to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:10 | 14.11.2012

Κοινωνία

Ξεπερνούν τους 1.500 οι άποροι λόγω κρίσης στο νομό Ηλείας

Στο έσχατο σημείο της ένδειας έχουν φτάσει χιλιάδες οικογένειες Ηλείων, στα χρόνια των μνημονίων, λόγω των απολύσεων και της αδυναμίας εξασφάλισης έστω των αναγκαίων μεροκάματων ώστε να ζήσουν στοιχειωδώς τα μέλη των οικογενειών τους. Και όχι μόνον αυτό, αλλά δεν επαρκούν ούτε καν για την ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη!



Οικογενειάρχες οι περισσότεροι που ως δυο χρόνια πριν διαβιούσαν αξιοπρεπώς, σήμερα χτυπούν την πόρτα της Πρόνοιας για να εξασφαλίσουν το βιβλιάριο απορίας, που θα επιτρέψει στους ίδιους και τα μέλη των οικογενειών τους να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας !

Μια επίσκεψη και μόνον στον τέταρτο όροφο του Διοικητηρίου, εκεί όπου στεγάζονται τα γραφεία της Υπηρεσίας Πρόνοιας, σε ώρες  εργάσιμες, θα πείσει και τον καθένα, το πρωτόγνωρο των συνθηκών στις οποίες καλούμεθα να ανταπεξέλθουμε σήμερα.
Χθες μάλιστα οι τέσσερις όλοι –όλοι υπάλληλοι της υπηρεσίας  Πρόνοιας  του Δήμου Πύργου ( που εξυπηρετεί όλο το νομό ) μας αποκάλυψαν ότι  τους τελείωσαν ακόμα και τα βιβλιάρια που  διαθέτουν και θα πρέπει να προμηθευτούν νέα ! 

Πάνω από δέκα άτομα σε ημερήσια βάση, επισκέπτονται την υπηρεσία, όχι  για  επιδόματα μόνον όπως συνέβαινε κατά το παρελθόν, αλλά για να αιτηθούν βιβλιάρια απορίας ! 
Με τους ρυθμούς αυτούς εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του έτους, οι εξυπηρετούμενοι με βιβλιάρια απορίας συμπολίτες μας, θα έχουν ξεπεράσει τους 1500! 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωτοφανής για την Ηλεία αριθμός «απόρων», αφορά μόνο σε πολίτες των πέντε εκ των επτά Δήμων του Νομού, δεδομένου ότι ο  Δήμος Ηλιδας, όπως και ο Δήμος  Αρχαίας Ολυμπίας, έχουν λειτουργήσει ήδη αυτόνομες υπηρεσίες Πρόνοιας . 
Σημειώνεται ότι Βιβλιάριο Απορίας, αιτούνται όλοι οι ανασφάλιστοι πολίτες με χαμηλά εισοδήματα. 

Σήμερα μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται έμποροι και επαγγελματίες που έχουν οφειλές στα ασφαλιστικά τους ταμεία και ως εκ τούτου δεν τους χορηγούν βιβλιάρια υγείας, με αποτέλεσμα ούτε τα εμβόλια των παιδιών τους να μην μπορούν να καλύψουν και πάρα πολλοί τεχνίτες οικοδομής. Πρόκειται για τον κλάδο που έχει πληγεί όσο κανένας άλλος από την κρίση.  

Δεκάδες ειδικότητες οικοδόμων, που μέχρι πρόσφατα δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα, λόγω του ότι η οικοδομή έχει «πεθάνει» βιώνουν μια παρατεταμένη ανεργία. Τα μεροκάματα σπανίζουν, και αν γίνονται δεν είναι τόσα στον αριθμό που να τους επιτρέπουν τη θεώρηση βιβλιαρίων υγείας από το ΙΚΑ.



Πηγή: ilialive

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)