to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:43 | 20.03.2017

Διεθνή

Στις 29 Μαρτίου ξεκινά η διαδικασία του Brexit - Εντός 48 ωρών μετά την ανακοίνωση το σχέδιο διαπραγμάτευσης λέει ο Τουσκ

Την ανακοίνωση έκανε εκπρόσωπος της Βρετανής πρωθυπουργού από την Ντάουνινγκ Στριτ.


Tην Τετάρτη 29 Μαρτίου θα αποστείλει την επιστολή επίκλησης του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας στις Βρυξέλλες η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι, ανοίγοντας έτσι και τυπικά τη διαδικασία που θα οδηγήσει στο Brexit, δηλαδή στην αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά την αποστολή της αίτησης από πλευράς Λονδίνου, οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων των υπόλοιπων 27 κρατών - μελών και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα εξετάσουν το αίτημα και θα αρχίσουν επισήμως τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για τους όρους αποχώρησής του από το μπλοκ των 28 χωρών. Σύμφωνα με το AFP, η Σύνοδος Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών που θα ακολουθήσει την έναρξη της διαδικασίας του Brexit και θα πραγματοποιηθεί «τέσσερις έως έξι εβδομάδες» μετά τις 29 Μαρτίου.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι θα παρουσιάσει στα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης το σχέδιο των διαπραγματεύσεων για το Brexit εντός 48 ωρών από τη στιγμή που το Λονδίνο θα έχει ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης, στις 29 Μαρτίου.

Μ. Σχοινάς: «Έτοιμη η Ευρωπαική Επιτροπή να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις»

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε ότι «όλα είναι έτοιμα από την πλευρά της Επιτροπής». Όπως εξήγησε, το πρώτο βήμα μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50 θα είναι η υιοθέτηση των κατευθυντήριων γραμμών για τη διαπραγμάτευση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε μία συνάντηση που θα συγκαλέσει ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, μετά την οποία οι «27» αναμένεται να προβούν σε μία κοινή δήλωση. Αμέσως μετά, η Επιτροπή αναμένεται να λάβει επίσημα εντολή για την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών.

Ελπίδα του Βέλγου πρωθυπουργού για συνέχιση των καλών σχέσεων Βρετανίας-ΕΕ

Πληροφορίες Ναυτεμπορική, ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: brexit

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)