to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:27 | 03.09.2018

Κοινωνία

Α. Ξανθός: «Η δημιουργία των ΤΟΜΥ αλλάζει το τοπίο στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας»

Τον δημόσιο απολογισμό του κυβερνητικού έργου στον τομέα της υγείας τα τελευταία χρόνια θα κάνουν ο Υπουργός Υγείας Α. Ξανθός μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Π. Πολάκη το απόγευμα της Δευτέρας στην Θεσσαλονίκη ενώ το πρωί έδωσαν το παρών στα εγκαίνια της 4ης και 5ης ΤΟΜΥ που λειτουργεί στην περιοχή της Χαριλάου. Σύμφωνα με τον Α. Ξανθό «το νεό μοντέλο της πρωτοβάθμιας υγείας προσφέρει ήδη ποιοτικές υπηρεσίες με έμφαση όχι μόνο στην θεραπεία αλλά και στην πρόληψη»


Σταυρούλα Πουλημένη - Στο Κόκκινο

Να αναφερθεί ότι ήδη στην Θεσσαλονίκη λειτουργούν 13 ΤΟΜΥ, εκ των οποίων οι 5 που ανήκουν στην 4η ΥΠΕ και βρίσκονται στα ανατολικά της πόλης και οι 8 στα δυτικά .


«Με αυτή την παρέμβαση δίνεται η ευκαιρία στην κυβέρνηση να παρουσιάσει τον σχεδιασμό μετά το μνημόνιο και στους τοπικούς φορείς, την αυτοδιοίκηση και τους εκπροσώπους των υγειονομικών οι οποίοι μπορούν να καταθέσουν την άποψή τους, να ασκήσουν κριτική που επιβάλλεται σε αυτές τις περιπτώσεις» σημείωσε ο Α. Ξανθός. Αναφορικά με την έναρξη λειτουργίας δύο ακόμη ΤΟΜΥ στην Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στην περιοχή της Χαριλάου ο Α. Ξανθός δήλωσε  ότι «το νέο μοντέλο αναπτύσσεται σε όλη τη χώρα προφανώς με καθυστερήσεις και δυσκολίες που οφείλονται στο ότι έχει μειωθεί η διαθέσιμη δεξαμενή οικογενειακών γιατρών λόγω του brain drain. Προσπαθούμε να δώσουμε το σήμα στους νέους γιατρούς της χώρας ότι υπάρχει αξιοπρεπής επαγγελματική προοπτική στη χώρα τους, ότι σιγά σιγά το δημόσιο σύστημα αναπτύσσεται και δίνεται προοπτικές απασχόλησης».

Το σχέδιο για την πρωτοβάθμια περίθαλψη αφορά 239 ΤΟΜΥ σε όλη την Ελλάδα. Αυτή την στιγμή λειτουργούν 100 και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν δημιουργηθεί 120. Με τη νέα προκήρυξη, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας θα προσληφθούν νέοι γιατροί. «Σιγά σιγά θα προχωρήσουμε σε μια πληρέστερη ανάπτυξη του νέου μοντέλου το οποίο με βάση και την εμπειρία των πρώτων μηνών λειτουργίας του αποδεικνύει ότι πραγματικά προσφέρει ποιοτικές, φιλικές προς τον πολίτη υπηρεσίες με εγγύτητα στον τόπο κατοικίας του και με έναν ολιστικό τρόπο με έμφαση όχι μόνο στη θεραπεία αλλά και στην πρόληψη» πρόσθεσε.

«Έχουμε διαπιστώσει ότι το σύστημα υγεία στην Ελλάδα ήταν πολύ νοσοκομειοκεντρικό με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας παραγκωνισμένη, και το ΙΚΑ να διαθέτει μια καθετοποιημένη οργάνωση χωρίς διασύνδεση με το σύστημα υγείας. Καταφέραμε με πολύ κόπο και κινητοποιώντας τους πόρους που είχαμε να καλύψουμε το κενό στην πρωτοβάθμια υγεία. Πρόκειται για δομές αποκεντρωμένες και όχι φαραωνικές, κοντά σε περιοχές με λαϊκό κόσμο που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Δίνουν καλύτερη πρόσβαση στο σύστημα υγείας που μαζί με το θεσμό του οικογενειακού γιατρού φιλοδοξούν να αλλάξουν το τοπίο» είπε ακόμη ο Υπουργός Υγείας αναφορικά με τη λειτουργία των ΤΟΜΥ.



Ο Υπουργός Υγείας μίλησε για τον τρόπο προσλήψεων λοιπού επικουρικού προσωπικού ενημερώνοντας ότι αυτός θα είναι πιο ευέλικτος καθώς μέσα σε λίγες μέρες θα μπορεί να γίνει πρόσληψη από πίνακες που θα υπάρχουν στις νέες υγειονομικές περιφέρειες για κάθε κατηγορία επαγγελματιών υγείας.

Σύμφωνα με τον ίδιο ολοκληρώνεται η προκήρυξη 7Κ με την οποία θα έχουν προστεθεί 3.900 μόνιμοι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ εκτός των γιατρών, έχουν προκηρυχθεί 2.000 θέσεις γιατρών και τώρα θα προκηρυχθούν και άλλες 650 περίπου. «Πρόκειται για μια ένεση ενίσχυση του συστήματος στο βαθμό που οι γιατροί θα τοποθετηθούν καθώς είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, και με την οποία θα έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα κάλυψης κενών του συστήματος υγείας με μόνιμο τρόπο» δήλωσε.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Γ. Στάϊκος παθολόγος γιατρός, της 5ης ΤΟΜΥ ανέφερε ότι η μονάδα λειτουργεί εδώ και 2,5 μήνες εξυπηρετεί μέχρι στιγμής 200 ανθρώπους που συνεχώς αυξάνονται. «Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει τη δομή, ενημερώνουμε συνεχώς για το τι μπορούμε να κάνουμε και ο κόσμος το καταλαβαίνει» δήλωσε. Αντίστοιχα στην 4η ΤΟΜΥ της Χαριλάου έχουν εγγραφεί 339 άτομα, η ομάδα αποτελείται από μια γενική γιατρό, μια παιδίατρο, δύο διοικητικούς υπαλλήλους, δύο νοσηλεύτριες και μια κοινωνική λειτουργό. Η ομάδα των υγειονομικών προσφέρει δωρεάν υγειονομικές υπηρεσίες και αναλαμβάνει συμβουλευτικό ρόλο δίνοντας βάρος στην πρόληψη.



Ερωτηθείς για την υπόθεση Φλώρου ο κ. Ξανθός δήλωσε ότι τα αντανακλαστικά του συστήματος δούλεψαν πολύ καλά μόλις έγινε γνωστή η εξέλιξη. Ήδη ο κ.Φλώρος είναι ξανά στη φυλακή. Θα γίνει μια σοβαρή διερεύνηση για το πως στήθηκε η πλαστή γνωμοδότηση και θα υπάρξει πειθαρχικός έλεγχος. Οι υπηρεσίες του ΕΣΥ θα συνεισφέρουν σε αυτό και έχει δοθεί σχετική εντολή στις διοικήσεις και του Ευαγγελισμού και όσων άλλων έχουν εμπλακεί. Θα υπάρξει πειθαρχικός έλεγχος και από το δικό μας το Υπουργείο και το Υπουργείο Εργασίας. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι εκμεταλλευόμενη την οικονομική τους θέση να έχουν ευνοϊκή μεταχείριση που δεν δικαιούνται», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Παύλος Πολάκης δήλωσε ότι αυτό που έγινε «ήταν πρόκληση για τη κοινωνία  και την κυβέρνηση». «Ένας απατεώνας μαζί με άλλους καταχράστηκε 250 εκατομμύρια με έναν συνεταίρο του και αποκαλύπτονται και άλλα πράγματα, φαίνεται τώρα ότι ο ανιψιός του Μητσοτάκη ήταν ο δικηγόρος που τους έστριβε τις off shore».

Ο Α. Ξανθός με τον Π. Πολάκη, τους διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ Στρ. Πλωμαρίτη και Γ. Κίρκο και τους διευθυντές των παιδιατρικών κλινικών πραγματοποίησαν το μεσημέρι σύσκεψη με θέμα συζήτησης την διάρθρωση του νέου παιδιατρικού νοσοκομείου που θα ανεγερθεί στο Φίλυρο με δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)