to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:28 | 21.09.2017

Κοινωνία

2η δίκη για τις Σκουριές: Κατέρρευσε το κατηγορητήριο, ομόφωνη αθώωση των 21 κατοίκων

Το δικαστήριο ομόφωνα αθώωσε όλους τους κατηγορούμενους καθώς καμία από τις βαρύτατες κατηγορίες που αποδόθηκαν στα 21 μέλη του κινήματος κατά της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική δεν αποδείχτηκε.Αντίδραση της προέδρου σε «πυροτέχνημα» Πάχτα


Το κίνημα κατά των εξορύξεων στο εδώλιο:

Το οργανωμένο σχέδιο δικαστικής και πολιτικής εξόντωσης σε βάρος των μελών του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική αποκαλύφθηκε σήμερα στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης όπου δικάζονται 21 κάτοικοι της περιοχής αντιμετωπίζοντας κακουργηματικές κατηγορίες, ύστερα από μηνυτήρια αναφορά του τότε δημάρχου Χρήστου Πάχτα, για επεισόδια που έγιναν το Μάρτιο του 2012 στο δημαρχείο Αριστοτέλη.
 
Το δικαστήριο ομόφωνα αθώωσε όλους τους κατηγορούμενους καθώς καμία από τις βαρύτατες κατηγορίες που αποδόθηκαν στα μέλη του κινήματος κατά της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική δεν αποδείχτηκε. «Είναι θλιβερό μία τοπική κοινωνία να διχάζεται» ήταν το σχόλιο της προέδρου του δικαστηρίου μετά την έκδοση της απόφασης.
 

Η υπόθεση κρατήθηκε για να εξεταστεί σήμερα, καθώς το ΜΟΔ δίκασε χτες άλλη υπόθεση που βρισκόταν στο έκθεμα του ίδιου δικαστηρίου.. Στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης βρέθηκαν από νωρίς δεκάδες μέλη του κινήματος κατά της εξόρυξης χρυσού για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους διωκόμενους.

Οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στο εδώλιο, αντιμετωπίζοντας βαρύτατες κατηγορίες, όπως «έκρηξη από κοινού και κατά συρροή, κατασκευή, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών από κοινού», όπως επίσης για ηθική αυτουργία στις δύο προηγούμενες ενέργειες. Το κατηγορητήριο τούς καταλόγιζε και μία σειρά από πλημμελήματα, όπως εμπρησμό, διακεκριμένες φθορές, απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης, αντίσταση κ.ά., πράξεις οι οποίες παραγράφηκαν λόγω εκπρόθεσμης επίδοσης των κλήσεων στους κατηγορούμενους.

Το κατηγορητήριο αφορά στα επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της 30ης Μαρτίου 2012 στο δημαρχείο όπου συγκεντρώθηκαν περίπου 1.000 κάτοικοι από την Ιερισσό, το Γομάτι, τα Νέα Ρόδα, τη Μεγάλη Παναγιά φωνάζοντας συνθήματα κατά της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός και του πρώην δημάρχου Χρ. Πάχτα καθώς και κατά του τότε αντιδημάρχου Β. Μοσχόπουλου. Είχε προηγηθεί στις 20 Μαρτίου ο ξυλοδαρμός στο βουνό Κάκαβος 30 κατοίκων από 300 εργαζόμενους της Ελληνικός Χρυσός και το κάψιμο του φυλακίου αγώνα.
 

Καμιά αναγνώριση από τους δημ. συμβούλους Πάχτα

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκαν δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του τότε δημάρχου Χρ. Πάχτα, που δεν ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν στα πρόσωπα των κατηγορουμένων τους φυσικούς ή ηθικούς αυτουργούς των επεισοδίων, ενώ από καμία κατάθεση δεν προέκυψε η εκτόξευση βομβών μολότοφ, όπως περιγράφεται στο κατηγορητήριο.

Το βαρύ κατηγορητήριο κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος καθώς αποκαλύφθηκε ότι η δικαστική σκευωρία σε βάρος τους στήθηκε με «τυποποιημένες καταθέσεις» και «έτοιμα χαρτιά» που προσκομίστηκαν στις δικαστικές αρχές έπειτα από… σύσκεψη της παράταξης του πρώην δημάρχου Αριστοτέλη Χρήστου Πάχτα!
 
Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι εκτοξεύτηκαν βόμβες μολότοφ, γεγονός που δεν επιβεβαιώθηκε από κανένα στοιχεία της ακροαματικής διαδικασίας, ενώ κανένας από τους μάρτυρες που κατέθεσαν δεν αναγνώρισε κανέναν από τους κατηγορούμενους ως φυσικούς ή ηθικούς αυτουργούς των πράξεων που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο.
 
Τους τύλιξαν σε μια κόλλα χαρτί!
 
Όπως κατατέθηκε σήμερα στο δικαστήριο τα ονόματα των κατηγορούμενων δόθηκαν στις δικαστικές αρχές μετά από μια… μάζωξη της δημοτικής παράταξης του Χρ. Πάχτα που έγινε λίγες ημέρες μετά τα επεισόδια. «Όλοι μαζί συντάξαμε τη μηνυτήρια αναφορά. Εγώ δεν είδα κανέναν από τους κατηγορούμενους στα επεισόδια. Δεν μπορούσα να δω ποιος ήταν έξω» είπε στο δικαστήριο ο τότε αντιδήμαρχος Βασίλης Μοσχόπουλος. Αποακλυπτικός ήταν και ο δημοτικός σύμβουλος Αστέριος Μπρούζος: «Μαζευτήκαμε σαν παράταξη. Εκεί έλεγαν κάποια ονόματα. Γράφτηκαν σε μια κόλλα χαρτί και εμείς πήραμε φωτοτυπίες» είπε ενώ αναφερόμενος στις καταθέσεις που δόθηκαν στη συνέχεια στον πταισματοδίκη «γράφτηκαν από τους δικηγόρους»!
 

Η κατάθεση του Χρήστου Πάχτα

Από την πλευρά του ο πρώην δήμαρχος Αριστοτέλη Χρήστος Πάχτας, που έγινε γνωστός στο πανελλήνιο το 2004 για τη σκανδαλώδη τροπολογία  που έδινε τη δυνατότητα επέκτασης του ξενοδοχείου «Πόρτο Καράς», σε δασική έκταση, ανέφερε στο δικαστήριο ότι τα ονόματα των κατηγορούμενων τα πληροφορήθηκαν από άλλους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι όμως φοβούνται να καταθέσουν.

«Καταθέσαμε ό,τι στοιχεία γνωρίζαμε. Είχαμε πληροφόρηση από φίλους και συγγενείς που μας ζήτησαν να μην δημοσιοποιήσουμε τα στοιχεία τους γιατί κινδυνεύει η ζωή τους» είπε στο δικαστήριο ο Χρήστος Πάχτας, ο οποίος όταν ρωτήθηκε από την πρόεδρο του δικαστηρίου αν αναγνωρίζει κάποιος από τους κατηγορούμενους ως φυσικούς ή ηθικούς αυτουργούς των επεισοδίων είπε: «Δεν ξέρω. Δεν μπορώ να το ξέρω». Ωστόσο ο ίδιος με αναφορά του στο παρελθόν είχε εκφράσει την αντίδραση του για το γεγονός ότι οι κατηγορούμενοι δεν προφυλακίστηκαν για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Αντίδραση της προέδρου στο «πυροτέχνημα» Πάχτα

Αυτή η αναφορά του πρώην δημάρχου σε συνδυασμό με το ότι ουδείς εκ των μαρτύρων (του ιδίου συμπεριλαμβανομένου) είναι σε θέση να αναγνωρίσει τους δράστες προκάλεσε την αντίδραση της προέδρου της έδρας, η οποία σχολίασε: «Η μισή κοινωνία μπλέχτηκε σε δαιδαλώδη διαδικασία μηνύσεων και ποινικών διώξεων και τώρα λέτε ότι δεν αναγνωρίζετε κανέναν επειδή κάποιοι θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους;».

(πληροφορίες από Dailythess)

 

Αναβολή για τις 10/5/2018 για τους 26 του «Λάκκου Καρατζά»

Για τις 10 Μαΐου 2018 αναβλήθηκε η δίκη που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, όπου κατηγορούνται 26 άτομα για την υπόθεση του «Λάκκου Καρατζά», η οποία αφορά μαζική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε το Μάιο του 2013 -πάλι εναντία στην εξόρυξη χρυσού- και κατέληξε σε επεισόδια με αστυνομικές δυνάμεις.

 

Η παρουσία αλληλέγγυων στους διωκόμενους είναι για ακόμη μία φορά μεγάλη:

Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια του «Κόκκινου», Στ. Πουλημένη, η δίκη πήρε αναβολή για τις 10/5:

Καταγγελία

Στο μεταξύ, το ΑΤ Αρναίας ερευνά καταγγελία, σύμφωνα με την οποία όχημα -τύπου βαν- το οποίο μεταφέρει εργαζόμενους στα μεταλλεία Χαλκιδικής έγινε στόχος επίθεσης από αγνώστους. Όπως καταγγέλθηκε, το συμβάν έγινε προχθές στις 10 το βράδυ, στο 1ο χλμ. της επαρχιακής οδού Ιερισσού - Γοματίου, όταν άγνωστοι πέταξαν κόκκινη μπογιά και πέτρα εναντίον του οχήματος. Από την καταγγελλόμενη επίθεση δεν τραυματίστηκε κανένα από τα τρία άτομα που επέβαιναν εκείνη την ώρα στο βαν.

Το χθεσινό ρεπορτάζ της Σταυρούλας Πουλημένη - Στο Κόκκινο

Είχε προηγηθεί στις 20 Μαρτίου ο ξυλοδαρμός στο βουνό Κάκαβος 30 κατοίκων από 300 εργαζόμενους της Ελληνικός Χρυσός και το κάψιμο του φυλακίου αγώνα. Οι περίπου 1.000 κάτοικοι από την Ιερισσό, το Γομάτι, τα Ν. Ρόδα, την Μ. Παναγιά περικύκλωσαν το δημαρχείο όπου συνεδρίαζε το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αριστοτέλη φωνάζοντας συνθήματα κατά της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός και του πρώην δημάρχου Χρ. Πάχτα καθώς και κατά του τότε αντιδημάρχου Β. Μοσχόπουλου για τον ρόλο που είχε διαδραματίσει ο τελευταίος στην επίθεση που δέχτηκαν οι 30 κάτοικοι στις Σκουριές.

Μάλιστα ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μ. Βλαχόπουλος είχε ζητήσει την παραίτηση του αντιδημάρχου για τον ηγετικό ρόλο στα γεγονότα της 20 Μαρτίου, αίτημα που δεν είχε γίνει δεκτό. Οι κάτοικοι εξέφραζαν παράλληλα την διαμαρτυρία τους για την αμέριστη υποστήριξη εκ μέρους του δημάρχου στις εξορύξεις χρυσού την στιγμή που η τοπική κοινωνία είχε δηλώσει την ξεκάθαρη αντίθεσή της στην καταστροφή του τόπου τους. 

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν κληθεί από τον δήμαρχο βρίσκονταν εντός του δημαρχείου και κλούβες των ΜΑΤ έξω από αυτό. 

Επικράτησε για αρκετή ώρα ένταση με τις αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν χρήση δακρυγόνων και τελικά τα μεσάνυχτα να αποχωρούν από το χωριό. 

Μέλη του κινήματος χαρακτηρίζουν φρονηματική τη δίωξη καθώς, όπως λένε, ολόκληρη η δικογραφία στήθηκε κατ`απαίτηση του πρώην δημάρχου και αμέριστου υποστηρικτή της εταιρείας ο οποίος έκανε και την μήνυση μεγάλο διάστημα μετά την διαμαρτυρία δηλώνοντας ότι έγινε χρήση εκρηκτικών και ζημιές στο δημαρχείο. 

Οι 22 κάτοικοι από την Ιερισσό, τα Νέα Ρόδα, την Μ. Παναγιά, το Παλαιοχώρι και το Γομάτι, κατηγορούνται με βαρύτατες κατηγορίες , σύμφωνα με το βούλευμα που τους παραπέμπει σε δίκη. Όσον αφορά το κατηγορητήριο σε αυτό περιλαμβάνεται σωρεία κατηγοριών όπως, διατάραξη κοινής ειρήνης από πρόσωπα που εκτέλεσαν βιαιοπραγίες εναντίον προσώπων, έκρηξη από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, κατασκευή, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλικών από κοινών, αντίσταση από περισσότερους κάποιοι εκ των οποίων είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης από κοινού και κατά συρροή, απρόκλητη σωματική βλάβη, παράνομη κατακράτηση από κοινού κατά συρροή, διακεκριμένη φθορά ξένης ιδιοκτησίας στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι κάποιοι εκ των οποίων με καλυμμένα χαρακτηριστικά και  παράνομη οπλοφορία.

Στους μάρτυρες κατηγορίας περιλαμβάνεται και ο πρώην δήμαρχος Αριστοτέλη Χρήστος Πάχτας, δημοτικοί σύμβουλοι και αστυνομικοί.


Το κίνημα ενάντια στις εξορύξεις βαφτίστηκε "συμμορία"

Στις 21 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει στο τριμελές Εφετείο και η  δίκη για την υπόθεση του λάκκου Καρατζά, την δεύτερη μεγάλη δικαστική υπόθεση μετά από αυτή του (εργοταξίου στις Σκουριές) εναντίον μελών του κινήματος που αντιστέκονται στις εξορύξεις χρυσού. Αφορά μια μαζική  κινητοποίηση  κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής που πραγματοποιήθηκε στο βουνό στις 12 Μαΐου του 2013 την στιγμή που η εταιρεία πραγματοποιούσε παράνομα εργασίες στο βουνό και 27 κατηγορούμενοι κάτοικοι διώκονται με βαρύτατες κατηγορίες μεταξύ άλλων για σύσταση συμμορίας. 

Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται περιστατικά που τελέστηκαν κατά το χρονικό διάστημα από τις αρχές του μηνός Μαϊου έως και την 25.8.2013 στην περιοχή Λάκκος Καρατζά του όρους Κάκαβος, στη Μεγάλη Παναγιά καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Ιερισσού. Στις έκνομες ενέργειες περιλαμβάνεται και ο τραυματισμός τεσσάρων αστυνομικών κατά τη διάρκεια επεισοδίων, διακριμένες περιπτώσεις φθοράς ιδιωτικής περιουσίας κ.α.

H δικογραφία θεωρείται εμβληματική για το πώς το κράτος έστησε τότε μια επιχείρηση φρονηματικών διώξεων εναντίον μελών του κινήματος το οποίο βάφτισε «συμμορία» επειδή οι κάτοικοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην «επένδυση με κάθε κόστος» στις Σκουριές.

Μεταξύ των κατηγοριών που αναφέρονται στο παραπεμπτικό βούλευμα περιλαμβάνονται συγκεκριμένα: σύσταση συμμορίας με την επιβαρυντική περίσταση της κατοχής, προμήθειας και κατασκευής εκρηκτικών, διατάραξη κοινής ειρήνης, έκρηξη από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος από για άνθρωπο, έκρηξη από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος, κατοχή-προμήθεια και κατασκευή εκρηκτικών υλών, βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη κ.α.

Όσον αφορά την έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος που έγινε στις 21 Νοεμβρίου του 2015 το συμβούλιο πλημμελειοδικών Χαλκιδικής δεν υιοθέτησε το σκεπτικό της εισαγγελικής πρότασης για τη  παραπομπή των κατηγορούμενων για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Κατά το παραπεμπτικό βούλευμα δεν προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι είχαν συγκροτήσει ομάδα που είχε εσωτερική διάρθρωση αλλά μια συμμορία που τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος κατά την παράγραφο 5 του άρθρου 187.

Παρ' όλα αυτά όμως χωρίς να προσωποποιούνται οι κατηγορίες με στοιχεία παραπέμπονται με διαφορετικές ομαδοποιήσεις και βασικό κριτήριο ότι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις ενάντια στις εξορύξεις χρυσού.

«Δεν μπορούν να χαρακτηριστούν συμμορία τα μέλη ενός κινήματος που στέρεη πεποίθηση τους εδώ και χρόνια είναι η αντίθεση στην καταστροφική επένδυση χρυσού. Το μόνο στοιχείο που ενώνει τους κατηγορούμενους είναι η συμμετοχή τους σε μαζικές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις» υποστηρίζει συνήγορος των διωκόμενων Γ. Κυρίτσης.

Να σημειωθεί ότι την συγκεκριμένη μέρα περισσότερα από 700 άτομα διαδήλωσαν στην περιοχή Λάκκος Καρατζά για τις παράνομες εργασίες της Ελληνικός Χρυσός.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)