to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:38 | 19.08.2015

πηγή: tovima.gr

Διεθνή

Βρετανία: Πρόταση για απαγόρευση του καπνίσματος σε εξωτερικούς χώρους

Το ζητά η Βασιλική Εταιρεία για τη Δημόσια Υγεία


Να επεκταθεί η απαγόρευση του καπνίσματος στους ανοιχτούς χώρους προτείνει η Βασιλική Εταιρεία για τη Δημόσια Υγεία, ο παλαιότερος επιστημονικός σύλλογος στη Βρετανία. Συστήνει να απαγορευτεί το κάπνισμα σε κήπους, ανοιχτούς χώρους εστιατορίων, πάρκα και έξω από τις πύλες των σχολείων.

Ο βρετανικός σύλλογος υποστηρίζει ότι πρέπει να προωθηθούν ενέργειες ώστε το κάπνισμα να αποκτήσει την εικόνα μιας μη κανονικής δραστηριότητας, καθώς και να υπάρξει περισσότερη μέριμνα για τα μέρη που αποτελούν τόπο συνάθροισης ανθρώπων. Σ' εκείνους που χρειάζονται μια δόση νικοτίνης, συστήνει να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Η οργάνωση υπέρ του καπνίσματος Forest εξέφρασε την αντίθεσή της,  δηλώνοντας ότι τα μέτρα δεν θα λειτουργήσουν και θα οδηγήσουν στο κλείσιμο καταστημάτων όπως οι παμπ.

Η Βασιλική Εταιρεία για τη Δημόσια Υγεία επισημαίνει την επιτυχία που σημείωσε η απαγόρευση του καπνίσματος σε εσωτερικούς χώρους το 2007 και τη συμβολή που είχε το μέτρο στο να διακόψουν το κάπνισμα χιλιάδες Βρετανοί.

Η πρόταση για την επέκταση της απαγόρευσης του καπνίσματος στους εξωτερικούς χώρους δεν εστιάζει στις συνέπειες του παθητικού καπνίσματος, όπως η αρχική απαγόρευση στους εσωτερικούς χώρους.

Η Σίρλεϊ Κρέιμερ, γενική διευθύντρια του συλλόγου, δήλωσε: «Τα παιδιά είναι δεκτικά στη συμπεριφορά των ενηλίκων γύρω τους. Ως εκ τούτου, το θέαμα ατόμων που καπνίζουν εμπεριέχει τον κίνδυνο να τους διδάξει ότι το κάπνισμα είναι μια φυσιολογική και ασφαλής συνήθεια». Ο σύλλογος πιστεύει ότι η περαιτέρω απαγόρευση θα συμβάλει στην ενίσχυση της αντίληψης ότι το κάπνισμα είναι μια μη κανονική δραστηριότητα. Απώτερος σκοπός είναι φυσικά να αποτρέψει τα παιδιά και τους νέους από το να ξεκινήσουν το κάπνισμα στο μέλλον.

Ο σύλλογος ζήτησε επίσης να πωλούνται ηλεκτρονικά τσιγάρα σε όλα τα σημεία πώλησης τσιγάρων, να γίνει μεγαλύτερη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων από τις υπηρεσίες διακοπής καπνίσματος, να υιοθετηθεί νέο σύστημα αδειοδότησης των σημείων πώλησης τσιγάρων και να μετονομαστούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα σε εξατμιστές ή προϊόντα ελέγχου της νικοτίνης γιατί ο όρος είναι παραπλανητικός.

Έκθεση από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου αναφέρει ότι 1.500 γέννες νεκρού εμβρύου αποφεύχθηκαν τα τέσσερα πρώτα χρόνια της απαγόρευσης του καπνίσματος. Το κάπνισμα περιορίζει το οξυγόνο που πηγαίνει στο έμβρυο και την ανάπτυξή του.

Η έκθεση αυτή ανοίγει ένα νέο μέτωπο στη μάχη ενάντια στο κάπνισμα. Μεγάλη νίκη είχε σημειωθεί με την αρχική απαγόρευση του καπνίσματος όπως επίσης και φέτος με την απαγόρευση του καπνίσματος στα αυτοκίνητα όπου επιβαίνουν παιδιά και την τυποποίηση των πακέτων των τσιγάρων.

Τώρα ο στόχος είναι οι δημόσιοι χώροι. Το Μπράιτον σκέφτεται να απαγορεύσει το κάπνισμα στην παραλία και τι Μπρίστολ δοκιμάζει την απαγόρευση στις πλατείες της πόλης.

Ο Σάιμον Κλαρκ, διευθυντής της οργάνωσης καπνιστών Forest, δήλωσε ότι βλέπει θετικά την ενθάρρυνση της χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων αλλά επεσήμανε ότι δεν πρέπει να γίνεται τίποτα με εξαναγκασμό και απαγόρευση. Εξέφρασε την άποψη ότι η απαγόρευση του καπνίσματος στους εξωτερικούς χώρους των μπαρ και των παμπ θα οδηγήσει απλώς στη μείωση του κόσμου που τα επισκέπτεται και στον μαρασμό τους. Χαρακτήρισε, επίσης, την ιδέα της μετονομασίας των ηλεκτρονικών τσιγάρων ανόητη, αφού ένας από τους λόγους της δημοφιλίας τους είναι ότι μιμούνται την πράξη του καπνίσματος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)