to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:33 | 25.09.2018

Οικονομία

Βουλή: Σημαντικές διατάξεις στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

Την άμεση επιστροφή φόρου μέχρι 10.000 ευρώ σε πρόσωπα με εκκρεμείς υποθέσεις, την παρακράτηση του οφειλόμενου ΕΝΦΙΑ για όλα τα ακίνητα σε φορολογούμενους που προχωρούν σε μεταβίβαση ακινήτου (εφόσον το επιθυμούν),, αλλά και κάποια επιπρόσθετα μέτρα υπέρ των πληγέντων από τις πυρκαγιές, είναι ορισμένες από τις σημαντικές θετικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, που συζητείται στη Βουλή


Την άμεση επιστροφή φόρου μέχρι 10.000 ευρώ σε πρόσωπα με εκκρεμείς υποθέσεις, την παρακράτηση του οφειλόμενου ΕΝΦΙΑ για όλα τα ακίνητα σε φορολογούμενους που προχωρούν σε μεταβίβαση ακινήτου (εφόσον το επιθυμούν), αλλά και κάποια επιπρόσθετα μέτρα υπέρ των πληγέντων από τις πυρκαγιές, είναι ορισμένες από τις σημαντικές θετικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, που ξεκίνησε να συζητείται σήμερα στη Βουλή.

Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου «Ι) Κεντρικά Αποθετήρια Τίτλων,  ΙΙ) Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/2258 και άλλες διατάξεις και ΙΙΙ) Λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Οικονομικών», που εισήχθη σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής,  ρυθμίζει ζητήματα που αφορούν τα κεντρικά αποθετήρια τίτλων, ζητήματα φορολογικής πολιτικής, ενώ περιέχει και άλλες διατάξεις.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει σειρά θετικών ρυθμίσεων, ορισμένες εκ των οποίων αποτελούσαν πάγια αιτήματα των φορολογουμένων και των εργαζομένων.

Πιο συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ που ξεκίνησε να συζητείται στη Βουλή:

- Προβλέπεται άμεση επιστροφή φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων ή φόρου προστιθέμενης αξίας φυσικών προσώπων ή νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, μέχρι του συνολικού ποσού των 10.000 ευρώ σε εκκρεμείς υποθέσεις, ανά δικαιούχο και φορολογία, κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος νόμου. Σε περίπτωση που εκκρεμεί έλεγχος για περισσότερα του ενός αιτήματα ανά δικαιούχο, η επιστροφή διενεργείται άμεσα, εφόσον τα συνολικά αιτήματα του δικαιούχου ανέρχονται μέχρι και του ποσού των 10.000 ευρώ ανά φορολογία. Δεν θεωρούνται εκκρεμείς οι υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρου. Σε μεταγενέστερο χρόνο θα μπορεί να διενεργείται δειγματοληπτικός έλεγχος των επιστροφών αυτών. Με τη διάταξη αυτή, οι επιχειρήσεις αποκτούν επιπρόσθετη ρευστότητα, μειώνεται ο όγκος των απαιτούμενων γραφειοκρατικών διαδικασιών, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η οικονομική δραστηριότητα εν γένει.

- Δίνεται η διευκόλυνση σε φορολογούμενο που προχωρά σε μεταβίβαση ακινήτου, η φορολογική αρχή να παρακρατά το συνολικά οφειλόμενο ποσό ΕΝΦΙΑ για όλα τα ακίνητά του χωρίς ρύθμιση.

Με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, ο φορολογούμενος που είχε οφειλές από φόρους ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ και ΕΝΦΙΑ) μπορούσε να μεταβιβάσει ένα ακίνητό του εφόσον:

1) εξοφλούσε το φόρο που αντιστοιχούσε στο συγκεκριμένο ακίνητο, ή

2) παρακρατούσε ο συμβολαιογράφος από το τίμημα, το φόρο που αντιστοιχούσε στο συγκεκριμένο  ακίνητο,

πάντα όμως με την προϋπόθεση ρύθμισης του υπολειπόμενου φόρου που αφορούσε τυχόν άλλα ακίνητά του, προσκομίζοντας το αντίστοιχο πιστοποιητικό.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση, παρέχεται η δυνατότητα στο φορολογούμενο, να λαμβάνει το πιστοποιητικό με παρακράτηση όχι μόνο των φόρων για το συγκεκριμένο ακίνητο αλλά και του συνολικά οφειλόμενου ποσού ΦΑΠ και ΕΝΦΙΑ για όλα τα ακίνητά του, εφόσον το επιθυμεί, χωρίς να απαιτείται ρύθμιση. Σε κάθε περίπτωση το ποσό παρακρατείται και αποδίδεται, επί ποινή ακυρότητας του συμβολαίου, από το συμβολαιογράφο μέσα σε αποκλειστική προθεσμία εντός τριών (3) ημερών.

Με τον τρόπο αυτό διευκολύνονται οι συναλλαγές των πολιτών αλλά διασφαλίζονται και τα συμφέροντα του Δημοσίου.

- Αναβαθμίζεται η πρόσβαση των φορολογικών αρχών σε στοιχεία άλλων κρατών-μελών της ΕΕ, όπως και η συνεργασία μεταξύ των κρατών, για την αντιμετώπιση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ενσωματώνεται στο ελληνικό δίκαιο η Οδηγία (ΕΕ) 2016/2258 σχετικά με την πρόσβαση των φορολογικών αρχών κάθε κράτους-μέλους της ΕΕ στους μηχανισμούς, τις διαδικασίες, τα έγγραφα και τις πληροφορίες για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Έτσι, διασφαλίζεται η ορθή και απρόσκοπτη εφαρμογή της διοικητικής συνεργασίας, μέσω της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ για τους δικαιούχους χρηματοοικονομικών λογαριασμών, με βάση Παγκόσμιο Πρότυπο.

- Ακόμα, προβλέπεται η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ του 2018 για τα πρόσωπα που απεβίωσαν εξαιτίας των πυρκαγιών που έπληξαν τις περιοχές της Περιφέρειας Αττικής την 23η και 24η Ιουλίου 2018, επί του συνόλου της ακίνητης περιουσίας των προσώπων αυτών, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται.

- Επίσης, αναφορικά τους πληγέντες από τις πυρκαγιές, ορίζεται ότι οι συνταξιούχοι, των οποίων η σύνταξη εξακολουθεί να κανονίζεται και να καταβάλλεται από το Δημόσιο και οι οποίοι έχουν κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία ή φιλοξενούνται, σύμφωνα με το έντυπο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος των φορολογικών ετών 2016 και 2017 σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής οι οποίες επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018, θα λάβουν από το Δημόσιο ανάλογη οικονομική ενίσχυση με αυτή των συνταξιούχων του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), δηλαδή δύο ακαθάριστες μηνιαίες συντάξεις μηνός Ιουλίου 2018 και με την ίδια ακριβώς σχετική διαδικασία.

- Τέλος, διορθώνεται μια σημαντική μισθολογική ανισότητα που αφορούσε ένα τμήμα υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς εξομοιώνονται μισθολογικά όσοι υπάλληλοι υπηρέτησαν στο Υπουργείο Οικονομικών ή στα εποπτευόμενα από αυτό ΝΠΔΔ, στην ΑΑΔΕ κλπ., με τους υπαλλήλους που υπηρετούσαν στο Υπουργείο πριν την 1/11/2011.

Συγκεκριμένα, εξομοιώνονται μισθολογικά με όσους υπηρετούσαν στο Υπουργείο Οικονομικών πριν την 1.11.2011, οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που έχουν διοριστεί ή μεταταχθεί μετά την ανωτέρω ημερομηνία, και έως και την ημερομηνία δημοσίευσης του εν λόγω νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στο Υπουργείο Οικονομικών, σε εποπτευόμενα από αυτό Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, στην Ελληνική Στατιστική Αρχή, στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, καθώς και στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ως διοικητικό προσωπικό. Ειδικότερα, προβλέπεται η χορήγηση στο σύνολο των εν λόγω υπαλλήλων της προσωπικής διαφοράς του άρθρου 27 του ν. 4354/2015 (Α΄ 176) κατ’ εφαρμογή της συνταγματικής αρχής της ισότητας, με δεδομένο ότι πρόκειται για υπαλλήλους οι οποίοι παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες και ασκούν όμοια καθήκοντα με όσους υπηρετούσαν πριν την κρίσιμη ημερομηνία.

Η μισθολογική αυτή διαφορά που υπήρχε μεταξύ εργαζομένων των ίδιων φορέων που παρείχαν ίδιες υπηρεσίες, είχαν ίδια καθήκοντα και -αρκετά συχνά- είχαν και τα ίδια προσόντα, δημιουργούσε ζήτημα αδικίας, το οποίο αντικατοπτριζόταν σε αρνήσεις διορισμού, παραιτήσεις εργαζομένων και «διαρροή» προς τον ιδιωτικό τομέα. Γεγονός που με τη σειρά του προκαλούσε μεγάλο πρόβλημα στον ίδιο το σχεδιασμό και το έργο των υπηρεσιών του ΥΠΟΙΚ, της ΑΑΔΕ, σε πόστα νευραλγικά για την άσκηση της φορολογικής διοίκησης, τη διενέργεια ελέγχων και τη λειτουργία των υπηρεσιών του Δημοσίου γενικότερα. Το ζήτημα αυτό έρχεται να επιλύσει το παρόν νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο αφενός διορθώνει μια μισθολογική αδικία, αφετέρου συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)