλωτής, ο Μοχάμεντ Χουσέιν.

Ενα εκατομμύριο συμμετείχαν

Σε μία ανακοίνωση εκ μέρους των διαδηλωτών, ένας εκ των διοργανωτών της κινητοποίησης έκανε λόγο για ένα εκατομμύριο συμμετέχοντες. Η «αμερικανοβρετανική επίθεση εναντίον της Υεμένης αποτελεί ένδειξη της στήριξης στη σιωνιστική οντότητα και μια απόπειρα να μας εμποδίσουν να στηρίξουμε την Παλαιστίνη», τονίζεται.

«Δίνουμε την ευλογία μας στην ιερή μάχη (για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης) και εξουσιοδοτούμε τον ηγέτη μας (Αμπντελμάλεκ αλ Χούθι) την εξουσία να την διεξάγει», συμπληρώνεται.

Σύμφωνα με ανταποκριτές του AFP, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε άλλες πόλεις που ελέγχουν οι Χούθι, όπως στη Χοντέιντα (δυτικά) και την Ίμπ (νότια).

Διαβάστε ακόμη:

Ποιοι είναι οι Χούθι;

Ποια είναι η ένοπλη οργάνωση της Υεμένης που βρίσκεται σε δεκαετή εμφύλιο πόλεμο και βρέθηκε στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος μετά τις επιθέσεις τους σε πλοία που πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα και έχουν σχέση με το Ισραήλ, σε ένδειξη αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό και διαμαρτυρίας για την παγκόσμια αδράνεια απέναντι στην ισραηλινή επίθεση στη Γάζα.

Τζ. Κόρμπιν: Απερίσκεπτη πράξη η επίθεση στην Υεμένη - Ρ. Τλάιμπ: Αντισυνταγματική η επέμβαση

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)