to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:09 | 17.05.2016

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

Ξανά σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι της εταιρείας Καρυπίδης

Σε συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους με απεργία και επίσχεση εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι της εταιρείας Καρυπίδης τονίζοντας πως θα παρακολουθούν τις εξελίξεις και με τις αποφάσεις των Γενικών μας Συνελεύσεων θα καθορίσουν την στάση και τον αγώνα μας.


Σύμφωνα με την απόφαση που πήρε το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων "Αρβανιτίδης" στην επιχείρηση το Σάββατο πραγματοποιήθηκε έκτακτη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων για την πορεία των κινητοποιήσεων μας, μετά την τριμερή συνάντηση που έγινε την Παρασκευή στο Υπουργείο Εργασίας και την πρόταση της επιχείρησης. 
 

«Ομόφωνα αποφασίσαμε την συνέχιση, διατρανώνοντας ότι δεν υποχωρούμε, κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις μας, δεν αντέχουμε πλέον άλλη κοροϊδία.

Από το 2015 έχουν ξεκινήσει οι καθυστερήσεις των πληρωμών μας. Σήμερα μας χρωστάει 4 μήνες και το δώρο Πάσχα. Κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων μας μέσα στην Μεγάλη εβδομάδα πλήρωσε το επίδομα άδειας του 2015 και το μισθό Δεκεμβρίου του 2015, τώρα μας οφείλει Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο και το δώρο του Πάσχα. Τα καταστήματα παραμένουν άδεια από εμπορεύματα και τα όποια χρήματα έχουν τα ταμεία δεν ξέρουμε που πηγαίνουν» αναφέρει το σωματείο ενώ σχετικά με την τριμερή συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας τονίζουν πως η επιχείρηση παρουσίασε υπόμνημα σχετικά με το μέλλον της επίχειρησης όπου «κατηγορούσε το σωματείο μας, τους εργαζόμενους γιατί παλεύουν για τα αυτονόητα δηλαδή την αποπληρωμή των δεδουλευμένων και τις θέσεις εργασίας τους». 

«Επιτέθηκε ιδιαίτερα στους εργαζόμενους που με ασφαλιστικά μέτρα διεκδικήσαν την καταβολή των μισθών τους» σημειώνουν ακόμη οι εργαζόμενοι τονίζοντας πως πρέπει « Να γίνει λοιπόν κατανοητό από όλους ότι»:

1.    Οι εργαζόμενοι κάναμε υπομονή μήνες τώρα δείχνοντας καλή θέληση.

2.    Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, την αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99 της επιχείρησης, την ανάκληση από την πλευρά της εταιρείας της απόφασης αυτής, εμείς οι εργαζόμενοι συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις χρησιμοποιώντας και άλλες μορφές όπως επίσχεση και ασφαλιστικά μέτρα.

3.    Τα μεγάλα χρέη της επιχείρησης δεν δημιουργήθηκαν από τους εργαζόμενους αλλά από τις επιχειρηματικές τους επιλογές. Είναι αδιανόητο  λοιπόν να  φορτώνουν τις ευθύνες στους εργαζόμενους.

4.    Η δήθεν δέσμευσή τους για καταβολή των δεδουλευμένων ύψους 3.2000.0000Ε  για οφειλόμενους μισθούς 4 μηνών καθώς και του Δώρου Πάσχα δημιουργεί ερωτηματικά όταν η μηνιαία οφειλή, σύμφωνα με την δήλωση του εκπροσώπου της εταιρείας είναι 1.100.000 Ε. Κοροϊδεύουν όταν δεσμεύονται για εξόφληση του συνόλου των οφειλομένων μέχρι τον Αύγουστο του 2016, δηλαδή θα εξοφλήσουν 7 μισθούς, το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας του 2016 (δεν υπολογίζουμε τον Αύγουστο) μέσα σε διάστημα τριών μηνών, όταν δεν υπάρχει η δυνατότατα τώρα να εξοφληθούν  τα 4,5 μηνιάτικα που μας οφείλονται.

5.    Την Παρασκευή και κατά την διάρκεια της συνάντησης δύο καταστήματα της Θεσσαλονίκης έκλειναν, όχι από τους εργαζόμενους αλλά από τους ιδιοκτήτες που με απόφαση έξωσης σφράγισαν τα καταστήματα. Αυτό θα συνεχιστεί και με άλλα καταστήματα καθώς πολλοί ιδιοκτήτες είναι έτοιμοι να προβούν σε εξώσεις.

6.    Όλο το προηγούμενο διάστημα η επιχείρηση μας έδινε ημερομηνίες τόσο για την καταβολή των μισθών όσο και για τον ανεφοδιασμό των καταστημάτων. Έχει γίνει πλέον ανέκδοτο «Δευτέρα, Τετάρτη ανεφοδιάζουμε, Παρασκευή πληρώνεστε». Μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα υπήρχε δέσμευση και προφορική και γραπτή που για ακόμη μια φορά δεν τηρήθηκε.

Να θυμίσουμε πως σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργέιου πριν τέσσερις μέρες επετέυχθη συμφωνία των εργαζομένων και της εταιρίας Καρυπίδη, που βοηθά στην επαναλειτουργία της επιχείρησης και τη διασφάλιση της εργασίας των 1.500 περίπου εργαζομένων της εταιρίας
 Σύμφωνα πάντα με το Υπουργείο η κατ΄ αρχήν συμφωνία επετεύχθη, μετά την κατάθεση από την εταιρία «Καρυπίδης» ενός δεσμευτικού πλαισίου επανεφοδιασμού των καταστημάτων της επιχείρησης και εξόφλησης των δεδουλευμένων προς τους εργαζόμενους σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
 

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους  σημειώνουν πως το Υπουργείο «πιστό στις επιταγές της εργοδοσίας (όχι μόνο με τα νομοσχέδια που έφερε) όλο το προηγούμενο διάστημα απλά παρακολουθούσε τις εξελίξεις».
 

«-Στα αιτήματα του σωματείου για τριμερή συνάντηση δεν απάντησε. Όρισε αμέσως συνάντηση την Παρασκευή 6 Μαίου  μετά από αίτημα του εργοδότη γιατί η «δεινή οικονομική κατάσταση της εταιρείας δυσχεραίνεται από τις επαναλαμβανόμενες απεργίες που έχει κηρύξει το σωματείο».
 

-Δεν πήρε θέση στις κατηγορίες που εξαπόλυσε η εργοδοσία στο σωματείο, στους εργαζόμενους,   δεν έκανε καμία προσπάθεια να μας προστατέψει.

-Στην δεύτερη συνάντηση δεν εξέτασε κανένα στοιχείο από όσα ζήτησε το σωματείο, (λογαριασμοί εταιρείας, εμπορικές συμφωνίες, χρέη προς ιδιοκτήτες κ.α) ήθελε οπωσδήποτε την συμφωνία των εργαζομένων στο υπόμνημα της εργοδοσίας, χωρίς να εξετάσει την βασιμότητα του, και χωρίς να αποδεχτεί την θέση των εκπροσώπων  των εργαζομένων ότι την τελική απόφαση θα την πάρουν σε Γενική Συνέλευση. Έβγαλε ανακοίνωση πανηγυρίζοντας και επισυνάπτοντας το κατάπτυστο υπόμνημα της εργοδοσίας, για το οποίο επί της ουσίας δεν πήρε θέση. Τα παιχνίδια που παίζουν στις πλάτες μας εργοδοσία και Υπουργείο δεν θα περάσουν».
 

«Η επιλογή μας για συνέχιση των κινητοποιήσεων είναι η μόνη λύση που έχουμε σήμερα, για να διαφυλάξουμε και να διεκδικήσουμε τους μισθούς μας αλλά και τις θέσεις εργασίας μας.
 

Η εταιρεία μας φλόμωσε με υποσχέσεις και ψέματα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο και να παρακολουθούμε απλά τις εξελίξεις. Σήμερα θέλουμε λύσεις, να πληρωθούμε όλους τους μισθούς μας.

Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε αυτό που περάσαμε πριν από 2 περίπου χρόνια επί Αρβανιτίδη.

Να σταματήσει ο εμπαιγμός από την επιχείρηση που εδώ και μήνες προσπαθεί να μας εφησυχάσει, να μας  αποκοιμίσει, να κάνει τις κινήσεις της, να εξασφαλίσει τα δικά της συμφέροντα».  
 

Οι εργαζόμενοι απαιτούν:

-Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων μας

-Την διασφάλιση των θέσεων εργασίας

-Την πλήρη ενημέρωση σχετικά με το μέλλον της επιχείρησης και των εργαζομένων.

"Κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις με απεργία και επίσχεση εργασίας το επόμενο χρονικό διάστημα με συγκεντρώσεις μπροστά από τα καταστήματα. Οι εξελίξεις θα συνεχιστούν. Θα τις παρακολουθούμε και με τις αποφάσεις των Γενικών μας Συνελεύσεων θα καθορίζουμε την στάση και τον αγώνα μας.

Ζητάμε από όλους εσάς να είστε δίπλα μας γιατί όλοι μας έχουμε ανάγκη μια ΝΙΚΗ" καταλήγουν.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)