to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

0:00 | 10.06.2017

Διεθνή

Τα τελικά αποτελέσματα των βρετανικών βουλευτικών εκλογών

«Δεν της βγήκε το τζογάρισμα» λένε τα βρετανικά ΜΜΕ για την Τερέζα Μέι, που πάντως ζήτησε και έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης - Με βάση τα τελικά αποτελέσματα, κανένα από τα κόμματα δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία των 325 εδρών στην Βουλή των Κοινοτήτων σε σύνολο 650 - Συνεχής ενημέρωση


Σε 68,7% –ποσοστό μεγαλύτερο κατά 2,6 ποσοσταίες μονάδες από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του 2015– ανήλθε η συμμετοχή στις βρετανικές εκλογές της 8ης Ιουνίου.

Με βάση τα τελικά αποτελέσματα, κανένα από τα κόμματα δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία των 325 εδρών στην Βουλή των Κοινοτήτων σε σύνολο 650.

Οι Συντηρητικοί έχασαν το προπύργιό τους, του Κένσινγκτον, στο ανατολικό Λονδίνο, με τους Εργατικούς να επικρατούν με διαφορά 20 ψήφων.

Ακολουθεί πίνακας με τα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στη Βρετανία και οι διαφορές εδρών σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του 2015.

Συντηρητικό κόμμα: 318 έδρες – Έχασε 12 έδρες

Εργατικοί: 262 έδρες – Κέρδισε 30 έδρες

Σκωτικό Εθνικό Κόμμα (SNP): 35 έδρες – Έχασε 21 έδρες

Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα: 12 έδρες – Κέρδισε 4 έδρες

Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP): 10 έδρες – Κέρδισε 2 έδρες

Sinn Féin: (Βόρεια Ιρλανδία): 7 έδρες – Κέρδισε 3 έδρες

Plaid Cymru (Κόμμα της Ουαλίας): 4 έδρες – Κέρδισε 1 έδρα

Πράσινο Κόμμα: 1 έδρα – Καμία διαφορά

SDLP: 0 έδρες : Έχασε 3 έδρες

Ενωτικό Κόμμα του Όλστερ (UUP): 0 έδρες – Έχασε 2 έδρες

UKIP: 0 έδρες – Έχασε 1 έδρα

Ανεξάρτητοι: 1 έδρα – Καμία διαφορά

Με στήριξη της προτεσταντικής Δεξιάς της Β. Ιρλανδίας η νέα κυβέρνηση Μέι​

Νέα κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα σχηματίσει η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και ηγέτιδα του κεντροδεξιού Συντηρητικού Κόμματος Τερέζα Μέι, με την υποστήριξη του δεξιού, προτεσταντικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας.

Μια τέτοια συμμαχία, σύμφωνα με την κ. Μέι, θα εγγυηθεί μια «σίγουρη πορεία» για το μέλλον της χώρας.

Μιλώντας μετά την επίσκεψή της στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ, όπου έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την επικεφαλής του κράτους βασίλισσα Ελισάβετ, η Τερέζα Μέι σημείωσε ότι μόνον το κόμμα της έχει «τη νομιμοποίηση» να κυβερνήσει, παρά το γεγονός ότι διαθέτει οκτώ έδρες λιγότερες από τις 326 που απαιτούνται για την αυτοδυναμία.

Η ηγέτιδα των Συντηρητικών τόνισε ότι μαζί με τους «φίλους του DUP» θα αρχίσουν να εργάζονται για την πραγματοποίηση του Brexit.

Το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν, ωστόσο, δηλώνει ότι είναι ο «πραγματικός νικητής», καθώς αύξησε κατά 29 τις έδρες του, ενώ οι κεντρώοι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, διά του ηγέτη τους Τιμ Φάρον τόνισαν ότι η Τερέζα Μέι θα έπρεπε να ντρέπεται που συνεχίζει στην πρωθυπουργία μετά από ένα τέτοιο εκλογικό αποτέλεσμα.

Κόρμπιν: «Ετοιμος να υπηρετήσω τη χώρα» - «Η Τερέζα Μέι νόμιζε πως έχει δεδομένη την ψήφο σας, επειδή έχει τη στήριξη των δισεκατομμυριούχων και της επιχειρηματικής ελίτ»

Ο ηγέτης των Εργατικών δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις για το Brexit πρέπει να προχωρήσουν και ότι θέλει μια διαδικασία που θα θέσει το ζήτημα στη βάση «δουλειές πρώτα». Δεν γίνεται να καθυστερήσουν οι διαπραγματεύσεις, δεν είναι στο χέρι της Βρετανίας, προσθέτει. 

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν κάλεσε την Τερέζα Μέι να κάνει στην άκρη ώστε να αναλάβει μία κυβέρνηση η οποία να είναι «πραγματικά αντιπροσωπευτική του λαού της χώρας», ενώ δήλωσε στο BBC ότι «είναι ξεκάθαρο ποιος κέρδισε αυτές τις εκλογές», υπονοώντας τον ίδιο και τους Εργατικούς.

Ξεκαθάρισε δε ότι το Εργατικό Κόμμα δεν θα εισέλθει σε παζάρια συμμαχιών με άλλα κόμματα.

 

Συνεχής ενημέρωση:

 

Τα 5 πρώτα σημαντικότερα συμπεράσματα των εκλογών της 8ης Ιουνίου, όπως τα παραθέτει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Η Τερέζα Μέι απογοήτευσε το κόμμα της

Η συντηρητική πρωθυπουργός είναι η μεγάλη χαμένη των εκλογών, καθώς το κόμμα της, ενώ αρχικά εμφανιζόταν ως το μεγάλο φαβορί, φαίνεται να κερδίζει λιγότερες έδρες στο κοινοβούλιο, την ώρα που η Μέι είχε ζητήσει από τους ψηφοφόρους να της δώσουν ενισχυμένη πλειοψηφία για να διαπραγματευτεί το Brexit.

Διέπραξε το ίδιο λάθος με τον προκάτοχό της Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ΕΕ προκειμένου να κάνει τους ευρωσκεπτικιστές στο εσωτερικό του κόμματος να σιγήσουν. Και εκείνος απογοήτευσε τους ψηφοφόρους και παραιτήθηκε μετά τη νίκη του «ναι».«Είναι το μάθημα των δύο τελευταίων ετών», εκτιμά ο Μπρίαν Κλάας του London School of Economics. «Οι ψηφοφόροι δεν θέλουν να θεωρείται δεδομένη η ψήφος τους».

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν δικαιώθηκε

Ο επικεφαλής των Εργατικών διασώθηκε: αν και έχουν σημειωθεί αρκετές απόπειρες για την ανατροπή του από βουλευτές του κόμματός του, η πιο κεντρώα πτέρυγα του οποίου δεν υποστηρίζει τις ριζοσπαστικές απόψεις του, ο Κόρμπιν μπορεί να χαρεί για τη νίκη.

Ενίσχυσε το ποσοστό των Εργατικών κατά περίπου 30 έδρες, την ώρα που πολλοί ανέμεναν μια μεγάλη ήττα.

Απώλειες για τους υπέρμαχους της ανεξαρτησίας της Σκωτίας

Ακόμη μία έκπληξη των εκλογών: το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) αναμένεται να χάσει περίπου 20 από τις 54 έδρες που κατείχε στο βρετανικό κοινοβούλιο. Δύο υψηλόβαθμα στελέχη του, ο πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας Άλεξ Σάλμοντ και ο δεύτερος στην ιεραρχία του κόμματος Άνγκους Ρόμπερτσον έχουν χάσει την έδρα τους.

«Πρόκειται για ένα πολύ κακό νέο για την (πρωθυπουργό της Σκωτίας) Νίκολα Στέρτζον και τις φιλοδοξίες της περί διοργάνωσης νέου δημοψηφίσματος» για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, σχολίασε ο Ίαν Μπεγκ καθηγητής του London School of Economics.

Εξαφάνιση του UKIP από το κοινοβούλιο

Δεν είχαν παρά έναν βουλευτή. Όμως το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα UKIP έγραψε ιστορία, καθώς ήταν ο πρώτος υπέρμαχος της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, μέχρι που ικανοποιήθηκε.

Έτσι έχασε τον βασικό λόγο ύπαρξης, ενώ στη συνέχεια αποχώρησε και ο ηγέτης του Νάιτζελ Φάρατζ.

Αβεβαιότητα για τα Brexit

Εφόσον η Μέι δεν φαίνεται να κερδίζει ξεκάθαρη εντολή και χωρίς την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αβεβαιότητα κυριαρχεί για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το Brexit καθώς και για τη βρετανική θέση, την ώρα που οι συζητήσεις είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στις 19 Ιουνίου.

Όπως και να έχει η βρετανική θέση έχει αποδυναμωθεί. Και το μήνυμα των Βρετανών ψηφοφόρων μπορεί να εκληφθεί ως μια επιλογή για ένα ήπιο Brexit, το αντίθετο από αυτό που επιθυμεί η Μέι.

«Βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. (Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα) Μέρκελ θα το διαπιστώσει, (ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ) Μακρόν θα το διαπιστώσει, όλος ο κόσμος θα το διαπιστώσει και αυτό θα αλλάξει τη δυναμική. Θα εξακολουθήσει να είναι σε θέση να ζητά πράγματα, θα μπορούν να απαντούν: “καλά, θα δούμε”», εκτιμά ο Πολ Κέλι του London School of Economics.

 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)