to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:53 | 23.10.2013

Κοινωνία

«Xαρτοβασίλειο» παραστατικών αξίας εκατομμυρίων ευρώ...

Μόλις μπει κανείς στο κτήριο του ΕΟΠΥΥ στον Πειραιά… από την ατμόσφαιρα αντιλαμβάνεται ότι κάτι τρέχει εκεί… Στον 5ο όροφο μιας πολυκατοικίας την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου, στοιβάζονται άνθρωποι, γραφεία, ντουλάπες, καθώς και χαρτοκιβώτια και σακούλες γεμάτες παραστατικά αποδείξεων προς εξόφληση για εξετάσεις, είτε μέσα στα γραφεία είτε στους διαδρόμους.


Ανάμεσά τους προσπαθούν να δουλέψουν σκληρά εργαζόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι (ξέρετε, αυτοί που διασύρονται καθημερινά από ορισμένα media και ορισμένους πολιτικούς της συγκυβέρνησης ως τεμπέληδες και επίορκοι), προκειμένου να εξυπηρετήσουν ανήμπορους συνήθως συνταξιούχους, οι οποίοι με τις νέες διαδικασίες της μνημονιακής Ελλάδας έχουν χάσει στην κυριολεξία τον μπούσουλα και ψάχνονται πώς θα πάρουν μερικές πενταροδεκάρες από τα λεφτά που πλήρωσαν για να κάνουν κάποιες εξετάσεις ή για να αγοράσουν κάποια φάρμακα…

Αυτοψία

Το «Ποντίκι»… τρύπωσε στα γραφεία της Δημόσιας Υπηρεσίας και διαπίστωσε το «χάος» με τα ίδια του τα μάτια. Κούτες με χαρτιά, χρήσιμα και απαραίτητα για τους ασφαλισμένους, είτε αυτά είναι καταθέσεις αποδείξεων από εξετάσεις γιατρών είτε αιτήματα είτε πληρωμές φαρμακείων είτε παραστατικά διαγνωστικών κέντρων από εξετάσεις που έχουν γίνει και πρέπει να πληρωθούν…

Αφορούν λοιπόν δαπάνες του ΕΟΠΥΥ (ύψους μπορεί και μερικών εκατομμυρίων ευρώ) οι οποίες είτε έχουν εκκαθαριστεί και περιμένουν να βρεθούν λεφτά για να πληρωθούν είτε θα μείνουν στοιβαγμένες μέχρι να έλθει η σειρά τους να εκκαθαριστούν και στη συνέχεια και αυτές να πληρωθούν…

Οι περισσότερες βεβαίως – μια και οι σακούλες έχουν συνεχή ροή προς τον ΕΟΠΥΥ, αλλά πολύ αργή εκροή… – είναι άγνωστο πότε θα πληρωθούν, για να μην αποδεχθούμε την άποψη ορισμένων πιο «πονηρών» που λένε ότι εκεί θα μείνουν… στοιβαγμένες, μέχρι να οριστικοποιηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα της οικονομίας μας!!!

Οι εργαζόμενοι

Αν μείνεις στην ουρά ή στον διάδρομο να εξυπηρετηθείς, βλέπεις στους λίγους εργαζόμενους που υπάρχουν μια διάθεση για να εξυπηρετήσουν, είτε απαντώντας στα τηλέφωνα είτε εξηγώντας τι ακριβώς συμβαίνει σε κάποιον συνταξιούχο… Είναι φανερό ότι οι ελλείψεις σε προσωπικό και σε υποδομή είναι μεγάλες και το κτήριο απολύτως ακατάλληλο. Μέσα σε ένα γραφείο με άλλους πέντε και ο προϊστάμενος, και φυσικά με τη δική του ουρά συνταξιούχων που περιμένουν να εξυπηρετηθούν…

«Πρόκειται για ένα βαρύ φορτίο. Η δύναμη των παροχών σε προσωπικό αυτήν τη στιγμή είναι πέντε άτομα και όταν ήρθα εγώ ήταν μόλις δύο. Από τον Οκτώβρη μας έφερε δύο άτομα το ΤΕΒΕ. Είμαστε επιφορτισμένοι για παροχές σε όλο τον Πειραιά συν τα νησιά και ορισμένες περιοχές του Αργοσαρωνικού που υπάγονται σε εμάς. Πλην του ΙΚΑ, έχουμε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο χώρος δεν μας βοηθάει καθόλου. Είναι πολύ μικρός. Δεν έχουμε πλήρη μηχανογράφηση, αν και γίνεται μία προσπάθεια, από ό,τι ξέρω. Έχουμε ανάγκες υλικοτεχνικές και έλλειψη υπολογιστών. Το δίκτυό μας επίσης είναι πολύ αργό. Οι δυνατότητές μας έχουν περιοριστεί» είπε στο «Π» ο προϊστάμενος της υπηρεσίας Γιώργος Νικόλαρος.

Εξήγησε, μάλιστα, πως ορισμένες μέρες, εξαιτίας του όγκου της δουλειάς, αναγκάζεται και ο ίδιος αλλά και οι συνάδελφοί του να εργάζονται ακόμα και το Σαββατοκύριακο, «προκειμένου να καλύψουμε τη δουλειά και να μπούμε σε καλό επίπεδο για τις αιτήσεις των ασφαλισμένων».

Ήδη η κεντρική διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει ενημερωθεί επί του θέματος, καθώς, όπως αναφέρει ο προϊστάμενος, «πρέπει να έχουμε καλό επίπεδο στις αιτήσεις των δικαιούχων προκειμένου να εξυπηρετούνται άνθρωποι. Έχουμε απευθυνθεί στον Κεντρικό ΕΟΠΥΥ με έγγραφη ενημέρωση. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο».

Βέβαια, όσο περνούν οι μέρες, ο χώρος στον Πειραιά βουλιάζει όλο και περισσότερο… στις κούτες, αφήνοντας περιθώριο μόνο 2 μηνών για μετακόμιση, καθώς μετά οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν, στην κυριολεξία, ούτε να περπατήσουν στο κτήριο αλλά ούτε και να πάνε στα γραφεία τους.

«Στο πρώτο κομμάτι της εγκατάστασής μας υπήρχε άλλοτε χώρος για να συμπληρώνουν οι ασφαλισμένοι τις αιτήσεις τους. Τώρα ακόμα και αυτός ο χώρος έχει καλυφθεί με… κούτες. Αυτός ήταν ο τελευταίος χώρος που είχαμε. Σε μερικές υπηρεσίες υπήρχαν καινούρια κτήρια. Εμείς εδώ φιλοξενούμαστε. Είναι πολύ παλιό. Ακόμα και με το ασανσέρ έχουμε προβλήματα και πρέπει να ακουστούμε γιατί δεν είναι εικόνα αυτή για δημόσια υπηρεσία. Δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε» δήλωσε ο κ. Νικόλαρος.

Η κατάσταση δυσχεραίνει το έργο των δημοσίων υπαλλήλων και ειδικά στον ΕΟΠΥΥ Πειραιά όπου πάντοτε ελλοχεύει ακόμα και ο κίνδυνος κλοπής του αρχείου από κακόβουλα άτομα, καθώς οι υπάλληλοι δεν μπορούν να γίνουν και… φύλακες.

Ο τρόπος – όπως μας ενημερώνουν – για να «λυθούν» τα χέρια των υπαλλήλων και να… ανασάνουν – και για αυτό έχει διατυπωθεί και σχετικό αίτημα – είναι η μεταφορά της υπηρεσίας αυτής στην πλατεία Τερψιθέας, όπου υπάρχει κτήριο που διατίθεται δωρεάν. Είναι το κτήριο του Οίκου του Ναύτου, το οποίο διαθέτει 6 ορόφους κενούς, αποθηκευτικούς χώρους και φυσικά ανήκει σε ασφαλιστικό ταμείο. Η ηγεσία του ΕΟΠΥΥ υπόσχεται συνεχώς ότι θα γίνει η μετακίνηση αυτή, ότι τα γραφειοκρατικά εμπόδια θα ξεπεραστούν, αλλά όλα τελικά ακολουθούν ρυθμούς ελληνικούς, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται καθημερινά χιλιάδες συμπολίτες μας.

Πηγή: topontiki.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)