to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:13 | 09.10.2023

Διεθνή

Ινδία: 74 νεκροί και 101 αγνούμενοι μετά την υπερχείλιση λίμνης στα Ιμαλάια

Τους 74 έφτασαν οι νεκροί από τις ξαφνικές πλημμύρες που έπληξαν το κρατίδιο Σικίμ της Ινδίας μετά την υπερχείλιση παγετώδους λίμνης στα Ιμαλάια πριν 3 μέρες, ενώ 101 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.


Έπειτα από ημέρες καταρρακτωδών βροχών στο βορειοανατολικό κρατίδιο της Ινδίας η λίμνη Λόνακ υπερχείλισε προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές σε χωριά και την πόλη Ράνγκπο, περίπου 50 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Γκανγκτόκ.

Ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Σικίμ, ο Βιτζάι Μπουσάν Παθάκ, δήλωσε στο Reuters ότι οι διασώστες εντόπισαν 25 πτώματα στο κρατίδιο, ενώ τα πτώματα οκτώ στρατιωτικών που είχαν παρασυρθεί από τα νερά βρέθηκαν στο γειτονικό κρατίδιο της Δυτικής Βεγγάλης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, 101 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, μεταξύ των οποίων 14 μέλη του στρατού.

Ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει το Σικίμ με τη Δυτική Βεγγάλη κατέρρευσε και η πόλη Γκανγκτόκ αποκόπηκε πλήρως. Τουλάχιστον οκτώ μεγάλες γέφυρες κατέρρευσαν στον ποταμό Τίστα. Οι καταστροφές αυτές καθώς και τα προβλήματα στις επικοινωνίες αλλά και οι άσχημες καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν το έργο της αναζήτησης των αγνοούμενων.

Ο Παρβίν Σάρμα, αξιωματούχος της πόλη Τζαλπαϊγκούρι στη Δυτική Βεγγάλη, δήλωσε ότι στην περιοχή εντοπίστηκαν 41 πτώματα.

Το Σικίμ, ένα κρατίδιο η πλειονότητα των κατοίκων του οποίου είναι βουδιστές, βρίσκεται σε ορεινή περιοχή μεταξύ του Νεπάλ, του Μπουτάν και της Κίνας. Τις πέντε πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου στο κρατίδιο έπεσαν 101 χιλιοστά βροχής, όγκος πενταπλάσιος από τον συνηθισμένο.

Τον Οκτώβριο του 1968 εκτιμάται ότι 1.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Σικίμ λόγω των πλημμυρών.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι περίπου 2.000 τουρίστες που εγκλωβίστηκαν σε απομονωμένες περιοχές του Σικίμ είναι ασφαλείς και οι τοπικές αρχές και ο στρατός τους έχουν προσφέρει τρόφιμα και μέσα για να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς

  Η καταστροφή, η οποία πλήττει 22.000 ανθρώπους που ζουν στην περιοχή, σύμφωνα με τις αρχές, είναι η πιο πρόσφατη σε μια σειρά ακραίων καιρικών φαινομένων στα όρη της νότιας Ασίας που αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή.

«Επιχειρήσεις έρευνας διεξάγονται κάτω από συνθήκες αδιάκοπων βροχοπτώσεων, ταχείας ροής των υδάτων στον ποταμό Τεέστα, ενώ δρόμοι και γέφυρες έχουν παρασυρθεί από τα νερά σε πολλά σημεία», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας μέσω της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης X.

Τεράστια ποσότητα βροχής έπεσε χθες, Τετάρτη, σε σύντομο χρονικό διάστημα στη λίμνη Λόνακ, που βρίσκεται στους πρόποδες ενός παγετώνα, προκαλώντας αστραπιαίες πλημμύρες στην κοιλάδα του ποταμού Τεέστα, περίπου 150 χιλιόμετρα βόρεια της Γκανγκτόκ, της πρωτεύουσας του κρατιδίου Σικίμ, κοντά στα σύνορα με την Κίνα και το Νεπάλ.

Η υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών του κρατιδίου ανακοίνωσε πως νωρίς σήμερα το πρωί 26 άνθρωποι είναι τραυματίες ενώ αγνοείται η τύχη 102. Ένδεκα γέφυρες έχουν παρασυρθεί από τα νερά -14 σύμφωνα με τις αρχές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Οι πλημμύρες έσπειραν την καταστροφή σε τέσσερις περιφέρειες του κρατιδίου, παρασύροντας ανθρώπους, δρόμους και γέφυρες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του στρατού.

Σε βίντεο του πρακτορείου ειδήσεων ANI εικονίζονται πλημμυρισμένες περιοχές κατοικιών όπου σπίτια έχουν καταρρεύσει και οχήματα έχουν καλυφθεί από το νερό, ενώ στρατιωτικές βάσεις και άλλες εγκαταστάσεις έχουν υποστεί ζημιές.

Η λίμνη Λόνακ συρρικνώθηκε ξαφνικά κατά τα δύο τρίτα, καθώς έχασε μια υδάτινη επιφάνεια περίπου 1.050 στρεμμάτων, σύμφωνα με δορυφορικές φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν από τον Ινδικό Οργανισμό Διαστημικής Έρευνας.

Η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε για κατολισθήσεις και προβλήματα στις πτήσεις καθώς περισσότερες βροχοπτώσεις αναμένονται τις δύο επόμενες μέρες σε τμήματα του Σικίμ και γειτονικών κρατιδίων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)