to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:31 | 13.11.2017

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

Ξενάγηση των σχημάτων ριζοσπαστικής αριστεράς Bloco στο μουσείο του ΕΑΤ - ΕΣΑ

Ενόψει της 44ης επετείου της εξέγερση του Πολυτεχνείου, τα σχήματα BLOCO Αθήνας, οργανώνουν ξενάγηση & συζήτηση με τον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων & Εξορισθέντων Αντιστασιακών στο μουσείου ΕΑΤ-ΕΣΑ, την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου στη 13:00


Δύο λόγια για το Μουσείο Αντιδικτατορικής Δημοκρατικής Αντίστασης:
Το Μουσείο Αντιδικτατορικής Δημοκρατικής Αντίστασης, στεγάζεται σε ένα από τα (4) τέσσερα λιθόκτιστα κτήρια του πρώην στρατοπέδου Ε.Α.Τ.-Ε.Σ.Α., στο Πάρκο Ελευθερίας στην Αθήνα, τα οποία μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο, έχουν χαρακτηριστεί ως Ιστορικά διατηρητέα μνημεία.Τα κτήρια του πρώην στρατοπέδου Ε.Α.Τ.-Ε.Σ.Α. έχουν παραχωρηθεί, ως προς την χρήση, στον Σ.Φ.Ε.Α. 1967-1974.
 
Από το ΕΑΤ-ΕΣΑ «πέρασαν» χιλιάδες αγωνιστές, που αφού βασανίστηκαν βάναυσα και ανακρίθηκαν, παραπέμφθηκαν σε στρατοδικείο και από εκεί στις φυλακές ή τις εξορίες. Από το ΕΑΤ-ΕΣΑ «πέρασαν» επώνυμοι και ανώνυμοι αγωνιστές, στρατιωτικοί και πολίτες, άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας και επαγγέλματος.
 
Το κτήριο που έχει παραχωρηθεί στο Σ.Φ.Ε.Α. 1967-1974, χρησιμοποιείται ως Γραφείο του Συνδέσμου και ως Μουσείο της Αντιδικτατορικής Δημοκρατικής Αντίστασης.
 
Το Μουσείο Αντιδικτατορικής Δημοκρατικής Αντίστασης αποτελείται κατ’ αρχάς από το ίδιο το κτήριο στο οποίο στεγάζεται και του οποίου οι χώροι κατά τη διάρκεια της δικτατορίας χρησιμοποιήθηκαν από το δικτατορικό καθεστώς ως χώροι κράτησης, ανάκρισης και βασανισμού πολιτικών αντιδικτατορικών αγωνιστών, πολιτών και στρατιωτικών, κάθε ηλικίας, φύλλου και επαγγέλματος.
 
Στο κτήριο αυτό υπάρχουν τα κρατητήρια, οι χώροι ανάκρισης και βασανιστηρίων, που υποβάλλονταν οι προσαγόμενοι εκεί αγωνιστές, διατηρημένα όπως ήταν τότε.
 
Στο Μουσείο Αντιδικτατορικής Αντίστασης εκτίθενται σε προθήκες και άλλες λιτές κατασκευές, διάφορα ντοκουμέντα της εποχής εκείνης και προσωπικά αντικείμενα αγωνιστών.
Εκτίθεται η Συλλογή φωτογραφικών ντοκουμέντων της περιόδου 1967-1974, που είχε δημιουργηθεί αμέσως μετά την μεταπολίτευση από την Π.Ε.Μ.Ε. (Προοδευτική Ένωση Μητέρων Ελλάδος) και η οποία εκτίθεται κάθε χρόνο στο Πολυτεχνείο στη διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων εορτασμού της Εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973.
 
Εκτίθεται η Συλλογή φωτογραφικών ντοκουμέντων της περιόδου 1967-1974, που είχε δημιουργηθεί αμέσως μετά την μεταπολίτευση από την Π.Ε.Μ.Ε. (Προοδευτική Ένωση Μητέρων Ελλάδος) και η οποία εκτίθεται κάθε χρόνο στο Πολυτεχνείο στη διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων εορτασμού της Εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973.
 
Εκτίθενται λίστες με ονόματα πολιτικών κρατουμένων, από διάφορες φυλακές και τόπους εξορίας.
 
Εκτίθενται φωτογραφίες φυλακών και τόπων εξορίας των πολιτικών κρατουμένων, εξόριστων, εκτοπισμένων, φωτογραφίες αντιστασιακών, σε φυλακές, εξορίες, στρατοδικεία, κ.λ.π., φύλλα εφημερίδων της εποχής εκείνης που κυκλοφορούσαν νόμιμα αλλά και φύλλα εφημερίδων που κυκλοφορούσαν παράνομα όπως και μπροσούρες, ανακοινώσεις, υπομνήματα, τρυκ, γελοιογραφίες, που εξέδιδαν πολιτικά κόμματα και αντιδικτατορικές οργανώσεις.
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)