to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:37 | 30.06.2023

Διεθνή

Βραζιλία: Την στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του Μπολσονάρο ψήφισαν οι δικαστές

Η πλειονότητα των δικαστών του Ανωτάτου Εκλογοδικείου ψήφισε υπέρ της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων του πρώην προέδρου Μπολσονάρο


Το Ανώτατο Εκλογοδικείο της Βραζιλίας απέσπασε σήμερα την απαιτούμενη πλειοψηφία για την καταδίκη του πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου σε οκτώ χρόνια αποκλεισμού από κάθε δημόσιο αξίωμα, κρίνοντάς τον ένοχο για κατάχρηση εξουσίας και συμμετοχή σε παραπληροφόρηση πριν από την εκλογική του ήττα το 2022. Τέσσερις δικαστές του Ανωτάτου Εκλογοδικείου ψήφισαν υπέρ της καταδίκης του ακροδεξιού πολιτικού για «κατάχρηση εξουσίας» και ένας κατά.

Απομένουν να ψηφίσουν δύο δικαστές, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν αναβολή για περαιτέρω εξέταση της υπόθεσης, γεγονός που θα καθυστερούσε την κατάληξη της δίκης και την εκδίκαση της ποινής.

Η ψήφος σημαίνει ότι ο Μπολσονάρο, ο οποίος έχασε τις περσινές εκλογές από τον αριστερό αντίπαλό του Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, θα μπορέσει να διεκδικήσει εκλεγμένο αξίωμα ξανά μόνο το 2030, όταν θα είναι 75 ετών.

Η κίνηση να αφαιρεθεί ο Μπολσονάρο από τα πολιτικά του δικαιώματα βασίστηκε στην άκρως αμφιλεγόμενη απόφασή του να καλέσει ξένους πρεσβευτές στην επίσημη κατοικία του τον περασμένο Ιούλιο, 11 εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών στις 2 Οκτωβρίου. Στη συνάντηση, ο Μπολσονάρο έκανε αβάσιμους ισχυρισμούς κατά του ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας της Βραζιλίας που προκάλεσαν δημόσια κατακραυγή και καταγγέλθηκαν από έναν δικαστή του ανώτατου δικαστηρίου ως παραπληροφόρηση με πολιτικά κίνητρα.

Ο δικηγόρος του Μπολσονάρου υποστήριξε ότι ενώ ο τόνος του πελάτη του στη συνάντηση με τους απεσταλμένους μπορεί να ήταν ακατάλληλος και «υπερβολικά ωμάς», απλώς επιδίωκε να «βελτιώσει» το εκλογικό σύστημα της Βραζιλίας. Ωστόσο, ψηφίζοντας κατά του Μπολσονάρο, ο δικαστής Floriano de Azevedo Marques ισχυρίστηκε ότι ο Bolsonaro είχε προσπαθήσει να αποκτήσει ένα αθέμιτο πλεονέκτημα στις εκλογές με τις «ανώμαλες» και «ανήθικες» ενέργειές του. Υποτιμώντας τη δημοκρατία της Βραζιλίας μπροστά στο ξένο κοινό, ο δικαστής κατηγόρησε τον Μπολσονάρο ότι έκανε τη χώρα του να φαίνεται σαν «μια μικρή δημοκρατία της μπανάνας».

Ο δικαστής Μπενεντίτο Γκονσάλβες, ο οποίος ψήφισε επίσης κατά του Μπολσονάρο, επέκρινε τον «δόλιο μονόλογο» και τα «αποκρουστικά ψέματα» του πρώην προέδρου, υποστηρίζοντας ότι είχαν σχεδιαστεί για να «προκαλέσουν μια κατάσταση συλλογικής παράνοιας» στους ψηφοφόρους.

Ενόψει των βαθύτατα διχαστικών εκλογών του περασμένου έτους, ο λαϊκιστής που θαυμάζει τον Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε επανειλημμένα στις ηλεκτρονικές μηχανές ψηφοφορίας της Βραζιλίας, υπονοώντας ότι μπορεί να απορρίψει το αποτέλεσμα εάν θεωρούσε την ψηφοφορία άδικη.

Εκατομμύρια οπαδοί ασπάστηκαν την ιδέα μιας τέτοιας συνωμοσίας και στις 8 Ιανουαρίου 2023, μία εβδομάδα μετά την ορκωμοσία του Λούλα, χιλιάδες σκληροπυρηνικοί υποστηρικτές του Μπολσονάρο εισέβαλαν και λεηλάτησαν το προεδρικό μέγαρο, το συνέδριο και το ανώτατο δικαστήριο ελπίζοντας να ανατρέψουν τις εκλογές.

«Η ιδέα ήταν να απαλλαγούμε από τον Λούλα», είπε ένας από τους συμμετέχοντες στον Guardian το πρωί μετά τις επιθέσεις στην πρωτεύουσα Μπραζίλια.

Πληροφορίες από Guardian

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)