to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:12 | 08.05.2019

Πολιτική

Βουλή: Συζήτηση για την τραγωδία των αγνοούμενων μεταναστών και των οικογενειών τους

Η τραγωδία των αγνοούμενων μεταναστών και των οικογενειών τους συζητήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων με τη συμμετοχή της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού


«Αγνοούμενοι μετανάστες και οι οικογένειές τους. Κάτι περισσότερο από αριθμοί» ήταν το θέμα της σημερινής συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου.

Όπως επισήμανε στον χαιρετισμό της η Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, «το 2015, που η μετακίνηση των προσφύγων έπιασε τους μεγαλύτερους αριθμούς από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η συζήτηση που διεξάχθηκε ήταν στο κατά πόσο οι χώρες της Ε.Ε. μπορούν να τηρήσουν τις συνθήκες διεθνούς προστασίας και να εφαρμόσουν την εθνική και διεθνή νομιμότητα. Επειδή με πληγώνει η εξέλιξη που έλαβε αυτή η συζήτηση, θα πω συνοπτικά ότι σ’ εκείνα τα κρίσιμα χρόνια ηττήθηκε η νομιμότητα και θριάμβευσε η σκοπιμότητα».

Η κ. Χριστοδουλοπούλου υπογράμμισε πως «σήμερα η συζήτηση διεξάγεται για το πώς θα εντοπιστούν οι αγνοούμενοι και οι νεκροί, ώστε να αποκτήσουν όνομα και ταυτότητα» και διερωτήθηκε: «Μήπως τελικά κάνουμε όλοι την παραδοχή ότι η νομιμότητα τέλειωσε και αναζητούμε κάποιες πλευρές της, όπως ο εντοπισμός αγνοουμένων και νεκρών; Ή, μέσω αυτού, θέλουμε να ξαναπιάσουμε το νήμα που σταμάτησε βίαια, και να ξαναθέσουμε όλα τα κορυφαία ζητήματα που συνδέονται με την προσφυγιά και τη μετανάστευση, με τη μετακίνηση πληθυσμών και τους μηχανισμούς προστασίας τους;»

Κατά τη συνεδρίαση, απηύθυναν επίσης χαιρετισμούς ο Πρέσβης της Ελβετίας κ. Olaf Kjelsen, και η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια Επιχειρήσεων της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, κ. Mary Werntz.

Ο Πρέσβης της Ελβετίας τόνισε πως «η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού είναι πολύ κοντά στην Ελβετία και στο Ανθρωπιστικό Δίκαιο» και πως «στην Ελλάδα ο Ερυθρός Σταυρός παρέχει υψηλή τεχνογνωσία και βοηθά τους μετανάστες να επανενωθούν με τις οικογένειές τους».

Η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια Επιχειρήσεων της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού αναφέρθηκε στην αγωνία και στον πόνο που βιώνουν οι οικογένειες των αγνοούμενων που απευθύνονται στον Ερυθρό Σταυρό, ο οποίος καλείται να παίξει τον ρόλο του συνδέσμου με τις Αρχές για τις διαδικασίες που ακολουθούνται.

Τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης ενημέρωσαν  η κυρία Monica Zanarelli, Επικεφαλής της Αποστολής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στην Ελλάδα, η κυρία Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου, Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η Αντιστράτηγος κ. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, Γενική Επιθεωρήτρια Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, ο  κ. Κωνσταντίνος Κούβαρης, Ιατροδικαστής, μέλος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, και ο κ. Βασίλειος Παπαδόπουλος, Συντονιστής της Νομικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες.

Όπως επισήμανε η κ. Zanarelli, από την αρχή της προσφυγικής κρίσης έχουν χάσει τη ζωή τους διασχίζοντας τη Μεσόγειο –το πιο επικίνδυνο πέρασμα στον κόσμο- 5.300 μετανάστες, ενώ, από τις αρχές του 2019, ο αριθμός των νεκρών μεταναστών φθάνει τους 400, δηλαδή τέσσερις μετανάστες την ημέρα. «Βοηθούμε με κάθε τρόπο τις οικογένειες των μεταναστών να βρουν τα ίχνη των αγαπημένων τους. Προσπαθούμε να αποσαφηνίσουμε την τύχη τους» σημείωσε.

Από την πλευρά της, η κ. Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου ανέφερερε πως «το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο είναι ο οδηγός μας», υπογραμμίζοντας ότι «είναι εδραιωμένη η αντίληψη πως πρέπει να παλέψουμε για την ταυτοποίηση των νεκρών και την ανεύρεση αγνοουμένων που έχουν πίσω τους μια ολόκληρη οικογένεια».

Η κ. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη τόνισε πως η Ελληνική Αστυνομία διαθέτει πιστοποιημένα εργαστήρια DNA, με διεθνή αναγνώριση, για την ταυτοποίηση των αγνοούμενων μεταναστών.

Ο κ. Κωνσταντίνος Κούβαρης αναφέρθηκε στις πολύπλοκες διαδικασίες ταυτοποίησης και αναγνώρισης αγνοουμένων που ακολουθούνται από ιατροδικαστικής πλευράς.

Σχετικά με τα νομικά ζητήματα που αφορούν τους αγνοούμενους μετανάστες και τις οικογένειές τους και τις δυσκολίες που προκύπτουν, μίλησε ο κ. Βασίλειος Παπαδόπουλος.

Τέλος, ο κ. Διονύσιος Τεμπονέρας, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός Εθνικού Κέντρου Συντονισμού που θα ασχολείται με το θεμελιώδες ζήτημα της αναγνώρισης των αγνοούμενων μεταναστών.

Σύντομες παρεμβάσεις στη συνεδρίαση της Επιτροπής έκαναν οι βουλευτές κ.κ. Νίκος Παρασκευόπουλος, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και Γεώργιος Πάλλης.

Έκθεση φωτογραφίας

Μετά το τέλος της συζήτησης ακολούθησε η παρουσίαση της έκθεσης φωτογραφίας της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού με τίτλο «Κάτι περισσότερο από αριθμοί».

Από το 2016, η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ICRC) συνεργάζεται στενά με τις Ελληνικές Αρχές για την αντιμετώπιση του ζητήματος των νεκρών και των αγνοουμένων αλλά και για τη στήριξη των οικογενειών τους.

Η έκθεση φωτογραφίας επιχειρεί να μας μιλήσει μέσα από τις εικόνες για την τραγωδία των αγνοουμένων και να αναδείξει ότι πίσω από κάθε αγνοούμενο υπάρχει μια οικογένεια που αγωνιά μη γνωρίζοντας τι έχει συμβεί στους αγαπημένους της.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)