to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:51 | 10.11.2014

Διεθνή

#YaMeCanse - «Αρκετά, κουραστήκαμε»: Διαδηλώσεις οργής για τους 43 αγνοούμενους φοιτητές στο Μεξικό

Σύμφωνα με τις ομολογίες μελών συμμορίας, οι 43 φοιτητές είναι νεκροί, με τα σώματά τους πεταμένα και καμμένα σε σκουπιδότοπο. Συγκλονίζεται το Μεξικό από διαδηλώσεις ενάντια στη συνεργασία αστυνομίας - συμμοριών, υπό την ανοχή και απραξία της κυβέρνησης. Η απάντηση ya me cansa (φτάνει, κουράστηκα) του γεν. εισαγγελέα στον καταιγισμό ερωτήσεων, έγινε στα χείλη των διαδηλωτών το σύνθημα της συνολικής εναντίωσης στην πολιτική αυτού του «ναρκω-κράτους». Πυρπόλησαν την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου στην Πόλη του Μεξικού.


Ενημέρωση: Συγκρούσεις αστυνομίας - διαδηλωτών, για τους δολοφονημένους φοιτητές

 

Έντεκα αστυνομικοί τραυματίστηκαν σήμερα κοντά στο αεροδρόμιο του Ακαπούλκο, στο νότιο Μεξικό, σε συγκρούσεις με διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την εξαφάνιση και τη δολοφονία 43 φοιτητών.

Περίπου 300 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων γονείς και συγγενείς των νεαρών φοιτητών, επιχείρησαν να κάνουν πορεία μέχρι το αεροδρόμιο του τουριστικού θέρετρου, στην πολιτεία Γκερέρο, όμως τους απώθησαν ισχυρές δυνάμεις της ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Πολλοί διαδηλωτές, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες εναντίον των αστυνομικών. Δέκα αστυνομικοί τραυματίστηκαν από πέτρες και άλλος ένας από μια βόμβα μολότοφ, ανέφερε ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας Δημόσιας Ασφάλειας του Γκερέρο.

Πολλοί διαδηλωτές ήταν οπλισμένοι με ρόπαλα και ματσέτες. Η λεωφόρος που οδηγεί στο αεροδρόμιο ήταν αποκλεισμένη και στα δύο ρεύματα από τις 10.00 το πρωί ενώ ένας εκπρόσωπος των γονέων των φοιτητών, ο Φελίπε δε λα Κρους, προσπάθησε να ξεκινήσει διάλογο με τις δυνάμεις ασφαλείας. (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

-------------------------

Eκατοντάδες διαδηλωτές στην επαρχία Γκερέρο του Μεξικού επιτέθηκαν σε κυβερνητικά κτίρια και έκαψαν αυτοκίνητα στην πρωτεύουσα Τσιλπακίνγκο. Οι διαδηλωτές κατηγορούν την κυβέρνηση για την εμπλοκή της στη δολοφονία 43 φοιτητών στην πόλη Ιγκουάλα τον Σεπτέμβριο.

Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν μετά την αναφορά του γενικού εισαγγελέα ότι μέλη συμμοριών ομολόγησαν τις δολοφονίες, εκτελώντας εντολές της αστυνομίας.

Ο Τζέσους Μουρίγιο Καράμ είπε συγκεκριμένα πως τρία μέλη μιας συμμορίας ναρκωτικών υποστήριξαν πως οι φοιτητές τούς παραδόθηκαν από αστυνομικούς. Κάποιοι από τους φοιτητές ήταν ήδη ξέπνοοι, ενώ οι υπόλοιποι πυροβολήθηκαν και έπεσαν νεκροί. Όλα τα πτώματα κάηκαν.

Επί 14 ώρες έκαιγαν τους νεκρούς φοιτητές για να καλύψουν το έγκλημα

Rubbish dump where students are alleged to have been taken. 7 Nov 2014

Θεωρείται πως οι φοιτητές εκτελέστηκαν και κατόπιν κάηκαν σε αυτό το σημείο

Τα μέλη της συμμορίας διακίνησης ναρκωτικών Guerreros Unidos είχαν συλληφθεί πρόσφατα στη βάση υποψιών για σχέση με τη μαζική δολοφονία. Ο γενικός εισαγγελέας πρόσθεσε ότι θα είναι δύσκολο να αναγνωριστούν τα υπολείμματα των σωμάτων των φοιτητών και ότι οι αρχές θα εξακολουθήσουν να τους θεωρούν αγνοούμενους μέχρι τα τεστ DNA να επιβεβαιώσουν την ταυτότητά τους.

Ο Μουρίγιο έδειξε βιντεοσκοπημένες ομολογίες των υπόπτων,οι οποίοι λένε πως φόρτωσαν τους φοιτητές σε φορτηγά και τους μετέφεραν σε περιοχή της Κοκούλα, μιας πόλης κοντά στην Ιγκουάλα.

Δεκαπέντε από τους φοιτητές ήταν ήδη νεκροί όταν έφτασαν στο σημείο και οι υπόλοιποι εκτελέστηκαν επιτόπου με πυροβολισμούς , σύμφωνα με τους τρεις υπόπτους. Στη συνέχεια, τα σώματα των νεκρών κάηκαν με τη χρήση πετρελαίου, ελαστικών, ξύλων και πλαστικού, σε μια διαδικασία που κράτησε 14 ώρες τουλάχιστον.

 

Η υπόθεση έχει συγκλονίσει το Μεξικό. Οι διαδηλώσεις του Σαββάτου στο Τσιλπαντσίνγκο  αντανακλούν το συνολικό κλίμα, με εβδομάδες διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα, όπου οι διαδηλωτές υποστηρίζουν πως υπάρχει συνεργασία των αρχών με το οργανωμένο έγκλημα, υπό την κυβερνητική ανοχή και απραξία

Βίντεο από το AJ+, με διαδηλωτές να εξηγούν γιατί έχουν κατέβει στους δρόμους

Το Σάββατο το απόγευμα, η ειρηνική διαδήλωση στην Πόλη του Μεξικού κατέληξε στον εμπρησμό του Προεδρικού Μεγάρου από διαδηλωτές, οι οποίοι αφού χρησιμοποίησαν ένα μεταλλικό κιγκλίδωμα της αστυνομίας για να μπουν στο κτίριο, το πυρπόλησαν. 

«Φτάνει, κουράστηκα» (ya me cansa)

Την αγανάκτηση του κόσμου πυροδότησε και η στάση του γενικού εισαγγελέα της χώρας και η επιεικώς άστοχη δήλωση του για το θέμα, που έκανε σε διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Παρασκευή. Ρωτήθηκε πολλές φορές για την υπόθεση για να απαντήσει στο τέλος με μια δόση αγανάκτησης: «Φτάνει, κουράστηκα» (ya me cansa). Η φράση μεταδόθηκε αστραπιαία μέσω του Twitter και των άλλων μέσω κοινωνικής δικτύωσης και ήταν το βασικό σύνθημα κατά της κυβέρνησης στις κινητοποιήσεις της επόμενης ημέρας. 

Μέξικο Σϊτι: Από την πυρπόληση της πόρτας του Πρ. Μεγάρου

Είναι σαφές ότι οι αυτές δεν έχουν ικανοποιήσει τον κόσμο. Πολλοί πλέον χρησιμοποιούν στο Twiiter το hashtag "Ya me canse" (δηλαδή «Φτάνει, κουραστήκαμε») για να εκφράσουν την μεγάλη τους απογοήτευση με την πολιτική ηγεσία της χώρας, με μηνύματα που εκφράζουν θυμό για την διαφθορά των πολιτικών και των αστυνομικών, που τους υποχρεώνουν να ζουν σε μια χώρα όπου κυριαρχεί η βία των συμμοριών ναρκωτικών και όπου 100.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους την τελευταία επταετία από τα καρτέλ. Μετά την εξαφάνιση των σπουδαστών τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση έχει εμφανιστεί αδύναμη να αντιδράσει και να εξηγήσει τι ακριβώς συνέβη.    

Protests in Mexico City's main square 8 November 2014

Από διαδήλωση στο Μέξικο Σίτι

Σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα, φαίνεται ότι οι αστυνομικοί διατάχθηκαν να σταματήσουν το λεωφορείο που μετέφερε τους 43 εφήβους, οι οποίοι είχαν πάει στην πόλη Ιγκουάλα για να ζητήσουν οικονομική ενίσχυση. Την διαταγή λέγεται ότι έδωσε ο Δήμαρχος Χοζέ Λουίς Αμπάρκα και η σύζυγος του- που κρατούνται τώρα από την αστυνομία- επειδή φοβήθηκαν ότι η άφιξη των σπουδαστών θα διαταράξει μια δεξίωση που διοργάνωναν. Ετσι οι αστυνομικοί πυροβόλησαν κατά των σπουδαστών, σκοτώνοντας έξι άτομα, ενώ λέγεται ότι στη συνέχεια παρέδωσαν τα 43 παιδιά που κρατούσαν στην τοπική συμμορία...  

Πηγές: Efsyn.gr, ΒΒC   

tags: Μεξικό

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)